Mercator blagajna tik tak

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
- nadležna sinhronizacija (čeprav v Sparu je tipka "mute")
- v Mercatorju moraš čakat na blagajničarko, če plačuješ s kartico (v Sparu je to rešeno s senzorjem, ki ve, kdaj si slip vrgel v mašino)

Nikoli ne čakam blagajničarke, pa vedno plačam s kartico. A to ti na blagajni napiše, ali kako?
smile-1.gif

Ali je razlika, ali plačaš z MPiko ali s kero drugo kartico?

Kar se pa tiče tega, da ves čas govori ... se mi je že kar nekajkrat zgodilo, da je utihnila ... od vsega hudega
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pri MasterCard-u se zatakne tik pred tiskanjem računa in ti izpiše na zaslon "počakajte prodajalca". Pride, ti reče, da vrži slip v tisto režo in potem potegne svojo kartico čez skener in mašina do konca stiska račun.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
-če si ekološki in daš več posameznih artiklov zelenjave v isto vrečko in nanjo več kod se blagajni sfuzla in te obdolži kraje
-če ti otrok poje žemljico ti pa samo skeniraš prazen škrnicelj isto dobi napad (dela po principu teže)
-če predpakirano sadje/zelenjava odstopa od teže na deklaraciji je isto
-e imaš alkoholno pijačo moraš počakati na prodajalko da lahko nadaljuješ, ker teži z izdelkom z starostno omejitvijo in ti ne pusti skenirati naprej...

jaz ponavadi recimo dam več stvari v isto vrečko pri zelenjavi takrat, ko kupim recimo čisto malo enega in drugega, recimo eno zeleno in eno rdečo papriko, pač potem skeniraš in vzameš iz vrečke, problem rešen

če kaj ne ustreza skeniraš naprej, edino pol prodajalka preveri kao, pa rečeš, da si že pojedel
isto pri alkoholu, sem že večkrat kupoval pa vedno lahko skeniraš naprej, edino na koncu mora prodajalka potrdit, če je alkohol

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.333
7.388
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Pri MasterCard-u se zatakne tik pred tiskanjem računa in ti izpiše na zaslon "počakajte prodajalca". Pride, ti reče, da vrži slip v tisto režo in potem potegne svojo kartico čez skener in mašina do konca stiska račun.

No tu vmes bi morala prodajalka še preveriti pristnost podpisa ampak ker smo v sloveniji tega seveda nihče ne počne.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kakšnega podpisa?

MC ima že od začetka Tik Tak blagajn samo PIN in podpis ni potreben.

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Sej tud v tujini ne gledajo kej dost podpisov. Sam enkrat v angliji mi je ženska zatežila zarad podpisa, tko da sm moral osebne dokumente tam kazat.

vellno

Pripravnik
10. jan 2009
383
0
16
Upam da te stvari bere tudi kdo iz Mercatorja, ker sta Jernej in Roberto dobro izpostavila minuse (do katerih ocitno se nisem s svojo uporabo prisel) in da jih bodo odpravili ter tako nam naredili bolj dinamicno nakupovanje.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.333
7.388
113
U tega pa nisem vedel. Samo kje je potem fora da zablokira? Flip jaz sem v nemčiji angliji in na irskem vedno kazal še osebni dokument

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

POS terminal je ločen od mašine za skeniranje izdelkov in tiskanje računa. Ena kopija slip-a mora ostati v trgovini. Zato je tam še ena reža, kamor vržeš ta papirček. V Sparu je senzor in ko vržeš noter, stiska račun in lahko greš. V Mercatorju poteka to še ročno in mora priti prodajalka, da "preveri", če si res vrgel listek v tisto odprtino in te potem spusti naprej.

Načeloma je tehnika veliko boljša v Sparu. Mute gumb, senzor za slip, tudi bonuse lahko vnovčiš, zdi se mi tudi, da je skeniranje hitrejše in tehtnica natančnejša (danes sem npr. vzel še dve navadni PVC vrečki, ki tehtata samo ene par gramov). Jih je prebavil brez ugovarjanja.

Mercator, na drugi strani, pa je bolj priročen. Blagajne so večje in prostornejše, večinoma imajo 2x4 konfiguracijo, največji plus pa je vrtiljak za vrečke, ki ima polmer več kot 1m in na katerega lahko zložiš zvrhan voziček robe (če bi želel).

Morda še par minusov:

- ne moreš kupiti navadnih PVC vrečk (oziroma jih moraš vzeti na kakšni navadni blagajni)
- večinoma ne moreš kupiti žvečilnih (čeprav so ponekod sedaj že dali tiste Orbit škatle zraven)
-+ ni čikov (čeprav to kot strasten nasprotnik štejem kot velik plus)

Sicer pa resnično, resnično upam, da bodo te blagajne prišle v čisto vse trgovine. Večinoma kupujem v enem manjšem Sparu, kjer mi že preseda drenjanje pri blagajni (sploh tisto, ko je nekdo takoj za tabo).

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Se bojim, da dokler Slovenci ne bomo bolj pošteni kupci, bo ostal princip kontroliranja z tehtnico.

Recimo na Švedskem sem bil v enem Coopu, kjer velika večina uporablja ročne čitalce laserske kode že med samim furanjem po trgovini in metanjem robe v voziček. Tako na koncu samo oddaš čitalec na avtomat ali človeško blagajno in plačaš končni znesek.

Kontrola je pa taka: vsake toliko časa na izhodu izberejo kupca in preverijo stanje na računu s stanjem v vrečkah/vozičku. Če bi to pri nam delali, bi šla dotična trgovina v bankrot, balkan če pač balkan.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:Sicer pa resnično, resnično upam, da bodo te blagajne prišle v čisto vse trgovine. Večinoma kupujem v enem manjšem Sparu, kjer mi že preseda drenjanje pri blagajni (sploh tisto, ko je nekdo takoj za tabo).

Mene pa cakanje v manjsih trgovinah ne moti. Problem so super-hiper-mega-marketi (npr. Mercator v Siski, na Primskovem, itd.), kjer za vsak drek cakas pet minut krat stevilo oseb v vrsti, pa vse je neosebno kot v eni robotizirani proizvodni hali. V majhnih trgovinah (lokalni Mercatorji recimo) gre hitro, ni se mi problem samoiniciativno umakniti nekomu, ki ima samo en sendvic ali liter mleka, ce imam poln vozicek robe, vse skupaj je precej manj stresno.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Pridi v nas lokalni mercator (Koseze). Tema, take stacune pa so kot da bi bili v 80-ih. Podobno je bilo prej, ko sem delal na Prulah ( se manjsa stacuna). Upam pa da kdaj zakonsko prepovejo pike, nalepke in podobno sranje in da folku dajo normalne place, da ti ni treba se med malco gledat glupih ksihtov. Po pravici povedano grem vseeno raje v najvecjo trgovino kot pa da gledam zombije v lokalni. Potem pa vreme, slaba jetra, rojstvo vnukov, politko in podobno sranje poslusas na blagajni in nato se vkljuci se vse bonuse (pika, nalepke, penzijon odrezki) ter klosarje pred vhodom pa se ti lahko samo scufa.
smile-1.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Pridite v MERCATOR LESCE CENTER....ena dela na blagajni, nonstop fufla...tako mi para živca, da bom en dan popizdil. Dočim druge delavke pa celi dan lepo tiho oziroma na minimumu.

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
tik tak je res fajn, malo pa res moti če imaš en česen, en korenček in eno papriko v isti vrečki...
če smo pa že pri hitrosti trgovin: prideš v hofer pa blagajničarka ko zmešana zmeče čez in poračuna v momentu. ne hodim veliko v hofer ampak vsaj v mariboru in dravogradu je bilo tako. ko grem na malco v spar na slovenčevo v lj rabim pa samo v vrsti minimum 10 minut, da teta počasi sprocesira 4 ljudi pred mano. katastrofa.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
V merkatorju se blagajničarke vlečejo kot megle. Zadnjič me je ena počasnela tako spravila ob živce, da sem jo poslal na šolanje v Lidla, da vidi kaj je to hitrost.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Hofer blagajničarke so prehitre, hitrost vodi v zmote (jasno v tvojo škodo), ne uspeš tako hitro pospraviti robe v voziček ko že nestrpno čaka na plačilo in potem še predno se uspeš spokati stran od blagajne že letijo izdelki naslednjega kupca.

Tako kot počasnost para živce tudi pretirana hitrost ustvarja slabo voljo...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Pridi v nas lokalni mercator (Koseze). Tema, take stacune pa so kot da bi bili v 80-ih. Podobno je bilo prej, ko sem delal na Prulah ( se manjsa stacuna). Upam pa da kdaj zakonsko prepovejo pike, nalepke in podobno sranje in da folku dajo normalne place, da ti ni treba se med malco gledat glupih ksihtov. Po pravici povedano grem vseeno raje v najvecjo trgovino kot pa da gledam zombije v lokalni. Potem pa vreme, slaba jetra, rojstvo vnukov, politko in podobno sranje poslusas na blagajni in nato se vkljuci se vse bonuse (pika, nalepke, penzijon odrezki) ter klosarje pred vhodom pa se ti lahko samo scufa.
smile-1.gif

Meni je cel tisti "center" adijo ... najprej parkiranje (guzva), potem tisti cigo stanti, potem kar si opisal znotraj. Ko sem napisal "lokalni", sem imel v mislih takega iz manjsega kraja, kjer se niso prevladali hipermarketi. Ljubljana je zame en hud glavobol vsakic, ko moram tja, a vecino casa na sreco grem samo na obisk (torej nobenih trgovin). Ocitno ima enak efekt tudi na druge, saj bos tezko se kje srecal toliko nestrpnih, zivcnih, zmedenih, nesramnih ljudi - posledice velikega kraja pac, mislim da Amerikanci uporabljajo za to izraz "New York attitude".

Evo, sem ga poguglal, le da moras pri nas dodati se balkance ("sve je nase") zraven.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Jaz se pa prav ujamem s takimi blagajničarkami. Ko čakam v vrsti že potegnem kartico iz denarnice in jo dam v zadnji žep nato pa v nizki štart. Blagajničarka šiba izdelke jaz pa samo naprej v voziček mečem (ni časa v vrečke zlagat). Ko skenira zadnji izdelek imam že kartico v roki in medtem, ko ona vtika kartico in čaka povezavo pospravim še ostalo. Pripeljem voziček do avta in tam posortiram v miru v škatle, ki jih imam v avtu.
Meni so take trgovine noro dobre medtem, ko v merkatorju skoraj živčni zlom dobim.

Kiara

Pripravnik
1. feb 2010
232
0
16
Bled
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Hofer blagajničarke so prehitre, hitrost vodi v zmote (jasno v tvojo škodo), ne uspeš tako hitro pospraviti robe v voziček ko že nestrpno čaka na plačilo in potem še predno se uspeš spokati stran od blagajne že letijo izdelki naslednjega kupca.

Tako kot počasnost para živce tudi pretirana hitrost ustvarja slabo voljo...

Podpis pod tole!

Tudi jaz imam slabe izkušnje z prehitrimi blagajničarkami iz Hofra. Komaj zložiš polovico izdelkov v vrečko, ti že teži za kartico in potem že letijo izdelki naslednjega kupca.
crazy1.gif

Najbolj počasne pa so definitivno blagajničarke v Tušu, natančneje v Mengšu.
bonk.gif