Ti bom naštel nekaj pomislekov pa nisem dolgo študiral, lahko da se v marsičem motim, kar pa bi morali razjasnit prav oni, pa tega ni v letaku...le zakaj.
1. Če je ta sistem 50% tako superduper, kot navajajo v letaku, potem je vsak, ki kupi okno brez mikroventa popoln bedak! Isto tisti, ki kupi pravi rekuperator, čeprav ima le ta več kot 90% izkoristek. Iz tega sledi vprašanje, zakaj to ni merilo ampak samo ena dokaj nišna zadeva? Kot da bi proizvajali električni avto z dosegom 1000km in ceno 20k€, pa bi izdelovali in prodali le 100 komadov letno. Razumeš kaj mislim?
2. V letaku je nabito nekaj prav neverjetnih podatkov, za katere mi ni prav nič jasno, kako so do njih prišli. Recimo, da daš za rekuperacijo cca. 5k€ za rekuperator z 90% izkoristkom, kar je več kot mikrovent. Tudi če upoštevamo večji nakuptni strošek ni variante, da sta sistema sploh primerljiva po realnih rezultatih, tako ekonomsko kot praktično. Pri tehničnih karakteristikah navržejo z 100% izmenjavo svežega zraka!
3. Skoraj vsi podatki v tabeli s primerjavo so lahko dokazljivo zlagani iz česar je gladko sklepati, da je njihov DO! 87% tudi prava farsa. Npr. rekuperator do 450m3/h ne kuri povprečno več kot 20-40W, saj je sam en ali pa par high tech ventilatorjev. Če misliš, da je namenski razvit sistem s kompleksnim izmenjevalcem toplote samo par % boljši od enega aluminjastega rebra in PC ventilatorja....jao.
4. Cena za rekuperacijo od 8-12k€ je napihnjena v božjemater....pa to kaka javna ustanova ni plačala, kaj šele privat doma, sploh pa ne za 150m3/h.
5. V primeru, da bi sploh kaj držalo, bi za tak sistem enostavno bil na voljo "test" gradbenega inštituta. Slovenske firme v tej panogi dajo svoje trditve preveriti in potrditi iz njihove neodvisne strani, sploh pa bi to naredili, če bilo tako oh in sploh. Mogoče se motim in je to narejeno samo v letaku je bahanje z vsem samo s tem ne.
6. Sistem ob neuporabi definitivno ni tako izoliran, kot je npr. okvir okna in sem prepričan da ustvarja toplotni most.
7. Ventilator sodeč po sliki v mikroventu nikakor ni tih in to bi mene osebno motilo. Pri rekuperaciji se dela cela znanost iz tega, da je vse neslišno in da te tudi malce ne piha, tukaj pa en kitajski vent notri pa basta.
8. Odvod in dovod sta skorajda skupaj....na enem ozkem oknu sta dejansko skupaj za to tematiko, kroženje zraka povsem neprimerno.
Še bi lahko....pa ne bom. Prilepi kak test, če tole prodaja v tujini (severno od nas) ga MORA imeti, ker niso taki bebci kot mi tukaj v Slovenistanu.