Menjava oken

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
razlika je okoli 35 % v izolativnosti..torej temu pirmerne so tudi večje/manjše izgube. Površina oken na povprečni hiši je hitro tam 40 m2 (skupaj z okvirji). Zdaj a se splača. Ko kupuješ vzameš bolje izolativna in mir. Nimaš problemov z kondenzom na spodnjem stiku okvirja in stekla, izgube so manjše, torej lahko kupiš švohnejšo peč (ki je tudi cenejša), energija se bo v prihodnosti samo še dražila (torej bo tudi razlika na letni ravni višja).....in ko se celotna kača zavrti, ti je v roku parih let žal, da nisi takrat, ko si imel priliko, dal troslojno zasteklitev (identično kot z debelino izolacije....ga še nsiem srečal, da bi kdo jamral da mu je žal, ker je dal večjo debelino....zaradi premale jih pa kar nekaj poznam).

Razlika v ceni pa ni ravno velika (vsaj pri nas ni bila).

mistique

Guru
16. jun 2009
14.078
1.879
113
Emona / Carnium
Meni je za 36m2 skupne površine oken izračunal na letni ravni nekje 150€ razlike med 2 in 3 slojnimi. Seveda pa je, med drugim, veliko odvisno od načina ogrevanja oz. zračenja prostorov.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Zdaj a se splača. Ko kupuješ vzameš bolje izolativna in mir.

Samo da se špara, pa naj košta, kolikor hoče!
bonk.gif

Videl sem en čas nazaj nek preračun za Ljubljansko kotlino - na južni strani hiše se (v zvezi z ogrevanjem) v primerjavi z dvoslojno ni splačala troslojna zasteklitev, saj je bilo sončne toplote, ki jo taka zasteklitev odbije, več, kot pa je bilo preprečenih izgub notranje toplote.
Skratka - s trojno zasteklitvijo imaš v LJ kotlini na južni steni več škode kot koristi v smislu ogrevanja.

Ne spomnim se vira, na pogled pa mi je izgledal legitimen izračun, s prevodnostmi, osončenostjo itd.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ti jaz povem iz prve roke glede Lj kotlince...sonca imaš prek zime cca. 14 dni, pa še to sije na okna od oka. 3 do 4 ure (takrat je razlika v dobitkih večja)...vse ostale dni in takrat ko je sonce preostalih 20 ur pa ima 3 slojna zasteklitev 35 % boljšo izolativnost.
Če mi najdeš razliko v dobitkih toplote pri sončnem obsevanju med decembrom in februarjem med 2 in 3 slojno zasteklitvijo...naredim izračun, pa lahko potem debatiramo.

A kot vedno..vsakemu pač svoje. Vsak naj za svoj denar kupi kar ga je volja....mi mu lahko le predlagamo, odloči se pa sam (in nosi posledice..dobre ali slabe
wink-1.gif
)

Če bi govorili za primorsko...bi bila druga pesem.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
pišem tudi zato, ne samo zaradi šparanja, ampak tudi same zasteklitve..10% manj svetlobe gre skozi 3 slojna, torej za enako osvetlitev rabiš 10 procentov več površin. Vedno se neki kompromisi. Na dobri sončni legi je po mojem res pametno premislit. Tam ko je mrzlo ko hudič je računica seveda bolj enostavna.

1m2 okno je razlika med 2 ali 3 slojno 100 €

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
kdo ti je to poračunal, lahko kdo prilimia neko enačbo, za neko klasično zimo in razlike v temp.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Pri nas je bilo doplačila 200 EUR za celo hišo (praktično vse večje zasteklitve)....mislim da 8 največjih oken.

IZRAČUN: podatki....razlika, povpr. temp. preko zime..0 st. cenzija (3 mesece), dvoslojno okno U=1,1, troslojno U=0.7, kvadratura zasteklitve cele hiše 30 m2, temp. razlika zunaj znotraj...22 stopinj. Jesen, povp. temp. 10 stopinj, 90 dni, temp razlika 12 stopinj.

U=0,7...izguba prek zime 2.423 kWh toplote
U=1,1...izguba prek zime 1.541 kWh toplote
--------------------------------------------------------------

Razlika: 882 kWh.

Če se greješ z elektriko...cca. 100 EUR letno razlike.
Če se greše s TČ, COp 2.5...cca. 40 EUR
Če s greješ z oljem (izkoristek 0,8): cca, 115 EUR.

Vsako leto.

Recimo če okna zdržijo 30 let. Pa če vkalkuliraš na 10 let dvojno ceno energentov...

Seveda nisem računal sončnih pribitkov, a potem bi moral tudi vkalkulirat razmere prek poletja (obratna smer toplote), če uporabljaš klimo, koliko še tam prihraniš...zaradi izgub kakor manjšega obsevanja sonca.

Glede velikosti..če imaš strelno nišo imaš v vsakem primeru temo. Če je okno povprečno veliko niti opazil ne boš.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Tudi nas so strašili, da pa s troslojno izolacijo ne bo dobitkov... In so, verjemi!!! Meni je velika prednost troslojnih oken tudi zvočna izolacija. In tudi ne opazimo, da bi bilo pronicanje svetlobe slabše.

igors24

Pripravnik
5. maj 2010
505
0
16
Citat:
U=0,7...izguba prek zime 2.423 kWh toplote
U=1,1...izguba prek zime 1.541 kWh toplote

Tole bo potrebno na glavo obrniti ....

U=0,7...izguba prek zime 1.541 kWh toplote
U=1,1...izguba prek zime 2.423 kWh toplote

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
recimo, meni je zvočna izolacija nepomembna, ker ne živim ob prometnici. Koliko se slabše skozi vidi, ne moreš na oko ocenit.

bolj zanimivo mi je edino to, da je bilo samo 200 € doplačila za 8 oken...ne vem, a so vsi ceniki fake? 1m2 okno je razlike v zasteklitvi cca 100€ recimo kar cenik jelovice. Ostalo cca 20% razlike...pri 15000 € je to 3000 € razlike.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Temu se (za moje pojme) reče nategovanje folka. Dodatno steklo in distančnik ni vredno 3.000 EUR pri vrednosti 15.000 EUR. Ker profili so enaki, okovje nekao, vgradnja, stare ven ostaja.

Mi smo jih vzeli od Slatin-a (Koroška) - dobavil in vradil je izvajalec za Lj. konec Verbič Marko. Pa za štos vprašaj njega koliko pride zadeva.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Jaz dobro vem, da pride meter okvirja par € pa steklo tud, da je okno samo vredno 20% cene...pišem zgolj glede na cenike. In pač v prvi fazi (zbiranja idej, načrtovanja) mi je cenik referenca.

hvala za info, bom šel tudi na sejme zdaj malo za zbiranje idej..hecno je da bolj se poglobiš več vprašanj se poraja in manj odgovorov, vsaj od teh ko prodajajo
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Kar se tiče tega..kaj kupiti si sodbo o tem, kaj bi bilo zate najbolj rpimerno, naredi in ustvari sam. Ponduniki (recimo zdaj na sejmu Dom) so tam zato da kaj prodajo in seveda hvalijo svoje..težko pa ti izluščiš iz tega ali je to to kar ti rabiš.
Danes se da na netu priti praktično do vseh informacij in izkušenj uporabnikov, da lahko na koncu presodiš kam pes taco moli in se odločiš za kar pač že. Temu ustrezno nato tudi iščeš ponudbe.

Žalostni in ironično hkrati je dejstvo, da se da na netu dobiti več znanja, kot ga imajo ljudje, ki tržijo neko stvar...in potem ne veš ali bi se smejal ali jokal, ko ti prodaje svoje puhlice.

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
Še od mene ena pozitivna izkušnja z podjetjem slatin. Tudi Markota lahko priporočam, ker je moj bivši sosed. Det na mestu
wink-1.gif

LP M .

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Sorry sam si res mel ti takrat neko čudno ponudbo. Mogoče je bila pa dvojna zasteklitev čisti nateg cena, da je prišla tako blizu 3 slojni.

Bo kar držalo vsaj 10% pribitka na ceno oz. toliko, da samo z izgubami težko sploh dobiš notri. Lani sem dal notri troslojne ampak to v spalnice, ki so obrnjene proti vodi in kakemu avtomobilu na uro. Zdaj bom nabral predračune za drugo stran hiše, tukaj pa se še nisem odločil, kaj bi naredil. Bom zaprosil za oba predračuna 2 in 3 slojne.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
recimo, meni je zvočna izolacija nepomembna, ker ne živim ob prometnici. Koliko se slabše skozi vidi, ne moreš na oko ocenit.

Tudi mi nismo ob prometnici... Ne vem, poizkusi pri kom, če imaš možnost...
Zakaj pa ne bi pronicanja svetlobe pomeril z očesom? Saj boš z lastnimi očmi ven gledal, ne pa z merilniki svetlobe...