Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Jaz sem olje sam nosil iz čsto prprostega razloga: ker ne maram tega, kar se počne na servisih. Cena ure dela je ena revščina, ker se je ne upajo postavit tja, kamor sodi, notri pa pprinašajo z debilno visokimi cenemi materiala. Meni se 200€ za redni rervis ne zdi prveč, me pa pogreje, ko je noter od tega za več kot pol olje, dela pa za mogoče 30 ali 40 evrov. J... dokler se, dokler mislijo svoje delo, znanje ipd tako podcenjevat, bom pač nosil svoje olje. Če bi nas to počelo dosti, bi se stvari normalizorane, pa bi bila cena ollja na servisu enak ali nižja kot če kupim sam, ura dela pa 100€.
PS: tokrat nisem nesel svojega olja, ker sem se zadnji hip spomnil, da novi avto ne uporablja enakega olja kot stari.
Točno tako!
Naj zaračunajo vsako stvar pošteno toliko kolikor stane.
Ker ni teorije, da s ceno dela 30-40 € pokrijejo vse kar morajo: delo mehanika(bruto-bruto, malica, prevoz, dopust, bolniška), najem/financiranje delavnice-zgradbe, vso opremo/orodje, izobraževanja mehanikov, delo sprejemnika v servis, administratorke, ki napiše račun, direktorja in fikusa
Potem pa "morajo nategovati" pri ceni olja, da sploh pridejo skozi.
.
Samo a ni to en tak čuden paradox tukaj v Sloveniji: vsi kao full delamo, če kdo prosti čas porabi za šport, lenarjenje - je skoraj izobčenec. Npr. če greš raje gonit bicikel namesto, da bi redno(kot vsi sosedi) kosil travo pred svoji bajto, ali DELAL kaj drugega "okrog bajte"-vedno je kaj za narediti
Skratka, kdor pri nas dela (kaj je narejeno niti ni važno) je spoštovan član družbe in delo je visoko cenjena vrednota...
...ampak samo dokler je delo zastonj, ali pa vsaj tako poceni, da se "splošni javnosti" zdi, da tukaj "se pa nič ne zasluži".
Kadarkoli pa bi kdo hotel ceno dela računati vsaj po "realnih" stroških... ...pa takoj vsesplošno ogorčenje.
Ne vem, je to stvar za psihologe ali samo posledica katastrofalne finančne nepismenosti populacije - če nekdo zasluži 1.000 € neto > 5,50 €/neto uro in bi mu na servisu zaračunali uro dela po, recimo, 80 €/uro, bi se takoj "vžgal", kako lahko "tam en mehanik" lahko zasluži kar 15x več od njega
Bo še preteklo nekaj vode, da bomo postali "normalna" država, če sploh kdaj.
Nazadnje urejeno: