meglenke

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Še nisem srečal koga, ki bi ugasnil meglenke pred nasproti vozečim. Če je res tako, potem
zmaga.gif

Samo po drugi strani je to samo občutek dobre vidljivosti. Zanimivo, da ko je res gosta megla, kaj dosti meglenkarjev ni videti.
stupid-1.gif

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Še nisem srečal koga, ki bi ugasnil meglenke pred nasproti vozečim. Če je res tako, potem
zmaga.gif

Samo po drugi strani je to samo občutek dobre vidljivosti. Zanimivo, da ko je res gosta megla, kaj dosti meglenkarjev ni videti.
stupid-1.gif

No očitno če nisi srečal mene. Jaz se kar rad vozim s prednjimi meglenkami po kakšnih stranskih cestah ponoči oziroma v temi. Sploh imam dober občutek, da bom malo prej zagledal kako srno ker meglenke tako lepo svetijo na vsako stran.

Ampak ko vozim z meglenkami ko ni megle z meglenkami ravnam tako kot bi vozil z dolgimi lučmi. Vedno jih ugasnem ko se mi nasproti pripelje kakšno vozilo. Je pa resno da tega ne počnem na magistralnih cestah in bognedaj v centru osvetljenega mesta.
Zadnjo meglenko uporabljam le v gosti megli in ob močnem dežju ko sem zadnji oziroma edini voznik in ni za mano nikogar (ponavadi jo za trenutek tudi ugasnem ko srečam kak nasproti vozeč avto).
No ob jasnem vremenu in v mestu pa se zadnja meglenka itak ne potrebuje.

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Ko sem imel 19ko sem se namesto z dolgimi vozil z maglenkami, ker sem imel zjebano obvolansko stikalo. Tako da sem ze od takrat navajen ugasniti vse, da nemotim ostalih udelezencev v prometu, zadnjo meglenko uporabljam samo takrat ko mi kdo blenda od zadej, tko da mi to nepredstavlja nobenega problema, poleg tega ce bi se mi pa ze zgodilo to da pozabim prizgane mi pa sredi stevca naveliko prav ogabno sveti kontrolna lampica in tako je na vecini avtomobilov, nestekam pa ljudi ki zjutraj prizgejo meglenko in jo ugasnejo nasledn mesec ko cistijo notranjost avtomobila in se ponesreci dotaknejo stikala za meglenke. Tako da taki ki se vozijo pred mano in imajo prizgane meglenke dobijo dolgi snop v ksiht. Nejebem, in ga pustim prizganega dokler nepostekajo zakaj imajo buco razsvetljeno.
Btw niso samo meglenke motece. Motece so tudi po visini nastavljive luci (veste zakaj jih imate?) poleg tega pa imas tudi paciente ki sami menjajo zarnico in jo narobe obrnejo s tem pa tudi zarisce premaknejo in luc spet sveti v tripizdematrne in so motece. Tko da dajte stopit 10m stran od avta pa pogledat ce vam svetijo luci tako kot bi morale.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ljudje so tako zelo omejeni! zmigavcev noben ne uporablja, ko se pa spusti vidljivost pod 2 milji pa vsi okraseni kot novoletne jelke
stupid-1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
Prejle na obvoznici, clio, se mi zdi trboveljska reg.! Se vozi po prehitevalnem, vozni prazen, mu blendam naj ugasne meglenke, se ne umakne, ne ugasni, nista. Cez cas se umakne in valda, se prednje so morale goret. Sicer pa prednje meni niso problematicne, zadnje pa. Enako, ko stojis na semaforju, na ravne, tip pred tabo pa na zlajfah!
bonk.gif

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Jaz se zaradi teh zahojenih egoistov z brezveze prižganimi meglenkami ne sekiram več. Enostavno jim prižgem dolge pa se yebite! Za tiste z zadnjo pa po potrebi tudi hupo.
evil.gif

smith

Pripravnik
18. avg 2007
445
0
16
ksz

pred slabo uro na regionalki logatec-vrhnika. megla gosta za popizdt, nasproti nobenega avta (da se lažje orientiraš kako gre cesta). vozil sem nekje 60-70km/h, tip pa 1m za mano in neki blendal, kot da je beli dan sonce sveti in v stilu "pejt bl hitro". seveda ni treba omenjat, da je imel prižgane meglenke in seveda jih ni ugasnu, kljub temu da sem mu prakrat z zadnjo meglenko "poblendal" nej že enkrat ugasne tiste reflektorje... po več neuspelih poizkusih sem ga sam spustu naprej...

ima ludih
bonk.gif

pol se pa čudijo zakaj se folk zaletava...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.736
15.776
113
Citat:
Uporabnik smith pravi:
ksz

pred slabo uro na regionalki logatec-vrhnika. megla gosta za popizdt , nasproti nobenega avta (da se lažje orientiraš kako gre cesta). vozil sem nekje 60-70km/h, tip pa 1m za mano in neki blendal, kot da je beli dan sonce sveti in v stilu "pejt bl hitro". seveda ni treba omenjat, da je imel prižgane meglenke in seveda jih ni ugasnu, kljub temu da sem mu prakrat z zadnjo meglenko "poblendal" nej že enkrat ugasne tiste reflektorje... po več neuspelih poizkusih sem ga sam spustu naprej...

ima ludih
bonk.gif

pol se pa čudijo zakaj se folk zaletava...

13.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pač že ni bila dovolj gosta megla.
grin1.gif

No malo offtopica: v taki megli pa tudi najmočnejše meglenke ne pomagajo:
bonk.gif

Nizozemska na silvestrovo, vidljivost par metrov, po poročanjih je veliko avtov končalo v kanalih in travnikih, ker ljudje niti ceste niso videli, semafor si videl šele, ko si stal direkt pod njim.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Doživel par let nazaj na Jeprci. Promet se je ustavil. Meglenke od avta pred sabo si zagledal šele kake 2-3 metre pred sabo. Roba cestišča (bela bankina) se sploh ni videlo. Nismo sploh vedeli kje je rob ceste, dokler en ni šel ven da je pogledal kje na cesti sploh smo in smo lahko obrnili in šli nazaj.

Dokler nisem videl te megle, se mi je že vsaka mal močnejša megla zdela maximum, in ravno to tudi večina teh meglenkarjev misli, da je tale megla te dni v Ljubljani npr. maximum.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:

Pa kje ste vi dobil izpite da vas to moti in da niste zmožni vozit?
Jaz lahko normalno vozim,pa če imam za mano nažgane meglenke, xenon kit, dolge luci,pa zarad mene se svetlečo smrekico.

izpitzavzet.press
Pa kje so dobili izpit tisti, ki ne vidijo vozit brez prižganih meglenk takrat, ko ni megle?

izpitzavzet.press

landcruiser

Fizikalc
19. sep 2007
288
32
28
Citat:
Uporabnik keber pravi:
zmaga.gif

Meni gredo tudi precej na živce meglenkarji in na vsake toliko komu poblendam z dolgimi, pa večini tako ali tako ni jasno, zakaj mu blendaš in ti blenda nazaj z dolgimi. Potem poblendam nazaj z dolgimi in daljinkami (daljiinke so precej močna zadeva in jih na normalni cesti načeloma ne uporabljam), ampak tudi 330 watov svetlobe ni dovolj močan argument, da bi kdo odreagiral ...
bonk.gif

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Dons zjutri. Bla megla, ampak nič drastičnega. Se peljemo po Šmartinki, zavijemo levo na obvoznico in mal pred uvozom tip pred mano prižge zadnje meglenke
hysterical-1.gif
poblendam enkrat, dvakrat, petkrat....whatever, ga prehitim in grem dalje. Pacienti res.
Res pa je, da včeraj, ko sem se tut vozila domov in je bla ful gosta megla, da je prav pasalo, da je imel avto pred mano prižgane zadnje meglenke
cheer.gif
mi je zelo lepo osvetlil cesto in zaradi goste megle to ni bilo moteče.

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Se peljem zjutraj na šiht - gosta megla vidljivost cca 15m, v naselju vozim 50 (prehitro glede na razmere) prleti en od zadaj najmanj 80 in se mi nalepi na rit in začne blendat
bonk.gif

Nato sem vklopil zadnjo meglenko in je tipson skoraj doživel živčni zlom
grin1.gif

kajn

Guru
5. okt 2007
2.777
1.611
113
Iskajoč brata
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Doživel par let nazaj na Jeprci. Promet se je ustavil. Meglenke od avta pred sabo si zagledal šele kake 2-3 metre pred sabo. Roba cestišča (bela bankina) se sploh ni videlo. Nismo sploh vedeli kje je rob ceste, dokler en ni šel ven da je pogledal kje na cesti sploh smo in smo lahko obrnili in šli nazaj.

Se poznate štorijo iz Darvinovih nagrad. De je bla taka megla, da je dec gledal skozi okno in vozil zraven črte. Nasproti je pa pripeljal enako misleči
bonk.gif

Rezultat: dva mrtva in visoka uvrstitel na Darvinovi strani
aplauz.gif

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
ksz

Nažiganje meglenk je nekako prepuščeno človekovi presoji vsakega posameznika. To je lep dokaz, kako in kaj se počne na cesti, če se zadeva prepušča, da ljudje ravnajo, kot pravimo "po pameti". Vsak po svoje dela (po svoji pameti) in kakor se komu zdi.
Nauk te zgodbe je; da se po cesti, na splošno, nesme vozit "po pameti", (ker tle lepo vidimo kakšne so te pameti) ampak po CPP.
Pamet klasičnega slovenskega šoferja je precej čudna reč.

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Ma te meglenkarji so že prov zateženi. Včeraj se peljem čez celo Vrhniko v koloni za enim rumenim Puntotom (upam, da bere ta forum) in je imel prižgano zadnjo meglenko. Ok, bo kmalu avtocesta. Na ABC-ju se med mano in Puntotom urine en Italjan in se že odahnem, ko model prižge zadnjo meglenko.
bonk.gif
Pa fora je v tem, da se iz Vrhnike do Ljubljane pelješ v strnjeni koloni in vidiš pred seboj vsaj 10 avtomobilov. Ne, folk prižiga te blesave meglenke.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
13.gif

kulturno je, da ko pripleješ za nekom (v času megle) in voziš za njim, da ugasneš meglenke ter ga s tem ne motiš (tebi itak ne koristijo)...isto velja za pred tabo vozečega.

Meglenke so mišljene zaradi bolje vidljivosti tebe kot udeleženca...torej če je kdo rped tabo ali za tabo mu jih ugasneš, ker lahko smatraš da te je le ta opazil.

(dokaj preprosto, ne).

če ne gre....si predstavljaj, da voziš po cesti (ponoči) imaš dolge in nekoga dohitiš....ugasneš dolge ali pržiš dalje?

le folk zgleda, da meglenke taaaako težko ugaša, ko jih enkrat prižge.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.736
15.776
113
kot je bilo napisano je bila gosta megla, "pacient" je imel prižgane sprednje meglenke, probleme pa je imel voznik pred "pacientom". na njegovem mestu jih tudi sam nebi ugasnil, če bi mi pa un pred mano še kej utrujal z zadnjo meglenko bi mu pa jst lepo še mal dolge prižgal, boli me... sprednje meglenke ugašam če mi kdo pripelje nasproti in ne če koga dohitim. ker če koga dohitim pol itaq vozim na določeni varnostni razdalji in imam sprednje meglenke bolj za osvetljevanje ceste in ne zato da sem viden, za kar pa uporabljam zadnjo meglenko, ki jo prav tako izklopim, čim me kdo od zadaj dohiti...

torej, še enkrat hitra obnova - kar se mene tiče so zadnje meglenke mišljene zaradi boljše vidljivosti mene kot udeleženca, sprednje pa zato, da jst v megli kaj vidim. simple as that.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.521
1.231
113
pa da prilepim:

Citat:
Uporaba luči na vozilu

61. člen

(1) Voznik motornega vozila ali skupine vozil mora voziti v cestnem prometu s prižganimi lučmi.
(2) Ponoči uporablja voznik iz prejšnjega odstavka praviloma žaromete z dolgim snopom svetlobe, ki jih mora pravočasno zasenčiti, ko mu prihaja nasproti drugo vozilo, skupina pešcev ali vlak, če vodi cesta ob železniški progi, ali če je spredaj vozeče vozilo tako blizu, da bi dolgi snop svetlobe motil voznika. Ob zasenčenju žarometov je treba prilagoditi hitrost vozila dolžini osvetljenega dela ceste. Vožnja samo s pozicijskimi lučmi (luči za označevanje vozila) v cestnem prometu ni dovoljena.
(3) Na cesti, osvetljeni s cestno razsvetljavo, ki zagotavlja dobro vidnost, in v predoru ni dovoljeno uporabljati žarometov z dolgim snopom svetlobe.
(4) Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali žaromete za meglo (meglenke) ali kombinacijo teh luči. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).
(5) Luči in odsevniki na vozilu med vožnjo ne smejo biti zakriti ali umazani.
(6) Voznik iz prvega odstavka tega člena mora voziti podnevi s prižganimi lučmi za dnevno vožnjo. Kot luči za dnevno vožnjo se lahko uporabljajo tudi zasenčeni žarometi, katerih svetilnost je v takem primeru lahko zmanjšana za največ 25%. Luči za dnevno vožnjo ali zasenčeni žarometi, ki se uporabljajo kot luči za dnevno vožnjo, so lahko prižgane, ne da bi bile sočasno prižgane pozicijske luči.
(7) Na vozišču ustavljeno ali parkirano vozilo mora biti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti osvetljeno s pozicijskimi lučmi. V naselju zadostuje, da je vozilo osvetljeno s pozicijskimi lučmi na tisti strani vozila, ki je obrnjena proti sredini ceste. Označitev vozila s pozicijskimi lučmi ni potrebna na cesti, na kateri cestna razsvetljava zagotavlja dobro vidnost vozila ali če je vozilo ustavljeno ali parkirano na označenem parkirnem prostoru.
(8) Z globo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti ali v predoru ne uporabi luči v skladu z drugim ali tretjim odstavkom tega člena.
(9) Z globo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s četrtim, petim, šestim ali sedmim odstavkom tega člena.