meglene fotke

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Večji objektiv: 75-300, 4.5-5.6

Če ti ta večji objektiv ne dela "meglenih" slik potem je definitivno nekaj narobe s prvim objektivom. Namreč mali objektiv načeloma prepušča (večinoma) več svetlobe in pa ima manjši zoom, kar pomeni da z njim težje narediš zmazek kot z drugim objektivom. Pri 70mm je res manjši nekoliko slabši, ampak razlike ne bi smelo biti opazne. Če pa slikaš pod 70mm bi pa definitivno moral spustiti več svetlobe kot večji objektiv in naredit tudi boljšo sliko.

Če imaš čas poslikaj isti objekt pri enaki svetlobi, prvič z malim objektivom pri max. zoomu, drugič pa z velikim objektivom pri min. zoomu, pa potem prepiši podatke o zaslonki, času in ISOtu. Sem 100% da ti nabije čase čez razumno mejo zato ker skozi objektiv pride premalo svetlobe.

Pa slike ki si jih nalepil ti v takih svetlobnih pogojih (osvetljena dvorana) naredi vsak kompakt brez flasha in to precej bolj ostre!
grin1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
sam da te malo dopolnem...pri enaki zaslonki potrebuje teleobjektiv manj svetlobe za pravilno osvetljeno fotko kot širokokotnik

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
sam da te malo dopolnem...pri enaki zaslonki potrebuje teleobjektiv manj svetlobe za pravilno osvetljeno fotko kot širokokotnik
Če prav razumem, pri zaslonki f.5.6 dobiš različen čas osvetlitve pri širokoktnem objektivu kot pri tele objektivu ??
13.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Počasi ta tema postaja zbirališče nesporazumov, brez zamere!

Ker gre za dva objektiva, predvidevam, da je bil aparat kupljen v tako imenovanem velikem kitu, torej z objektivoma SAL1870 (na sliki) in SAL 75300 (verjetno)
Prvi ima zaslonko na širokem koncu 3.5, na tele pa 5.6, drug pa 4.5 in 5.6. To pomeni, da pri zumiranju oba zapirata zaslonko, vendar 1870 pri 18mm začne pri dveh tretjinah stopnje zaslonke manj.
Koliko svetlobe bo 'prepustil' kateri od njiju, pa seveda ni odvisno le od enakih zaslonk, ali celo (kakor je zgoraj zapisano) od tele ali širokokotnega modela. Dva objektiva enakih karakteristik, vendar različnih serij istega ali drugega proizvajalca se lahko razlikujeta tudi do 1/3 zaslonke. pri različnih premerih vstopnih leč pa je primerjava sploh nesmiselna (tukaj je pri obeh 55mm)
Razlog je v različnih zgradbah, premazih in kvaliteti stekel. Vsaj takšne so moje iskušnje.

Žal je treba vedeti tudi to, da sta to dva objektiva slabše kakovosti, oziroma sta namenjena nezahtevnim uporabnikom. Njuna ocena uporabnikov se giblje med 3.46 do 3.85, od 5 možnih.
Pri SAL1870 je bilo že nekajkrat možno prebrati o težavah, ker je njegova zgradba vse prej kakor trdna, lahko bi rekli 'plastik-fantastik 100%'
Iz tega sledi, kako je popolnoma možno, da je objektiv pokvarjen in je to vzrok slabih posnetkov.
Prav zato sem avtorju teme ponudil možnost preskusa aparata s katerim od preskušeno dobrih objektivov v tem območju (28-70/2.8, 50/1.7, 70-210/4 ali celo 70-200/2.8) da bi lahko ugotovil, če je vse v redu z aparatom. No, če noče, pa nič, ni panike
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Citat:
Uporabnik stieber pravi:

Če gledamo na sorazmerno velikost slike ki jo narediš je to res!
evil.gif
Sicer pa preprosto pravilo, manj leč in manj premikov = večja svetlobna "prehodnost" in iz tega sledi da bo teleobjektiv vedno slabši od nekega "klasičnega", jasno ob predpostavki da je konstrukcija in tehnologija izdelave enaka .. tudi širokokotni v skrajnosti ne bo dobro oz. velja enako pravilo kot prej (je pa res da so ekstremni širokokotni objektivi brez spremenljivih goriščnic kar pomeni manj leč in boljšo prehodnost svetlobe).

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Včeraj imel spet ewno prireditev in sem preizkusil oba objektiva.

In kaj sem ugotovil? Ugotovil sem, da oba delata čisto ok. Problem je očitno bil v tem, da je bilo premalo svetlobe, s povečevanjem ISO sem jo sicer dobil dovolj, so pa zato nastajale motion blur posledice.

Če sem slikal s flešem ali pa v normalni osvetlitvi, so bile fotke z obema objektivoma čisto normalne.

Sam se sicer ne spoznam na tole tehniko, vem pa, da ni neka cheap varianta, kot je nekdo omenil.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Mah, nisem užaljen
wink-1.gif

Fotke bom delal pa s kompaktom, ki ga kupujem (ima kdo za prodat), ta pa gre še danes novemu lastniku, ki ve več o tehniki kot jaz (beri: glup za te stvari
smirk-1.gif
)

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Vzel sem ga, ker sem se res hotel naučiti .. AMpak preprosto ni časa, da bi se tega lotil pravilno. da bi mi nekdo zadevo predstavil in da bi ga res obvladal ..

Zato pa zdaj kupujem kompakta .. ampak bom odprl novo temo .. vabim tja
wink-1.gif