meglene fotke

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
@merdzo: EVF je za moj način fotografiranja več kakor super!
Ker imam nekaj dioptrije, z očali pa se nikoli nisem naučil fotografirati, sedaj lahko EVF uporabljam za vse - torej nastavitve, fotografiranje in ogled rezultata.
Pri gibanju pa ima EVF nekaj malega zamika, vendar ni potrebno dolgo, da ujameš pravi način, posebej še, če delaš s funkcijo 'high speed' 10fps
Sicer pa si lahko pogledaš test na moji strani www.liales.com (testiranja)

LP

Nazadnje urejeno:

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Sem mislil da bo šlo, če prilepiš sliko sem gor, ampak jo očitno forum sam resiza in pusti notri prazne informacije. Drugače pa poglej tako kot je napisal merdzo.
Podatki ki so važni so: Aperture value, Focal length, Shutter speed, ISO value, Exposure value.
Iz teh bi se že dalo kaj sklepati.

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Verjetno imaš probleme ker nastaviš oz ti fotoaparat nastavi predolg osvetlitveni čas. Gumb nastavi na sport - glej sliko.

Mode_Dials_Nikon_D60.JPG

Naredi par slik pri dobri osvetlitvi in poročaj.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
ksz

Kake nabijate tu gor.
hysterical-1.gif
Da bojo ostri, mora bit osvetlitveni čas dovolj kratek, kar je pa v slabi svetlobi mission impossible.

@utisevalec: stabilizacija slike pri tem problemu ne reši ničesar, ker pomaga ohraniti ostre samo tiste dele fotke, kjer se nič ne premika. Na premikajoče se objekte nima nobenega vpliva.

@kripo: poglej, če nimaš na objektivu slučajno navitega kakega filtra. Poleg tega je mogoče, da imaš pri flešu vklopljeno kompenzacijo, zato je morda prešibek. Če to vse štima, je edini način, da bojo v slabi svetlobi fotke ostre, dvig iso vrednosti. Tu ti bo pa šum vstopil na sceno.

Bottom line: za uporabo dslrja se je potrebno vsaj malo poglobiti v osnovne parametre fotoaparata, sicer so fotke hitro lahko slabše od solidnega kompakta.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Se strinjam, da je za tak fotič potreben user guide .. zato si nabavil oboje, vendar nimam časa ne za prvo ne za drugo ..

Če se vrnem k slikam .. tudi v slabi svetlobi se z ISO vrednostjo naredi super fotke ..

Sem pa zdaj dal gor "veliki" objektiv" in so fotke čisto normalne .. Očitno je težava v objektivu
frown-1.gif
.. Na prednji strani ni pack, ni risov, ni ničesar, kar bi povzročalo slabo sliko ..

Sem pa opazil, da z velikim objektivom naredi tk-tk na hitro .. ko pa sem dal gor mali objektiv, pa se sliši bolj kot tttk .. dlje časa "ustvarja" fotko .. Upam, da me razumete ..

So torej nastavitve drugačne ali je objektiv pokvarjen? Če je sploh lahko ..

Upam, da je le moje neznanje in nesposobnost krivda teh meglenih slik
crazy1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Kakšna je zaslonka pri enem objektivu in kakšna pri drugem? Sumim da ima manjši objektiv "slabšo" zaslonko.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
včasih sem ju menjal brez da bi kaj spreminjal .. kje preverim zaslonko?

Sem pa zdaj ušpičil nekaj novega
stupid-1.gif
in se nič ne vidi .. kot da sem se znašel sredi najhujše megle ..

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
S tavelikim objektivom slikaj tamalega in sem gor prilepi slike. Tale zadnja megla ni nič nenavadnega: ko si pihal gor, se je verjetno na leči nabral kondenz, od tod potem megla.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Napiši kakšen objektiv imaš pa bomo vedeli tudi kakšno zaslonko ima.
Tu sem bolj ciljal na ta primer: večji je recimo F2.8, manši pa recimo F3.5 - pa še tu se ne bi smela opaziti večja razlika med časi zaklopa.

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Kakorkoli obrneš bo še vedno najbolje, da prebereš user guide, verjetno še bolje bi bilo, da ti kdo, ki ga poznaš, stvari razloži in pokaže v živo. Dejstvo pa je, da je veliko stvari, ki gredo lahko "narobe".
Lahko se ti npr. zgodi, da boš metering mode nastavil na spot metering in če ne veš kaj spot metering je, ti ne bo jasno, zakaj se ti dogaja, da so slike včasih presvetle ali pa pretemne. Potem je tukaj še exposure compensation, pa flash compensation, pa white balance...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
Na strani pri bajonetu (1. slika) zgleda vse ok. Od spredaj pa je nekoliko sumljivo, kot bi imel na eni leči kondenz. Pusti objektiv takole odprt, kasneje pa še enkrat poglej. Poglej skozi objektiv od spredaj (kot v 2. fotki), mora se lepo videti, če so leče čiste. Pogled bo jasen in oster, kot pri okrog obrnjenem daljnogledu.
Sicer pa ima tale tvoj kit objektiv pri daljši goriščnici (70 mm) majhno zaslonko (5.6), zato je povsem možno, da je osvetlitveni čas tukaj precej daljši kot, če bi uporabil velik objektiv.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
. Od spredaj pa je nekoliko sumljivo, kot bi imel na eni leči kondenz. .

Tale kondenz je nastal, ko sem bajonet vzel s fotiča in pihal vanj, ker sem mislil, da bi mogoče bil razlog težav prah .. Pol se je pa naredilo takole
frown-1.gif
.. Zdaj tega ni več.

Bom dal nekomu, ki se spozna, saj sem prepričan, da sem zmešal kakšne nastavitve. Mehanska okvara ne more biti, saj vem, kako sem z njim ravnal.

Sem pa pravkar ugotovil tole:
z velikim objektivom je vse ok.
Zdaj slikal z malim s flešem in ni meglenih slik tudi, če slikam nekaj, kar se premika. Če zaprem fleš in povečam ISO, ter slikam premikajočo zadevo, so spet meglene. Verjetno je to normalno? So mi pa prej uspevale tudi na tak način zelo zelo lepe fotke premikajočih oseb in predmetov.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
Se mi je zdelo. Takle kondenz lahko zelo zamegli fotko.

Kar se ostalega tiče, prej še nekaj poglej: tale kit objektiv, ki si ga pofotkal, ima oznake 18-70 in 3.5-5.6. Zdaj pa poglej oznake na večjem objektivu in jih napiši sem. Tako bo popolnoma jasno, v čem je problem pri osvetlitvenih časih.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Večji objektiv: 75-300, 4.5-5.6

Evo, takšnele fotke je delal ta vikend brez fleša z malim objektivom ..

dsc00195.jpg

dsc00219.jpg

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
Glede na to, kar si tukaj napisal,

Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Sem pa opazil, da z velikim objektivom naredi tk-tk na hitro .. ko pa sem dal gor mali objektiv, pa se sliši bolj kot tttk .. dlje časa "ustvarja" fotko .. Upam, da me razumete ..

sem pričakoval večjo razliko med zaslonkama. Torej, če imaš tamali kit objektiv nastavljen na 70 mm (največji zoom), imaš pri tem zaslonko 5,6. Če imaš pa tavelik objektiv nastavljen na najmanjši zoom (75 mm), kjer imata oba objektiva približno enak izrez, imaš tam zaslonko 4,5. V praksi to pomeni, da imaš pri enakih svetlobnih pogojih npr. pri večjem objektivu osvetlitveni čas 1/30 s, pri manjšem pa 1/20 s. Skratka, ni toliko razlike, da bi zaradi tega delovalo tako, kot si napisal zgoraj.

Problem, ki ga imaš, ko so mirujoči objekti ostri, premikajoči pa ne, nastane zaradi predolgega osvetlitvenega časa. Zato je tvoj cilj imeti čim krajši osvetlitveni čas. Po domače, številka brez decimalk, npr. 20, 30, 60, 125, 250, 500, itd., mora biti čim višja. Za hitre premike mora biti zagotovo vsaj 250. Če je zaslonka odprta do konca, to pomeni, da ima najmanjšo možno vrednost, recimo pri malem objektivu 3,5 pri min zoomu oz. 5,6 pri max zoomu, potem lahko zahtevani čas dobiš samo še tako, da dvigneš vrednost iso. V temnih dvoranah bo tako iso hitro na 800 ali višje.

Lahko pa narediš tako, kot je predlagal nekdo višje. Poišči scenski način, ki je namenjen športni fotografiji. Tam ti bo avtomatika naredila vse sama, vključno z zagotavljanjem dovolj kratkega časa, če bo to sploh mogoče glede na svetlobne razmere.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
rolleyes-1.gif

Tipičen motion blur. Tudi z aparatom za 7 jurjev in objektivom za 15 imaš lahko podobne rezultate. Samo preveri čas zaslonke, za ostro sliko pri premikajočih objektih rabiš zelo kratek čas, recimo za zgornja dva primera v rangu 1/500 s in manj.

Na kratko: ni kriv aparat, ampak tisti za njim.
grims-1.gif