meglene fotke

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Sony Alpha 100

Fleš je prešibek že za manjšo sobico, zato slikam brez in malce posvetlim ..

Me pa zdaj muči, da takoj, ko se nekdo/nekaj premika, je slika meglena .. Pa imam na "sport" funkcijo vklopljeno .. če je na "auto" ni nič bolje ..

Kako to popravim? Če ga pa kdo želi, ga pa tudi prodam . Ne dela črno-belih fotk, ni filmov .. Hočem nazaj trotlco ..
cry12bpy.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.438
422
83
Kaj pa če bi pozabil na razne avtomatike in nastavil še sprejemljiv shutter ter ga kompenziral z odprto zaslonko oz. višjim ISOm, potem pa še malo obdelal?

Če ni svetlobe ni nič, žal.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Kakšne imaš nastavitve fotoaparata ?
Zaslonko imaš do konca odprto (najnižji F) in kakšen imaš ISO? Sport mode tu tukaj ne bo kaj dosti pomagal - če ni dovolj svetlobe je pač ni.

Če pa ti je vgrajeni fleš premalo močan, pa še vedno lahko dokupiš zunanjega. Ampak načeloma bi ti moral tudi vgrajeni fleš zadostovati. Mogoče imaš samo nastavitve napačne. Lahko tudi prilepiš kakšno sliko, mogoče ti bomo lažje pomagali.

Ira

Pripravnik
30. jul 2010
112
0
16
Kot sta predhodnika svetovala, s pravo nastavitvijo zaslonke in ISO bi moral z vgrajenim flashom dobiti cisto spodobne fotke
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Imam občutek, da je marsikaj narobe nastavljeno.
Da bi bila bliskavica preslabotna? Razen, če je pokvarjena, sicer pa je pri A100 največkrat premočna in jo je potrebno omejevat.
Za začetek predlagam resetiranje vseh nastavitev in ponoven poskus s slikanjem na 'avto'.
Omenjeni reset gre v setup meniju (tisti s ključkom), na tretji strani čisto spodaj.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Lahko, da so kakšne nastavitve zje... Pa tudi sam sem "seljak u gradu", kar se tiče tega fotiča .. Bom doma resetiral, pa da vidim, kaj bo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če se že omenja umazanijo objektiva - ta zelo malo, oziroma skoraj nič ne vpliva na posnetek.
Seveda, če ni popolnoma pokrita z umazanijo, kar pa verjetno ni bila.

Zanimiv test je naredi Kurt Munger:
Citiram:
"Based on my un-scientific testing, I'd say there isn't any noticeable reduction in image quality as a result of normal dirt, smudges and small scratches on the front element. ("Na osnovi mojega ne-znanstvenega testiranja, lahko rečem, da ni nobenega vidnega zmanjšanja kvalitete posnetka zaradi normalne umazanije na prednji leči objektiva")

Cel 'test', pa si lahko ogledate na http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html
Rezultati so presenetljivi in zgovorni.

LP

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Ni point v slabši kvaliteti, ampak v manj svetlobe. Lahko na 3/4 zakriješ sprednjo lečo, pa ne bo slika nič slabša, edino veliko manj svetlobe bo - to pa je tudi problem celotne teme.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Test je prav presenetljiv.
Moje izkušnje pa so take, da so kakšni mastni prstni odtisi na objektivu še kako opazni. Jeseni je šel en kolega v penzijo in na poslovilni zabavi je bilo tudi nekaj fotoaparatov. In oni drugi me je spraševal, kaj je narobe z aparatom, da je polovica slike nekako meglene, zmazane, in če se da kaj narediti. Po poskusu čaranja s softverom sem opazil, da je ravno na eni polovici objektiva kar potacano. Po čiščenju pa so bile slike v redu. Če se prav spominjam, je o tem pisal tudi Intihar na svoji strani v enem od prispevkov.
Samo majhna smetka ali delci prahu pa se res ne vidijo.
No evo, sem našel tisti prispevek: v mojem primeru je bilo enako. prstni odtisi

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Evo, naredil sem reset, vendar ni nič bolje.

Fleš je še vedno takšne jakosti, kot je bil prej .. fotke so pa še vedno meglene.

Je možno, da imam težave z meglo zaradi levega gumba (DEC, D-R, WB, ISO, FOCUS, "strela", "kvadratek" in na sredini tipka Fn)?! Na kaj ga moram nastaviti?

Prilepim še par fotk .. slikane z GSM, a pokažejo kar realno sliko
frown-1.gif

imag0127.jpg

imag0126.jpg

imag0129.jpg

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
@Fe3: Intihar je to opozarjal pred dobrimi 6 leti, fotografije pa so narejene s kompaktom Olympus 7070. Ker sam kar precej zaupam Kenu in imam takšnega Olympusa, poleg njega pa še nekaj DSLR-jev, bom ob prvi priložnosti poskušal nekaj 'testirati' tudi sam in objaviti tukaj. Morda bo zanimivo, trenutno se je dvom pojavil tudi meni.

@kripo: če želiš, se lahko dobiva in skupaj poskušava kaj pofotografirati, recimo s kakšnim od mojih objektivov in primerljivim aparatom (KM5D) in potem primerjava rezultate.

LP

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
A misliš, da je objektiv? Bom probal z večjim objektivom in te šele potem zaprosil za primerljive fotke. Od kod si? Sicer pa zdaj meni vse slike dela meglene. Res mora biti vse strumno mirno, da je fotka čista.

Je pa zadeva takšpna, da mi te meglene fotke dela šele zadnih nekaj dni. Prej so bile čisto dobre. Pa mi ni nikoli dol padel, bil izpostavljen vlagi .. nič. Vedno nošen v torbici in z njim se je ravnalo lepo.

Sam sklepam, da je kak mehanski del za zamenjati, sicer bi po resetu zadeva morala delati BP.

Evo ene fotke:

dsc00424.jpg

Kar je bilo primiru (mulc), je ok, kar se je premikalo, je podn.

Še primer fotke pred tem vikendom:
matic-oktober.jpg

Le da je v tem primeru izostrenost na mulca, ozadje pa pričakovano megleno, saj ni izostreno.

Trenutno pa karkoli naciljam, izpade megleno
frown-1.gif

Nazadnje urejeno:

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Citat:
Uporabnik BeerBelly pravi:
Ali lahko objaviš kakšno sliko, ki si jo slikal s fotoaparatom in je izpadla meglena? Mogoče se lahko kaj razbere iz EXIFa .

Ammm .. kje to najdem? Zgoraj je prva fotka s fotiča dana na PC in potem sem gor prileplena.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Če je karkoli poslikaš megleno potem ti ne fokusira prav, kot vidim gor imaš nastavljen AF (auto-focus), če ostriš ročno dobiš OK sliko?

Druga opcija je da ti stablizator ne dela, ampak potem bi vsaj v dobrih svetlobnih pogojih delalo OK.

Seveda če je vse to OK potem vrži uč na objektiv, si sposodit enega drugega in preverit delovanje. Lahko da ti je vanj prišla vlaga in ti potem ostri preko "meglice"!

Sicer pa ker nimaš pojma o fotografiji (brez zamere) je možno da si zbrklal tudi kakšne nastavitve. Pridaj ta fotoaaprat in kupi enegak ompakta ki ima samo gumb on/off!
evil.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
On: za kripota
Posnami sliko s fotoaparata na PC. Desni klik na sliko, Properties/Summary. Tu lahko prebereš vse podatke pod katerimi je bila slika posneta.

Off: za oriolusa
Ali prav vidim, da je v A55 EVF namesto klasičnega optičnega VF? Kako se obnese?

lp

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Utisevalec in ynos .. imata oba prav
smirk-1.gif

Le da se mi navodil ne da brati, živcev za nabiranje znanja pa tudi ne
frown-1.gif

Prej sem imel FujiFilm (on/off zadeva
tongue-1.gif
) in sem (vem šele zdaj) bil zelo zadovoljen.

Bom preveril z drugim objektivom in povem kako in kaj. A tole roso bi se dalo odstraniti? Če dam objektiv "sušiti"?