MATURA

woowek

Tajkun 08
7. sep 2007
693
1
18
V torek 6.5 se začne matura. Pišemo ESEJ
uf-1.gif
Zelo so dobrodošli razni namigi.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Pri eseju nimaš kaj dosti za delat. Malo si prebereš obnovo knjig, kakšne opise oseb, mogoče še kako knjigo glede letošnjega eseja na maturi.
Pazit je treba tudi na napake, tako da recimo analiziraj prejšnje eseje, da vidiš najpogostejše napake (s/z, ki/kateri, vejica ...) in jih potem probaj odpraviti.

Mogoče si lahko še pripraviš par začetkov in zaključkov, potem pa se na samem eseju odločiš za enega (najbolj ustreznega).

Drugače pa se ne sekirat preveč glede mature, ker ni tako huda (boš videl ko jo boš opravil, prej mi itak ne boš verjel
grin1.gif
).
Pa ne uči se pozno v noč, ker si kvečjemu na slabšem zaradi nenaspanosti.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Jaz sem prebral knjige ter dodatno še knjigo Esej na maturi 2008. Eseji mi niso nikoli delali problemov, zato se ne sekiram preveč. Srečno v torek!
smile-1.gif

Edit: če ti slučajno niso povedali v šoli, je razpravljalni esej mnogo lažje napisati, tako da na interpretativnega raje pozabi, če knjig ne obvladaš v nulo.

Nazadnje urejeno:

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Vsako leto je ta slovenščina en velik jebeštrga. Že lani so bile katastrofalne. Vse slabše knjige...Piši kot ti paše, itak vsak oceni po svoje.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik Telefunken pravi:
Vsako leto je ta slovenščina en velik jebeštrga. Že lani so bile katastrofalne. Vse slabše knjige...Piši kot ti paše, itak vsak oceni po svoje.

Res je. Ocenjevanje eseja je preveč subjektivno. Sicer pa ni panike prebrat knjigo in napisat esej, bolj blesav se mi zdi ustni izpit, kjer moraš poznat nešteto del, ki s(m)o jih kao obdelali, njihove avtorje, vse o literarnih obdobjih itd itd.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:
ksz...

No, in kako je šlo danes na eseju?
smile-1.gif

Hmm, mam nek srednji občutek. Vsebino mislim da sem dobro zadel, a sem na trenutke preveč dolgovezil.. tudi nekaj estetskih napak sem naredil - prečrtal cel stavek
d055.gif
- upam, da se zaradi tega ne odbijajo točke.

Sem se bal, da bodo dali kak čuden naslov.. ravno nasprotno, se je dalo precej napisat
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Zaradi prečrtanega stavka ti pomojem ne bi smeli odbijati točk. Drugo pa je če bi imel vsak drug ali pa tretji stavek prečrtan
grin1.gif

Sicer pa ne boš nikoli zvedel
evil.gif

(razen če greš na vpogled
tongue-1.gif
)

Domen

Pripravnik
24. jul 2007
207
0
16
pa ko smo ravno pri maturi.... MATEMATIKA .... ker je od moje srednjesolske matematike ze kar nekaj let bi rabil obnovo... pa ne vem kje zaceti.... ali je kje online kaka brezplacna sola ali pa vsaj izpisane razne formule in prpomocki?? naprimer kako se izracuna binom kvadrat ali pa koren na 3 ipd.... ?
hvala za pomoc in odgovore !

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Poglej malo po dijaškem, ziher je polno snovi.

Priporočam ti, da si nabaviš/sposodiš knjigo oz. zbirko matur iz prejšnjih let in predelaš naloge, ker se stvari načeloma ponavljajo.

Domen

Pripravnik
24. jul 2007
207
0
16
po "dijaskem" naj pogledam ?
knjige sem ze gledal in nekaj tudi ze imam....... a kaj ko nikjer niso razlozene te osnove, ki pa meni primankujejo....

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Brezveze delate paniko. Itak je vska generacija bolj neumna tako da bo gaussova krivulja kmalu pri tleh...