mansarda

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Ni premalo, ampak če si lahko privoščiš daš komot tudi več. Kar je danes zadostna izolacija, bo čez nekaj let premalo.

SF35 bolje izolira od DF40. Pa tudi neprimerno bolj kompaktna je in lažja za montirati.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Še glede EKO sklada. Ni tako preprosto kot si predstavljaš.
Najprej si preberi razpis, da boš videl, če sploh noter prideš. Druga stvar. Subvencije pridejo v poštev samo, če ti bo to delal izvajalec z računom. Če boš sam, odpade. Je pa recimo tako. Oni ti vrnejo fiksen znesek na m2 strehe, npr. 20 EUR. Zgornja meja je npr. 300m2 strehe. Če imaš več dobiš samo do 300 x 20, če pa manj pa dobiš toliko kot realno imaš. Številke so izmišljene.
Preden se lotiš moraš imeti predračune proizvajalcev in oddati predpisano vlogo. Vloga mora biti najprej odobrena. S tem te hočem opozorit, da za nazaj se ne da dokazovat. Se pravi ne moreš nekaj narediti, tudi če imaš račun in šele potem zaprositi za subvencije, ker ti jih ne bodo priznali. Toliko o tem.

Pa še o drugi stvari. Ne vem zakaj te je tako strah knaufa za stene. Jaz vidim dosti več prednosti v primerjavi z siporeksom kot slabosti. Glavna pa je zvočna izolacija. Pri porobetonu bo to sranje, sploh pri 10 cm stene. Saj si že sam ugotovil, da je pravilno izvedena dvojna stena z vmesno izolacijo iz gips plošč bolj zvokotesna. Pa tudi glede nosilnosti jaz ne vidim nekih problemov. Mi imamo v WC-ju visečo školko na dvojnem knaufu gor sede dedc od dobrih sto kil pa se nič ne poda. V kuhinji pa isto. Pravi vložki pa drži kot pribito.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Je DF40 res toliko slabši od SF35? DF lahko stisnem 23cm, SF pa "le" 20 cm .. Sicer še v pon pokličem na URSA, ampak če kdo ve ..

Koliko so kaj cene v zadrugi nižje od npr Merkurjevih?

Nazadnje urejeno:

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
si dal izračunat gradbeno fiziko? boš lepo videl kakšne so razlike med izolacijami (tipi in debelinami) in okni.
priporočam. ker vidim da vsak tišči po svoje...

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
527
18
18
Tudi sam prenavljam mansardo...

V Novem mestu je skladišče za volno Ursa, ki se jo da dobiti po precej nižji ceni. Pokličeš ter prašaš kaj majo ''na lagarju'' pa prideš iskat. Edino ta dobre Urse 35 nimajo!

Mi smo hotli dat napihano celulozno izolacijo, vendar smo se po posvetih nekak odločil, da bo tudi kar volna cca 25 cm.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Pokličem jutri kar na URSA al imaš kakšno posebno telefonsko številko? Sicer sem pa tudi na Bolhi našel MIX d.o.o., ki daje tudi 23% popuste in pride kot na URSA brez DDV.

@KSToner: Ne, nisem dal izračunati. Bom poklical na URSA, pa njih povprašal. Stene bodo fejst izolirane, okna so tudi nakvalitetnejša (6 oken okoli 6k€)
cry12bpy.gif

Kaj hočem povedati: vsak dan je nekaj novega. Nedolgo nazaj je prišla DF ven in je bila najboljša. Zdaj je kao SF najboljša. Čez mesec dni bo pa RT najboljša .. Isto kot računalniki. Povprečen človek potrebuje 286 računalnik .. Ne pa nekih hudih strojev, da ležijo na mizah, uporablja se pa 99% samo internet .. Če je folku dovolj DF40 15cm .. mater, da bo tudi meni DF40 28cm .. Se da dobiti bolje? Zagotovo. Ali je pa moja izbira dovolj za življenje. Jp, je
smile-1.gif

Avto bi tudi rad vsak imel z vsemi funkcijami in ah onh in sploh. Pa se da voziti tudi brez BC in tempomata .. Pa ni zato nič kaj manj udobna vožnja. Vsaj ne toliko, kolikor je vredna vsa ta HighTech zadeva. Ne vsem.

Če pa 28cm ne bo dovolj izoliranosti, je pa tle še klima, ki zagotovo ne bo pokurila več €, kot bi jih dal za najnovejšo in najboljšo izolacijo.

Al se motim?
redface-1.gif

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
Citat:
Uporabnik kripo pravi:

@KSToner: Ne, nisem dal izračunati. Bom poklical na URSA, pa njih povprašal. Stene bodo fejst izolirane, okna so tudi nakvalitetnejša (6 oken okoli 6k€)
cry12bpy.gif

zato daj pa izračunat fiziko...ali pa jo sam izračunaj. od urse program je kar enostaven za uporabo. najlažje je rečt, 40cm izolacije pa je to to. sploh ni res. verjemi da je 25cm ali 30cm čisto dovolj. kar je več ni posebnega efekta...
zelo so pa pomembni dobro izvedeni detajli. sploh v stikih..kjer je lahko toplotni most. tam so izgube največje...

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Saj res! Ponoči sem si ga snel, pa potem pozabil nanj
smile-1.gif

Aha. Ga pogledal .. Ammm .. to je zame kitajščina ..

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik kripo pravi:Kaj hočem povedati: vsak dan je nekaj novega. Nedolgo nazaj je prišla DF ven in je bila najboljša. Zdaj je kao SF najboljša. Čez mesec dni bo pa RT najboljša .. Isto kot računalniki. Povprečen človek potrebuje 286 računalnik .. Ne pa nekih hudih strojev, da ležijo na mizah, uporablja se pa 99% samo internet .. Če je folku dovolj DF40 15cm .. mater, da bo tudi meni DF40 28cm .. Se da dobiti bolje? Zagotovo. Ali je pa moja izbira dovolj za življenje. Jp, je
smile-1.gif

Če pa 28cm ne bo dovolj izoliranosti, je pa tle še klima, ki zagotovo ne bo pokurila več €, kot bi jih dal za najnovejšo in najboljšo izolacijo.

Al se motim?
redface-1.gif

DF prišla ven nedavno ? Lej če nimaš pojma o izolacija, bodi raje tiho. Že SF je od nekdaj zunaj, samo večina bebcev ki kupuje material po raznih bavbavih ne ve zanjo, ker jo niti ponudijo ne, ker pač ni ceneni pofl, kakršnega take štacune držijo.

DF40 v debelini 15cm ni nikomur dovolj, razen bedaku, ki bo tekom let to izbiro večkrat preplačal ali pa fušarju, ki bi te rad na hitro nategnil in mu ne diši ubadanje z volno.

Klima ? Kako tipično. Večina varčuje na izolaciji, zraven pa vleče napeljavo za klimo. Res pametno. Namesto da bi dal jurja več v izolacijo, ki ti pasivno in brez nadaljnih stroškov izolira zadevo, kupijo klimo, ki potem žre elektriko in € za servise.

Pamet v roke fantje.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
OK, Pol mi pa spravi 3l vode v litrsko steklenico .. Če ne gre, ne gre!

In dam raje toliko izolacije, kot lahko, razliko pa drugače nadomestim .. Da bi pa pol mansade zaprl, samo zato, da bom imel 40+ cm izolacije, pa nisem nor.

O izolaciji re snimam veliko pojma .. zato pa zbiram nasvete. In če mi nekdo zna povedati, kako spraviti 3L v 1L steklenico, bom to seveda skupal upoštevati.

Pa da še enkrat povdarim, NE GRE MI ZA ŠPARANJE! Gre mi za prostor, ki ga primanjkuje.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Vidim da si se kar pošteno lotil stvari.

Izolacijo in knauf boš najceneje dobil v Kalcerju (Trzin)..seveda pripeljejo na dom, pa ko rečeš da gre za celo stanovanje so tudi popusti kar lepi (pa malo morš še dodatno rečt da se še bolj potrudijo).

Siporeks obdelaj kot je rekel Numy (Podoben postopek kot izolacija fasade):
- od 7 minute dalje:
https://www.youtube.com/watch?v=2Rxub54CCvY&NR=1
- že od začetka:
https://www.youtube.com/watch?v=zXmpSc929oA&feature=related

....pozidaj, kupi gradbeno mrežico, vogalnike (plastične z mrežico) ter lepilo za siporeks (mogoče obstoja kaj bolj specifičnega, samo hude razlike ne bo..pozanima se).

Pri izolaciji zgolj svetujem, ti se odločaš
wink-1.gif
, zdaj če boš ostal na 30 cm bi tudi sam svetoval uporabo volne SF35 (to pomeni da ima lambdo 0,035 (napram klasični, kije 0,040 W/mK)...se bom jutri malo poigral ter naredil preračun toplotnih izgub ob uporabi različnih debelin (30 VS 40 cm) ter uporabo različnih voln (SF40 VS SF35)..je pa to primerno za pogled preko zime...prehod vročine poleti je druga zgodba:
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT43.htm
(glej temp. prevodnost....les (npr. podeskano ostrešje VS steklena/kamena volna...v prevodu colarce na strehi so ekvivalent 35 cm steklene volne z vidika vročine poleti).

Izolacijo na stropu daj v več slojih...namesto npr. 20 cm daj raje 2 x 10 cm...s tem se izogneš toplotnim mostovom (na štukaturah - ker delaš preklope z zamikom..pa če pri enem sloju malo fališ, ko odrežeš...pri drugem ne boš...itd).

LItoželezna cev za odtok...vprašaj tistega ki je gradil (oče, ženin oče) ali je cev po celi višini hiše..torej ali se boste zgolj priklopili nanjo ali bo treba štemati do spodnje cevi (po steni spodnjega WC-ja) ter narediti priklop. Vsi odtoki (wc, kopalnica, kuhinja) so potem speljani v to cev (odtoke delaj s 50 mm premerom).

Če bo etažna peč (plin je že napeljan v nadstropje?) vlečeš cevi po tleh (na sliki sicer pride od spodaj gor..samo pri tebi bo šlo vse po tleh):

12223633454649a91660657.jpg

15350218734773acaedc775.jpg

Inštalacij bo veliko...tako da vzemi v roke barvaste krede in začni po tleh malo risati kje bo kaj šlo (Pri odtokih se ne moreš izmišljevati, vodo se da deloma vozit naokrog, radiatorje lahko pošteno prilagajaš, potem je tu še elektrika (luč + vtičnice)...tu od kje se bo vleklo ti žal ne vem svetovati ker se ne spoznam in tega sam nisem počel....sklepal bi zgolj v smeri da če je v omarici za varovalkami predvideno več priklopov (torej jih je zdaj pol praznih) se bo vleklo iz nje, če bi pa rad naredil vse pri sebi (Omarico z varovalkami v sami mansardi) pa se verjetno potegne iz kje drugje (Bo kak štromar razložil).

Glede prilopov, kiji zdaj še ne poznamo
smile-1.gif
...jaz sem v ta 'neznani namen' v vseh sobah po vertikali poštemal na vsaki steni (In to po 2 liniji) celotno višino...iz podstrešja dol do prvega nadstropja (tam je zaenkrat zgolj preboj) bom pa takrat naredil tudi (vsaj delno) preboj do pritličja. POtem sem vstavil noter 20 mm cevi za elektriko, ter naredil doze v steno..trenutno je noter že kabelska in telefon..kje bo točno šel kabel seveda lahko izbiram ker je na obeh stenah sobe. Prav tako sem povezal v dnevni in spalnici tudi eno stran stene z drugo (mogoče zaradi vlečenja kabla oz. karkoli bo že potreba nekoč...mogoče bojo vedno prazne...nima veze...ko delaš ti vzame to 20 minut časa za štemanje ter malo gipsanja doz.
(glej štemanje kjer je videti 2 cevi (oranžne..ostale so prazne) - to gre iz podstrešja v I. štuk, ko se bo doli prenavljalo pa bom potegnil do pritličja...in ta dvojna cev se ponovi na nasprotni steni dnevne sobe, ter identično v spalnici).
1007372-PICT4674r.jpg

Priponke

• 1007372-PICT4674r.jpg
    1007372-PICT4674r.jpg
    59,8 KB · Ogledi: 636

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
In še izgled teh 'praznih' doz na koncu (desno je dvojna - vertikala iz podstrešja dol, levo pa povezava med obema stenama)...kolikor se pač vidi
crazy1.gif

1007373-PICT7445r1.JPG

Priponke

• 1007373-PICT7445r1.JPG
    1007373-PICT7445r1.JPG
    19,7 KB · Ogledi: 616

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
ta bo boljša...spodanja stan..skrajno desna je vtičnica, nato dve skupaj - vertikala, levo od nje povezava med stenama, skrajno levo vtičnica (stena dnevne sobe)
1007374-PICT5935r.jpg

Priponke

• 1007374-PICT5935r.jpg
    1007374-PICT5935r.jpg
    29,1 KB · Ogledi: 579

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Če spodaj ni prostora, je pa zgoraj. Če bo treba menjati tudi kritino, premisli o Termotop izolaciji ali kaki podobni, ki pride nad špirovce.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
a tako imaš ti izvedeno (tvoja slika?).

Je pa na tej sliki vidno dobeseno vse kar rabiš za knauf (razen knauf plat)...ob steni so UD profili, na špirovcih so direktna obešala, CD profile pa potem zatakneš v UD profile ter fiksiraš na direktna obešala.

V teoriji precej enostavno in če si natančen tudi dobro izgleda na koncu.
1007387-PICT5060r1.JPG

Priponke

• 1007387-PICT5060r1.JPG
    1007387-PICT5060r1.JPG
    56,9 KB · Ogledi: 668

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Kritino smo že dali novo gor. Decro. Prej je pa bila (in je še vedno gor) tegola.

Numy, kako misliš "zgoraj"? Tam, kjer bo ravna podstreha (kot je tudi na tvoji sliki) lahko damo širšo izolacijo. Le pri krajih (stik steha/stena) je manj prostora (154cm). Pa še estrihi 10 cm in pa izolacija strehe (15cm). 18 cm jo lahko gre med špirovce, 15 pa pod
frown-1.gif

Zeblo nas pri takšni izolaciji verjetno ne bo (?).. je potem "problem" v poletju"? Če bom zaradi "slabše" izolacije letno zapravil 30€ več za gretje, mi je vseeno. Bom pač malce več grel. Raje to, kot izguba prostora. Če bom p amoral greti za 200€ na leto več, se pa potem že splača premisliti, kao in kaj ..

Za cev sem se že pozanimal. Jo bo treba speljati do spodnjega nadstropja, pa potem tam priključiti. To ne bo problem. Tudi elektrika ne, zdaj, ko vem, kako to poteka (+ štromar bo pomagal).

Glede cen izolacije tele URSA bom pa jutri kar precej preklicaril: URSA, MIX, IKA, KALCER ..

Kolikor sem danes preračunal, bi moralo biti strehe za izoliacijo okoli 90m2. Na to količino bi že moral dobiit kakšen konkreten popust. Raje na SF kot na DF, ampak ... No, počakam na kakšen izračun, vincent
wink-1.gif

Numy, a tol ekovinsko konstrukcijo si položil sam?

Pa ker se tole vedno bolj zapleta: mi je kdo pripravljen tole narediti? Al pa če pozna koga. Vseeno bom povprašal naokoli, če bi to kdo nardil - sploh, če je P.O., ni pa nujno - pa da dobi material še ceneje. Dam raje nekomu za delo, kot državi za davek. Zdaj, ko vem, koliko me pride material, bi rad videl, koliko stane, če dam komu to narest, pa se potem odločim.

OK, grem prečekirat link na jutjub
smile-1.gif

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Zelo nazorno je narisano tudi v prospektu od KNAUFa .. Ga poiščem na netu. Imam le papirnato verzijo. Piše tudi koliko cm je največ od kod do kje, koti itd itd ..Slika pove več kot milijun hiljada stotina besed
tongue-1.gif

Numy, kaj so te m2 plošče, ki jih imaš ob steni in .. tista izolacija, ki je okoli okna je SF?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
zdajle bom pa živčnega fasal
jezen.gif
..ker zdajle mi je čist dol padlo.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
grin1.gif

Zakaj se ne zgodi to takrat, ko info niso pomembne?
smirk-1.gif

Sicer je pa tole prospekt, o katerem sem pravil: PDF

Pa spletna stran www.knauf.si je tudi dobra, ker ti pove, koliko tega in onega rabiš na kvadraturo, za katero delaš.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Glede izolacije ne glej samo Urso. Poglej recimo še Isover. Cene so itak primerljive ali praktično enake, je pa isover za polaganje dosti bolj praktičen.
Pa še enkrat. Ne glej samo DF, ki jo ponavadi prodajajo v vsaki trgovini za vogalom kot ti je rekel Numy. Pejd v Kalcerja ali kako specializirano pa probaj DF pa SF ali pa od Isoverja ekvivalent prijet v roko. Potem boš čutil in videl dejansko razliko. Papir namreč prenese vse, tiste številke v koeficientih prevodnosti se zdijo tako majhne, kar se razlike tiče, ko pa stvar otipaš pa vidiš v čem je razlika. Pri DF imaš občutek, da skozi vidiš pri tanjših debelinah. In ko se ti tisto malo posede...Potem se ti tistih tvojih 25 cm spremeni v 15. To govorim predvsem za streho.