Maltežan

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Kupil bi čistokrvnega Maltežana z rodovnikom, pa me zanima kje je nakup najbolj ugoden.
Ali mi lahko priporočate kakšnega vzreditelja?

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Brez zamere ker bom offtopic... Si dobro premislil glede pasme in kaj pričakuješ od psa?

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Najbolj "ugoden" bo, če boš izbral pravega vzreditelja in dobil zdravega kvalitetnega mladiča.
grin1.gif

Mislim, da obstaja prav forum za maltežane, pa si poglej tam.

Evo:
- forum
- ljubiteljska stran

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
Brez zamere ker bom offtopic... Si dobro premislil glede pasme in kaj pričakuješ od psa?

To si ga zdaj tak vprašal kot da ded išče Cane Corso. Nekdo ki si želi maltežana, nerabi o pasmi vedete (karakterno) kaj dosti,
pes ko pes, le light verzija. Fizično in umsko. Niso pretirano pametni, zato tudi posebnih intelektualnih izivov ne pričakujejo,
lahko so družabniki na večurnih sprehodih, lahko pa tut samo ležijo doma na kavču. Naj bi bila to nastarejša pasma na svetu,
česar pa so prepričani le lastniki. Komu se da psa česat vsak dan in ga tedensko kopat, pol kar veselo v nakup, če bi pa človek
rad s psom tut navzven kaj povedal, pa to ni prava pasma.

Vsekakor pa super pes za otroke in družino, a zaradi majhnosti nekoliko podvržen agresiji. Maltežan od sestrine punce
ne spusti v bližino nikogar razen domačih. Boknedaj da se na vratih pojavim z Nacetom, ker se zakadi vanj, brezkompromisen bojevnik.
Kako to da je še danes živ mi nikoli nebo povsem jasno.

Priporočam nakup, čeprav bi sam raje (če že mora bit mali) posegel po čem čisto drugem, ampak pustimo mene in tako pravijo moj "moten" okus za pse,..

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik leprotto pravi:
Najbolj "ugoden" bo, če boš izbral pravega vzreditelja in dobil zdravega kvalitetnega mladiča.
grin1.gif

Mislim, da obstaja prav forum za maltežane, pa si poglej tam.

Evo:
- forum
- ljubiteljska stran

nekvalitetnega mladiča bo težko dobit, ker pasma ni pretirano podvržena boleznim, mogoče kake zatečene oči, to pa je
ponavadi posledica nesposobnega pasjega frizerja.

Na kupca: pojdi na bloho in kupi nekaj kaj ti bo padlo v oči, lahko daš za mladiča 100€ in imaš srečo, lahko pa daš 1100€
in bo pes skoz bolan. Nakup psa je večinoma nakup mačka v žaklju. Sicer pa kupuj tako jaz; izbiraj vzreditelja, prečekiraj
kolko vedo o pasmi, kolko so imeli legel, skratka malo se pozanimaj če je to neka normalna družina z otroci in pač imajo mladičke
zaradi želje po naraščaju nebo nič narobe.
Pa ne pusti se tukaj zastrašit da ti bo pes hin čez 3 mesece če boš šparal. Cene so umetniške, tako da pamet v roke.

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
nekvalitetnega mladiča bo težko dobit, ker pasma ni pretirano podvržena boleznim, mogoče kake zatečene oči, to pa je
ponavadi posledica nesposobnega pasjega frizerja.

Nekvalitetnega maltežančka zelo hitro dobi. Če že z njegovim zdravjem ni nič narobe, pa so v večini zelo preveliki. Večina "maltežanov" ki jih srečujemo po ulicah so skoraj dvakratne velikosti pravega rodovniškega maltežana.
Sicer so pa to super kužki, zelo neradi so sami, zelo radi se glasovno izražajo
smile-1.gif

Na bolhi je trenutno ziher ene 20 oglasov, kjer prodajajo maltežane "čistokrvne brez rodovnika".

Kolikor pa sem seznanjena, so v eni psarni imeli marca mladičke, ki so že prodani, nekje pa tudi aprila (mislim pa da so tudi ti že prodani). Najbolje je, da se kupec obrne na forum o maltežanih, pa mu bodo znali najbolje svetovati.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Prepričan sem, da on išče maltežana kot maltežana, zdaj če ma 5 namesto 3 kile ko odraste pa sem siguren da mu je vseeno.
Naj kupi čistokrvnega brez rodovnika. Na tekmovanja nebo hodil, poceni so, kaj še rabi druga.
Enostavno psa zbereš, če vidiš da je družina urejena neka umirjena familija, ki so svojo psičko pač sparili z maltežanom od
kakega sodelavca.

Če se obrne na forum o maltežanih, mu bodo oprali možgane in ga prepirčali da če neda 700e za psa da bo kupil bolanega.

Sicer pa nenazadnje; tut te nerodovniške pse mora nekdo nakoncu imet, al jih bomo dali uspavat?

Kaj se tiče velikosti, to pa je zato ker je to klasična "hčerka" pasma, torej pse kupijo raznim 8 letnim fufikam, ki pol
te pse pitajo od spredaj in odzadaj in ni čudno v zadnjih 20ih letih odkar je pasma pri nas eksplodirala (no v zadjih 3 letih se je malo umirlo)
da so psi za 5 cm večji, če pa jih šopajo z vsem mogočim, da pes raste ko goba. sam sicer nevidim tu nič pozitivnega, ampak
tut pretiranih negativnosti ni. To je pes za želje, ne pa pes za potrebe. Torej česanje in crklanje do onemoglosti, pri 5ih
letih so pa od čokolade in junk fooda brez zob.

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Ja no, jaz na tvojem mestu ne bi bila tako zelo sigurna, da mu je vseeno če bo mel maltežan 5kg namesto 3, in da v bistvu on sploh noče rodovnika, če pa je v prvem postu jasno napisal da išče rodovniškega psa, in katere vzreditelje mu lahko priporočamo.
Ker tukaj ni nobenega vzreditelja, je najboljše da se obrne tja, kjer taki ljudje so. In če že v štartu išče rodovniškega psa, mu ne bodo prali možganov, ampak mu povedali v katerih psarnah pričakujejo legla.
In ne skrbi, tud vsi "čistokrvni brez rodovnika" bodo odbili svoje lastnike. Pri takšnih majhnih puhastih psičkih se ni za bat, da bi jih morali uspavati ker ne bi bilo potencialnih lastnikov.

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Moja teta ima maltežanko pa je stara 4 leta in že brez zob
rolleyes-1.gif

Po moje zato, ker jo fojtra samo z kupljeno mehko hrano. Jaz ji vedno pravim naj da psu neke kosti za glodat pa ji ne da ker se boji, da se ji bo kaj zataknilo
bonk.gif

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
No, jest sem "nehote" postal eden izmed skrbnikov maltežana. Je pa čistokrvni, brez rodovnika. Gene ima pa dobre, saj se mu okoli oči nič ne gnoji, pa tudi debel ni. No, za to smo verjetno odgvorni tudi mi, ker ga vlačimo s seboj v hribe.

Zakaj sem zgoraj tako napisal? Z našim smo imeli strašne probleme z vzgojo. Nato smo ga mi prevzeli, ko pa si že skoraj prepozen. Pes ni nikakršen veleum. Laja kot zmešan, nerodno mi je že vrata odpirat. V vsakega se zaleti in oblaja. Glede na to koliko laja, pa ni nikakršen varuh. So že prišli obiski, se spodaj mirno preobuli in prišli gor, pa prej tud enkrat ni zalajal. Pred vsakega se vleže na hrbet, da ga počoha. Z miz krade hrano, z dosegljivih polic vleče prte,... Ko ga pokliče, se vleže na hrbet in misli, da ga boš nesel. V glavnem, cel kup brezveznih problemov... Je pa tudi zelo ljuosumen, ko se zvečer gleda TV in ga nihče ne šmirgla. Res ne vem, kako bi se pes obnesel, če bi kasneje dobili dojenčka...

V glavnem, glede na to, da sem bil prej navajen na labradorca, ni tale maltežan nič psu podoben.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Mogoče pa tale vaš ni bil dobro socializiran kot mladič. Socializacija se začne pri dobrem vzreditelju, ki mladiča marsikaj navadi...
Sem pa opazila, da so razna mala ščeneta izredno nevzgojena. Pa sem se vedno spraševala ali imajo samo kompleks zaradi svoje majhnosti ali ima nekaj vmes tudi to, da imajo ponavadi bolj bistroumne lastnike, ki menijo, da pes v velikosti mačka ne potrebuje osnovnega šolanja. Pri nas v mali šoli je najmanjši pes bulldog oz. beagle, ostali imamo vsi vsaj srednje pasme, majhnih pasem pa ni videti.

teutates

Pripravnik
14. feb 2008
232
0
16
ksz

Moji sorodniki imajo maltežana in se mu je po 1 letu ''zmešal''. Renči na vsakogar, ki pride, domače je ugriznil že x-krat, tako da bi jaz raje drugega psa nabavla.

Zaspankica

Zelenc'
21. jan 2008
28
0
1
Pozdravljen,
kolikor sem prebrala so uporabniki foruma zelo popljuvali maltežane. Jaz sem imela maltežana 16 let in je bil zelo prijeten pes in bi še enkrat, če bi se odločila, kupila maltežana. Za dobro leglo bi ti jaz priporočila gospo Marijo Ferlež iz Maribora. Mislim, da jo boš lahko na forumih našel ali poskusi s kakšnim iskalnikom. Ima pa rodovniške maltežane, koliko pa se gibljejo cene ti pa žal ne znam povedat.
Pa naj te malo potolažim, da je maltežan pes, ki da dosti veselja, vsekakor je pa veliko tudi odvisno od vzgoje.
LP

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik teutates pravi:
ksz

Moji sorodniki imajo maltežana in se mu je po 1 letu ''zmešal''. Renči na vsakogar, ki pride, domače je ugriznil že x-krat, tako da bi jaz raje drugega psa nabavla.

To je odvisno od mladiča do mladiča. Imaš rotweilerje ki se bojijo poštarja in imaš čivave, ki bi pobile vse kaj se premika.

Na punco ki je pisala da je najmanjši pes v šoli beagle oz. bulldog;

V šolanje se primarno hodi zarad lažje obvladljivosti psa. In enega maltežana obvladat ni problem, da pa je treba v šolo z enim
beaglom, ki živi zato da se potepa je pa drugo,... Lastniki malih psov pač mislijo da nerabijo profesionlne vzgoje. In glede nato
da so 70% æasa zaprti v satnovanju ostalih 30% pa na vrvici, je mogoče res ne rabijo.

Tisto ko pa maltežan grize vse familijske člane pa so si krivi sami, saj neznajo z vzgojo ene najlažjih pasem, takim bi jaz priporočal
kako perzijsko mačko; puhasto kosmato je, na pogled isto kot maltežan, pa še na sprehode je ni treba vlačit.

Mene sta oba moja psa skušala "napast" pač v smislu rovenja in napadalne drže gobca, ampak vem kaj sem kupil in približno
vem ravnat, sta dobla vsak en focn enkrat in nikol več. Pravzaprav bulldog se mi je 2x po robu postavil, in obakrat mu je blo pošteno
žal, obakrat sem ga nakresal s časopisom da je cvenkal, za pol ure zaprl v klet za pol ure; nobeden več ni tega ponovil, če pa še bo
jih bo pa spet dobil okol kepe kot pri norcih. (s časopisom seveda)

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Mx, ko prideš v pasjo šolo, ti prvo pojasnijo, da tja hodimo, da bomo sebe kaj naučili. Šele potem pride do tega, ali ti psa obvladaš ali ne, samo to je itak odvisno od tega, ali si ti pasmi sploh kos, tako psihično kot fizično. Za ostro pasmo je samo oster lastnik, drugače si ne boš upal v svojo lastno hišo, če ti pes ne bo dovolil.
grin1.gif

Bi se strinjala, da so majhni psički bolj obvladljivi od kavkazca, ampak je problem v tem, da se lastnik kavkazca zaveda, da je pes orožje, tisti s puhasto kepico pa ne. Zato pa imam brazgotino na levi nogi, ker me je napadel trop malih kepic, ki jih "vzgaja" neka gospa, ki je mnenja, da so to samo kužki in nobenemu nič ne morejo ipd. Mimogrede, večino časa so med štirimi stenami, včasih pa uidejo in koga napadejo. Vzgoja od prvega dne bi morala bit za vsakega psa, sploh za tiste v civilizaciji. Če ne drugega so nadležni, ko se zaganjajo vate ali pa v psa, ki je 10x večji od njih. Kako se konča itak ni treba govorit.
bonk.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Mene sta oba moja psa skušala "napast" pač v smislu rovenja in napadalne drže gobca, ampak vem kaj sem kupil in približno
vem ravnat, sta dobla vsak en focn enkrat in nikol več. Pravzaprav bulldog se mi je 2x po robu postavil, in obakrat mu je blo pošteno
žal, obakrat sem ga nakresal s časopisom da je cvenkal, za pol ure zaprl v klet za pol ure; nobeden več ni tega ponovil, če pa še bo

To, kar opisuješ je lep primer kakšne so posledice napačne vzgoje psa, ko se ga dobi domov. Ne glede na pasmo in ne glede na to, kako je cute, je treba psa postaviti na pravo mesto v hirarhiji... tja zadaj nekam. To seveda ne pomeni, da potrebna grobost ampak obstajajo čisto enostavni principi, katerih se je potrebno držati.

Je pa res, da morda pri kakem malinovcu to glih ne bo uspešno a pri 90+% psov je zadeva enostavno izvedljiva.

Male šole za pse so pa... no ja; ne bom kritiziral.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Imam eno ponosno pasmo in eno izivalno. Eden mi je dal vedet da mu moram dokazat če mislim da sem jači, tadrugi
mi pa dnevno hoče vsilit da je pametnejši za mene. Zdaj tastarega sem kot mladiča (pred enim letom) 2x sfockal s
časopisem in je od takrat mir. Tamlajši pa me vsak dan da na test in vsak dan dobi neko kaznsko, ampak to mu je pač
cilj živlenja da bije bitko al bo on mene al jaz njega, čeprav je dozdaj še vedno zgubil, ne odneha. In takemu psu
pokažeš hirearhijo samo skoz hrano. Torej odprem mu njegovo konzervo, ko zraven čaka in maha z repom konzervo odnesem
na mizo, kjer imam svoje kosilo, pojem v miru nato pa dobi on. To sem naredil mogoče 5x, in zdaj mu je jasno da
leader se hrani prvi on vojak pa drugi, takoj za tastarim psom.

Kaj se tiče male šole za pse... Jaz mislim da bi vsak peso sprehajalec moral imet nek kinološki izpit, da je izšolan
pasji vodnik, z šolo obrambe pred psom, zna psa naučit osnov in da je mentalno zdrav.
Ko bomo to uvedli bo napadov rotweilerjev in pitbulov 5x manj. Ne pa da se s smrtno nevarnim psom lahko naokoli
špancira tut 10 letni cigo. Pes nad 10kg rabiš kot pri mopdih izpit. Nad 30 kg spet moraš met izpit že 2 leti, itd,...

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:

To, kar opisuješ je lep primer kakšne so posledice napačne vzgoje psa, ko se ga dobi domov. Ne glede na pasmo in ne glede na to, kako je cute, je treba psa postaviti na pravo mesto v hirarhiji... tja zadaj nekam. To seveda ne pomeni, da potrebna grobost ampak obstajajo čisto enostavni principi, katerih se je potrebno držati.

Je pa res, da morda pri kakem malinovcu to glih ne bo uspešno a pri 90+% psov je zadeva enostavno izvedljiva.

Male šole za pse so pa... no ja; ne bom kritiziral.

Tisto kar je zgoraj opisano je navadna pasja puberteta. Obdobje, ko ne bodo slišali nič in bodo poskusili izsiliti vodjo krdela - čisto normalen pojav.

Za vsakega psa seveda isti % truda ne gre, ampak zato še ni ravno "malinovec". Ni vsaka pasma za vse in ene se znajo dobro upirati avtoriteti.

Ne razumem, kaj je napačnega v mali šoli oz. osnovnem šolanju? Mala šola se je super obnesla sploh glede socializacije psa. Igranje brez možnosti, da pridobi slabe izkušnje. Najboljše pri tem pa je, da te opazujejo, kako s psom ravnaš in tvoje napake korigirajo. Je prav zanimivo, ko misliš, da prav ravnaš in potem povsem nepričakovano slišiš take kritike, da se lahko samo zamisliš, koliko napačnih stvari si že naredil in kako si si otežil pasjo vzgojo. Kaj po tvojem mnenju ni ok z malo šolo?