Maloobmejni prehodi proti Hrvaški

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Slišal sem, da naj bi že nekaj časa veljalo, da se lahko vsi državljani Republike Slovenije vozimo preko maloobmejnih prehodov na Hrvaško, brez prepustnic. A to res drži?
Ker to zna biti zelo uporabno v primeru podobnih kaosov kot včeraj čez dan iz Istre.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Spiska ne rabim, saj vem kje so. Ampak tale stavek mi ni totalno jasen:

Prestop državne meje na mejnih prehodih za obmejni promet je dovoljen za upravičence po Sporazumu o obmejnem prometu in sodelovanju (obmejne dovolilnice) in vse državljane, ki uživajo pravico Evropske unije do prostega gibanja.

A to pomeni, vsi državljani EU ali kaj? Ali je res treba zakamuflirat v pravno latovščino?

19. jul 2007
2.838
1.563
113
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Upam da res in da en potrdi, cca 4-5let nazaj so me gladko obrnili

Uredba o določitvi mejnih prehodov v Republiki Sloveniji (Datum začetka veljavnosti 31.03.2015) pravi sledeče v 4 .členu

4. člen

(1) Za prehajanje zunanje kopenske meje z Republiko Hrvaško v obmejnem prometu se določijo mejni prehodi za obmejni promet, ki so navedeni v prilogi C Sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško o obmejnem prometu in sodelovanju.

(2) Na mejnih prehodih za obmejni promet je dovoljen prehod državne meje s potnim listom ali osebno izkaznico tudi za osebe, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije.

(3) Mejni prehodi za obmejni promet obratujejo v skladu z določbami Sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško o obmejnem prometu in sodelovanju.

(4) Na mejnih prehodih iz prvega odstavka tega člena je dovoljen tovorni promet za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone.

Kar razloži zakaj so te pred 4 leti zavrnili.

@Keber
lahko, da si državljan EU in imaš kakšno pravno prepoved, v tem primeru nisi upravičen, se pravi da je ta dikcija ožja.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
V tem primeru najbrž nisi upravičen iti čez mejo na nobenem prehodu, ne samo maloobmejnem. Če ta uredba verlja že dve leti, potem bi jih moralo sprobati že stotine, pa zaenkrat mi še ni noben znal tega povedati iz prvih izkušenj. Škoda da nismo včeraj probali, ko smo šli mimo enega od teh
frown-1.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.422
2.376
113
Pomurje
Včeraj šel čez maloobmejnega brez težav. No, ven iz avta je treba, da osebno poskenira in delajo od 7-22ure.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Da, preverjeno, vsi t.i. maloobmejni (v času odprtja) lahko gredo preko vsi državljani EU z odgovarjajočim dokumentom.

Je pa sploh po kraških rovtah to lahko dvorezen meč ker koliko si hitreje čez mejo (pa sploh ni nujno, ker tam je že pet avtov gužva) je pa toliko dalje.

Nazadnje urejeno:

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.422
2.376
113
Pomurje
Se bo pa dogajalo da bodo lokalci popiz...ker bo precej več prometa kot običajno na teh vaških cestah, kjer se dva kemperja ne moreta srečati.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Je pa sploh po kraških rovtah to lahko dvorezen meč ker koliko si hitreje čez mejo (pa sploh ni nujno, ker tam je že pet avtov gužva) je pa toliko dalje.
Saj to ni za vsakič. Recimo včeraj Umag-Dragonja 2:15 h vs. Umag-Buzet-Kozina preko Podgorja 1:45, tukaj pa čičarijske rovte zmagajo - Sočerga/Buzet tudi ni več to, kar je bil ("oaza miru")

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Saj ravno to, v prvem valu sem na Sočergi 10 v koloni čakal pol ure, med tem na Dragonji tekoča kolona - 5 minut.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Obrnejo te lahko tudi na mednarodnem prehodu.

Na mejnem prehodu Slovenska vas so nas pri vračanju iz Hrvaške iz meni neznanega vzroka pred dvema tednoma gladko obrnili (avtobus samih slovenskih državljanov) in poslali na Obrežje. Na prehodu Slovenski vasi prazno - na Obrežju pred nami kakih 20 avtobusov.
Mejni prehod Slovenska vas je na tistem linku zgoraj označen kot mednarodni.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.856
879
113
MB
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Obrnejo te lahko tudi na mednarodnem prehodu.

Na mejnem prehodu Slovenska vas so nas pri vračanju iz Hrvaške iz meni neznanega vzroka pred dvema tednoma gladko obrnili (avtobus samih slovenskih državljanov) in poslali na Obrežje. Na prehodu Slovenski vasi prazno - na Obrežju pred nami kakih 20 avtobusov.
Mejni prehod Slovenska vas je na tistem linku zgoraj označen kot mednarodni.

Mogoče ne velja za avtobusarje, ampak samo za individualne.

Lokalci bi morali predolgo čakat, da policaj obdela cel avtobus.

ptil

Pripravnik
11. jun 2012
364
15
18
Cca en mesec nazaj sprobano, s SLO osebno prideš čez maloobmejne. Je pa res za premislit, ker je bila ista scena kot pravi McGiver - na maloobmejnem 10 avtov in pol ure čakanja, ker policaj pobere za vsak avto vse osebne, nese noter v hišico kjer imajo skener, poskenira, prinese nazaj ven... Pa še samo en skener imajo, torej če je kolona v obe smeri, dela izmenično eno pa drugo smer... V istem času na glavnem prehodu tekoča kolona, odprtih 5 pasov, prideš čez v 10 min max...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.573
2.619
113
še v SLO - ampak komaj
ksz

Na maloobmejnih nimate dopustniki kaj iskati - že tak nam vse normalne ceste zabijete, zdaj bi se pa "švercali"'skozi maloobmejne prehode.
grims-1.gif

Osebni avti gredo skozi - avtobusi ne. In ja - velja že nekja let za VSE EU državljane.

Pa fajn, da ste me spomnili - moram pogledati ali "roza pasoš" še velja. Pa saj ne da bi imelo še kak smisel ga sploh imeti.

A lahko admin tole temo prosim zbriše?
tongue-1.gif

edit: autocorrect

Nazadnje urejeno:

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
V nedeljo sem sel iz Umaga cez Secovlje ob 16.30 cez v 10 min. Resno. Kolega je sel ob 11.00 cez dragonjo in cakal ene 45 min. Se mi zdi, da bolj ko gre proti koncu vikenda manj cekirajo. Nas so hrvati in nasi vse cez spustil brez kontrole, samo mahal naj gremo cez. Sicer sem pa pol stal od lucije do strunjana in pol smo se spet v koloni vozil od crnega kala do brezovice. Mal pod 3 ure vse skup. Ampak meja sploh ni bila problem.

TheBizz

Pripravnik
7. mar 2011
578
0
16
Tudi pri nama 3 tedne nazaj v nedeljo ni bila problem meja, čez Sečovlje popoldne padla, nato pa od Lucije do Izole 1h.

pred 1.majskimi prazniki pa smo šli čez Brezovico pri Gradinu, kot tudi ogromno pavšalistov ... čakalna doba skoraj 2 uri
smile-1.gif