Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Citat:
Uporabnik naliM pravi:
Avtodomi so so v primerjavi z običajnimi avti kot psi proti ljudem - leta in kilometri jim tečejo 7x hitreje in temu primerni so tudi vložki za vzdrževanje.
Od tebe pa res ne bi pričakoval takih neumnosti. Mogoce za tiste, ki so v intenzivnem rentanju. Drugace je ravno obratno in razne vw in fiat "starine" so semo kot avtodomi se v dobrem stanju. Pa ves da ne govorim na pamet, saj zadnjih 20 let pri hisi stoji avtodom
Je pa res, da ce ga imas samo za 2- 3 tedne dopusta letno, se rentanje bolj splaca. Avtodom je smiselen samo ce si tip, da se vsedes v avto in gres za vikend na potep...
Niti niso neumnosti, samo ti vsega ne zaznaš, ker se pri vzdrževanju avtodoma znajdeš sam.
Kar sem se pogovarjal z lastniki podjetij, ki prodajajo/oddajajo avtodome (SLO + AT), je večina komponent, kot je hladilniki, ogrevanje, napeljave ... skupna dragim in poceni proizvajalcem in da so kar podvržene okvaram. Menda je najbolj zanesljiv del avtodoma običajno ravno Fiatov, torej motor, menjalnik in šasija s podvozjem.
Da sem začel spraševati o tem so bili vzrok ravno oglasi (ja, želel sem kupiti avtodom, a sem si premislil), v katerih so prodajalci pri 10let starih avtodomih navajali dolge sezname komponent, ki so bile zamenjane, pa je bila kilometrina vedno nizka, okoli 100.000km ali manj.
Tudi kvaliteta izdelave ni to, kar bi si recimo do Hymerja ali Dethleffsa predstavljal - integrirci kljub cenam preko 80.000EUR med vožnjo škripajo in cvilijo, kar pri manj cenjenih alkovnih ni opaziti (Fiatova kabina
).
In da, za 1-3 tedne letno si raje vsako leto izposodim nov avtodom v Avstriji, kot vzdržujem svojega 10+let starega.