majhen digitalec+veliko zooma

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Kupujem čimmanjši digitalec s čimvečjim optičnim zoomom. Gledam canona ixus 860is, pa me zanima, če je v približno tolikšni velikosti še kak fotič, ki bi imel kaj več zooma
grin1.gif

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
960is ga ma sicer več, ampak za moje pojme bolj širok objektiv pri 860 odtehta

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.926
10.657
113
kod Džej-Zija
Obstaja in sicer Ricoh: vsi modeli od R3 dalje (torej R4, R5, R6, R7 in čisto novi R8) imajo zoom 28-200mm (preračunano na Leica format), torej približno 7x s spodobnim širokim kotom na začetku. Če ti uspe kje najti R3 ali R5 (R4 ima težave), je to čista zmaga. Sicer pa tudi nasledniki niso slabi, le AF je malenkost počasnejši, vendar še vedno precej hiter.

Pa vsi ti modeli imajo optično stabilizacijo in sicer s pomočjo premikanja senzorja.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
tale mi je zelo primeren - 5x zoom, 10 mpx (kar ni najboljše, pa vseeno), in 28 mm na širokem kotu. not bad at all. za kaj gre? za Sonyja Cyber Shot DSC W170 .
smile-1.gif

tale je tudi precej dober, menda... 10x-ni zoom, 6 mpx (v primerjavi z zgornjim zna imeti lepšo sliko!), prav tako 28 mm na spodnjem delu zooma. Panasonic Lumix DMC-TZ2

že omenjeni Richoh Capalio, s 7,1x zoomom, spodnji del tudi na 28 mm, menda zelo super zadevica: Ricoh Capalio G6

osebno bi vzel, ali Panasonica, ker ga ima kolega in je res navdušen nad njim, ali pa Ricoha... ker ni standardna zadeva in mora res huda.
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
problem je v širokem kotu, ker ga dejansko nima... 38 mm zame ni široki kot...
wink-1.gif

da ti objasnim široki kot, čeprav si bistro bitje, pa po moje že veš - nižja kot je spodnja cifra zoom območja, več objekta lahko zajameš naenkrat v objektiv. se pravi, se ti bo teh 10 mm kar poznalo. iz lastnih izkušenj ti povem, da mi je zadnjič 1 mm razlike (17mm namesto 18 mm) full prav prišel...
wink-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.926
10.657
113
kod Džej-Zija
Kar se kvalitete tiče, Ricohu nič ne manjka. Kolega je že pred časom nabavil po mojem priporočilu model R3 za popotniško fotografijo in je zelo zadovoljen.

Ricoh ima eno zanimivo prednost pred večino ostalih kompaktov in sicer ne pretirava z redukcijo šuma. Tako slike ne zgledajo kot akvareli, če jih gledaš na monitorju. Šum pa ni kromatičen (barvaste pikice), ampak luminančen (kot zrnata slika, narejena s filmskim aparatom), zato ni niti približno tako nadležen kot šum kakšnega Panasonica, ki pri višjih ISO vrednostih dela akvarele (vem, ker imam enega, FZ-5).

Pa tudi cenovno so ugodnejši od kakšnih Canonov.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.926
10.657
113
kod Džej-Zija
Sem šel malo pregledat primere slik, da ne bi širil krive vere.
grin1.gif
Zadeva je (normalno) šumeča, kot pač vsi majhni senzorji z veliko točkami. Razlika je le, da redukcija šuma pri Ricohovi seriji R ni tako agresivna. Zato je pač več (luminančnega) šuma na slikah kot pri konkurenci, vendar ima tudi neprimerno več ohranjenih detajlov. S kakšnim spodobnim programom za redukcijo šuma se da izvleči zelo zadovoljive rezultate. Pri večini te opcije enostavno nimaš več, ker že vgrajena redukcija, ki se je ponavadi ne da kontrolirati, poreže ves šum z detajli vred. Primer najslabše (za moj okus in po mnenju večine reviewerjev) redukcije ima Panasonic, ki sicer povozi ves šum, vendar je njegov output dejansko kot kakšen akvarel.

Sicer pa, za pokrajine pri nizkem ISO je Panasonic zelo uporaben, zato bi morda Grisbi lahko pogledala tudi serijo TZ, morda TZ-3 ali prihajajoči TZ-5.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
no, pri nizkem ISO-tu, se pravi pri normalnih svetlobnih pogojih pa vsak fotoaparat raztura...
smile-1.gif

potem dejansko odločajo samo še nianse, oz. pomemne nianse, v smislu kvalitete objektiv oz. leče, ter uporabnost fotiča samega. tu pa Ricoha premalo poznam, vem pa, da ima Panasonic odlično lečovje, plus stabilizacijo v lečovju, kar je spet prednost.

aja, bik, sej si reku, da je mogoče tu Panasonic boljši...
grin1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.926
10.657
113
kod Džej-Zija
Ja, Panny ima definitivno najboljše lečovje v tem razredu (pa če gledamo ostrino po celem razponu ali pa velikost odprte blende), ampak kaj, ko ga pri visokem ISO na cedilu pusti senzor. Sicer pa ima tudi odlično stabilizacijo. Torej, če uporabnik ne namerava uporabljati visokega ISO, potem je Panasonic definitivno odlična izbira.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ISO - občutljivost senzorja na svetlobo - višje kot je, boljše je, ker lahko slikaš v slabših svetlobnih pogojih - stranski učinek pa je, da občutno pada kvaliteta slike.

blenda - to je, po domače, prepustnost objektiva za svetlobo. panny ima rahlo bolj zaprt objektiv kot Ricoh, kar pomeni, da boš lahko z Ricohom v slabših pogojih teoretično naredila lepše slike. s tem, da nižja kot je tu številka, boljše je - se pravi če je navedena oznaka f/2,8 je to boljše od f/3,2 npr. ...
smile-1.gif

kaj še? ne vem... če maš še kakšno vprašanje, you name it.
grin1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.926
10.657
113
kod Džej-Zija
Aparat bo imel verjetno tudi precej ugodno ceno. Po internetnih trgovinah je cena že določena in sicer od dobrih 325€ naprej. Pa še nov procesor bo imel, kar pomeni, da bodo morda poštimali tisti šum (in njegovo redukcijo) iz prejšnjih modelov.

Me pa zanima, zakaj ti Olympus ne sede.
confused-1.gif

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Tako so mi svetovali tisti, ki se na digitalce spoznajo, ker kot si lahko že ugotovil se jaz tudi malo ne
grin1.gif
, samo bo po moje prevelik...