"ma kakšna recesija Bullshit" NE NASEDAJTE *DELETED*

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
ksz

Slovenija ima malo maneverskega prostora v času globalne recesije. Vlada nima vizije kaj narest v kriznih časih in tudi nisem slišal nič pametnega iz njenih ust. Tudi financminister ni pravi za ta čas. Pred par leti sem ga vprašal za mnenje o monetarnem sistemu, pa mi je zatrjeval, da je sistem dober in da deluje. Seveda se z njim nisem strinjal, no pol leta nazaj se je super sistem, ki deluje, sesul, najebali pa so navadni ljudje - davkoplačevalci vsega sveta.

Ni potrošnja tista, ki nas bo rešila, ravno obratno. Potrošnja in egoistična miselnost je tista, ki nas je prignala na rob propada. Treba je prevrednotiti vrednote in se ravnati po pravilih našega gostitelja, torej zemlje in njene biosfere. To je končni sistem, ki ne pozna odpadkov iz proizvodnje. To kar je odpadek ene vrste, je hrana za drugo vrsto. Sistem biosfere je vzdržen s 100% izkoristkom. Naš ekonomski sistem, ki je podsistem biosfere pa temelji na neskončni rasti in na neskončnem izkoriščanju naravnih virov in je nevzdržen.

Danes se celoten sistem lomi, ker eksponentne krivulje nenehne rasti trkajo ob mejo, ki jo postavlja naš planet. Znan je einstainov izrek, da isti um, ki je povzročil krizo, ne more najti izhoda iz te krize. Zato izhoda iz krize znotraj obstoječih potrošniško egoističnih vzorcev neoliberalnega kapitalizma ne bomo našli. Če bomo čakali, da nam jih ponudijo isti ljudje, ki so nas pripeljali na rob propada, nas bodo le porinili v gotovi propad in to bo globalni propad.

Edina rešitev je spoznanje ljudi, da lahko preživijo le ob upoštevanju naravnih zakonov. Prenehanje ropanja zemlje in sprejeti način življenja, ki zemljo ohranja, kajti od nje smo življenjsko odvisni. To pa ni potrošništvo, ne nenehna rast ampak vzdržnost, spoštovanje vsega, ljudi, živali, zemlje nasploh in temu primeren način življenja.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Se kar precej strinjam s tabo, mi sami smo tisti, ki smo recesijo povzročili. Če je bilo vse na kredo, se je moralo enkrat to razpočit.

Sam sem to pretirano potrošnjo opazil med drugim ko sem se lani peljal na morje v dalmacijo. Imam 206-tko, pa sem imel daleč najstarejši/najcenejši avto izmed turistov. Pred dvema letoma pa moj avto nič kaj ni izstopal glede na starost/vrednost avtomobila. OK, razumem, da imajo nemci, avstrijci, švedi itd. boljše avtomobile, saj imajo dosti višje plače. Ampak da imajo v enem letu naenkrat vsi čehi, slovaki in madžari nove avtomobile? Pa če so si lahko delavske družine s več otroci lahko ''privoščile'' nov avtomobil, jaz, ki pa nimam družine, pa ne, je zagotovo nekje nekaj narobe. Seveda, tudi jaz lahko grem zdaj takoj v trgovino po nov avto, a kdaj ga bom odplačal? Ko bom kupil že naslednji avto?

Pa takih znakov je bilo veliko, od tega, da imajo vsi mladi po žepih najnovejše telefone (in vsak mesec drugega), zraven tega pa poslovnež čisto v redu shaja s 3 leta staro nokio. Da vsi po vrsti kupujejo ustekleničeno vodo, čeprav je bilo velikokrat dokazano, da ni nič boljša (kvečjemu slabša) od vode iz pipe. Vsak dan 2€ za vode, čez mesec je to že 60€. Pa evro tu, evro tam in plače ni. Potem pa zmanjka za avto, za obnovo hiše, novo pohištvo itd. In rešitev je seveda kredit.

Pa smo mi pri kreditih še ''amaterji'', že krepko pred recesijo so v ZDA opozarjali, da je petina prebivalstva tako zadolženega, da do smrti ne bodo uspeli niti trenutnih dolgov odplačat, kaj šele tistih, ki jih bodo šele ustvarili, druga najbolj zadolžena je bila Velika Britanija, sledile pa so Nemčija, Francija...

Nazadnje urejeno:

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
trust zeitgeista (prvi del) si poglej
smile-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ti sprašuješ če recesija obstaja (oz. trdiš, da je ni), jaz pa sem samo podal enega izmed razlogov zakaj je do krize prišlo. Da boš potem mogoče le ugotovil, da recesija JE.

Jaz samo pravim, da je že pred krizo bilo veliko znakov tega, da bo kriza nastala. Da je potrošnja prevelika, da bi ljudje zmogli odplačevat. In nisem pisal pri mobitelih, da poslovnežu 3 leta star telefon ne bo v redu delal. Ravno nasprotno, star telefon dela čisto v redu in če si poslovnež ne kupi vsak mesec nov telefon, ima pa dobro plačo, študentje in mladi pubeci s 400€ plače pa imajo neprestano nove telefone, tu potem nekaj ne štima. Ne štimajo prioritete, ne štima račun na koncu meseca...

@Evrokrat - zelo obremenjen, ta teden sem že trikrat delal samomor.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Sicer bova verjetno oba dobila oznako komunista na tem forumu, ampak se vseeno nekako strinjam s tabo. Grebatorstvo je postalo svetovni problem. Prevelike socialne razlike vodijo v recesijo.

Pa še nekaj okrog globalizacije. Ta je prinesla izenačevanje povprečnega življenjskega standarda povsod po svetu. Manj razvite države so se po BDP-ju na prebivalca približale razvitejšim. Na drugi strani pa je globalizacija znotraj posameznih držav prinesla izginjanje srednjega sloja in večje razslojevanje. Ko damo pa to dvoje skupaj pa pridemo do zmanjšanja efektivne kupne moči, saj bogati ne trošijo, ker imajo denar ampak ker nekaj rabijo, na drugi strani pa revni zategujejo pas. Vse to pa vodi v recesijo.
Pa še eno dejstvo, veliki dobički so generator recesije.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Sploh ni važno, da imajo mladi vsak mesec nov telefon, če si ga le plačajo iz svojega žepa (mislim, da mladi niso jemali kreditov za telefone). Problem je le v tem, da so ameriške banke omogočile kredite kreditno nesposobnim in obenem so še cene nepremičnin padle, kar je pripeljalo posledično do neplačevanja kreditov; bodisi zaradi tega, ker folk ni hotel več plačevati bajte, saj je bila ista bajta, kot je njegova mnogo bolj poceni in bodisi zaradi tega, ker enostavno folk ni zmogel več plačevati kredita. V obeh primerih je prišlo do zasega bajte, prodati se pa ni moglo, ker noben ni imel denarja za nakup te bajte. Banke niso imele več denarja za normalno poslovanje, saj ga niso mogle od nikjer vzeti, ostali so jim le še skladi, v katerem so ga imele (skladi in s tem tudi delnice so tako padle, saj se je izredno zmanjšal kapital) in ker je cel svet povezan z delnicami, je kriza prizadejala cel svet. Ljudje se sedaj bojijo zaradi šihta, da ga ne izgubijo, tako da to pripelje do tega, da se je zmanjšala potrošnja. Ker morajo firme najprej prodati zaloge, šele potem it v razvoj naprej, se je zmanjšal razvoj in ker razvoja ni, posledično tudi dela ni in delavci nimajo kaj delati.

Nazadnje urejeno:

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
To je le opis posledice. To ni vzrok problema. Vzrok je pohlep in egoizem - od ljudi na najvišjem nivoju piramide do tazadnjih revežev, ki so bili praktično prisiljeni živeti na kredit. Vsak, ki se je znal podpisat, je dobil kredit za bajto. Madoff je mala riba, celotna shema monetarnega sistema je ponzijeva shema. Zato pa potreba po vedno več kreditojemalcih.

Model nenehne rasti je preživet, zato pa danes gledamo propad na vseh nivojih. Povečana potrošnja (business as usual) bo stvari le še pospešila k neizogibnemu koncu in upam dala možnost nečemu novemu ali po slabšem scenariju propadu civilizacije kot jo poznamo.

Razvoj ja, brezglava rast in povečevanje potreb na vseh nivojih - ne. Se ne izide.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Seveda Baltazar , se strinjam, jaz sem le posledico opisal, se pa strinjam s teboj o pohlepu bank in višje stoječih "ljudi", ki vodijo te banke

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Zakaj v času recesije ni videt pocenitve storitev, hrane, derivati, kurjava, počitnice, knjige, vse to je še vedno ena in ista cena pred in med krizo.

Če res odmislimo zapolene, ki izgubljajo delo ni nikjer več videt, da bi res bila kakšna huda recesija morda samo izgovor, d alahko bogati še bolj služijo an ta račun in seveda, da vsak potegne takratko in reče recesija je.
Dela ej še vedno dovolj samo, da nimaš GROMOZANSKE izbire, ampak vzameš kar ti je ponujeno.
Morda najbolj občuti banka to saj itak nima nobenga denarja že od kar obstaja sam 3%.

Je pa sramotno, da imamo pri nas veliko takih,. ki delajo az 400-600-700 evrov cene pa imamo celo dražje, kot v tujini. NPR. VINJETA stane za anše razmere PREDRAGA max. 50 evrov bi morala bit sploh pa to, d aje SLO majhan in jo lahko v 2 urah prevoziš .

Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.011
6.190
113
Kriza je, temu ni mogoče oporekat. Ampak kriza bo dokler si direktorji, meneđerji, nadzorni svet izplačevali enormne plače, dokler tajkuni ne bodo vrnili imetja nazaj v stanje kot je bilo (Bavčarju se je sistem vsul, še kateremu se bo), dokler se bodo gradili megalomanski trgovski centri (to so oogromne naložbe, ki se morajo skozi pordajne izdelke vrnit nazaj investitorju in to niso male vsote). Trgovci bodo morali spustiti marže, velike prodajne hale se komot lahko zmanjšajo, saj je tako manj vzdrževanja.
Kaj ni vseeno če kupim kruh v lokalni štacuni ali v trgovskem centru. Kaj ni vseeno če kupim avto v centru ki ima tri nadstropja in tisoče kvadratnih metrov, ali pri trgovcu ki ima avtosalon maksimalno izkoriščen in avto racilnalno postavljene v salonu. Morali se bomo naučiti živeti tako kot smo pred 15 leti.
Apmak to bo težko, dokler direktorji ne bodo doumeli da lahko normalno shajajo tudi z 2k euri namesto z 20k.