Luknjan ''trak'' za ozemljitev

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Luknjast trak na razdelilcu za ogrevanje je korodiral spodaj (glej sliko). Tako da bom zadevo zamenjal, pa me zanima, kako se temu sploh reče. Verjetno se v Merkurju dobi brez težav?

PS: Zakaj je sploh dobro, da je to ozemljeno, saj ni nobene elektrike na ceveh? Ali je to zaradi električnega ventila, ki odpira/zapira tokokrog?
PS2: Bom moral še preverit, zakaj je sploh prišlo do korozije, saj tam ne bi smelo biti nič vode.

trak.jpg

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
To ni trak za ozemljitev ampak trak za montažo cevi in podobnega. Rja je lahko tudi zato, ker se morda kovini ne razumeta med seboj in zreagirata, ali pa se dogaja kaj tretjega spet, kak kondenz...

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Bom tole preveril, da mi slučajne ne bo delilne cevi prežrlo. Zakaj je pa spodaj ozemljitev vezana na to?

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Perforiran pločevinast trak iščeš.(bauhouse, merkur)
Tisto pomoje je ozemljitev(rumen kabel??) zato če pride do el. udara.Npr pretočni el grelnik pride v stik in je neposredno povezan.

Kar se tiče korozije bi lahko prišlo do voltovega člena(baker + pocinkana cev) vendar manjka nek elektroli.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Ehm - a imaš to bakrene cevi in pocinkan trak? hint: glavanski člen

Če boš menjal rajši nabavi bakreno objemnko za cev - pa poveži s bakreno žico.

Cevi se pa ozemljujeo zaradi varnosti - če bi slučajno kje prišlo do stika električne napeljave (hint: izliv vode) bi lahko koga na drugi strani bajte ruknil radijator (sicer malo verjetno ampak vendarle).

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Ehm - a imaš to bakrene cevi in pocinkan trak? hint: glavanski člen

Če boš menjal rajši nabavi bakreno objemnko za cev - pa poveži s bakreno žico.

Cevi se pa ozemljujeo zaradi varnosti - če bi slučajno kje prišlo do stika električne napeljave (hint: izliv vode) bi lahko koga na drugi strani bajte ruknil radijator (sicer malo verjetno ampak vendarle).
Hvala za nasvet, bom spremenil. To so ti pa novodobni ''majstri'', slučajno pogledam po parih letih v omarico in pride tole ven
rolleyes-1.gif
.
Evo, sem odstranil zadevo in ni ravno spodbudno. Grem po šmirgl papir, da zbrusim in potem ocenim škodo. Upam, da ne bo treba menjati razdelilne cevi.
rja.jpg

x5x

22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Malo z vodo spucaj.(kako čistilo) Da odstraniš zeleni volk ter rjo.. Mogoče kak wd. Če ne pušča ni problema.
Ozemljitev pa prestavi na nosilec.
V bistvu daš lahko tak trak nazaj samo neko gumo daj vmes da ločiš (cu+zn)

Sicer nisem iz tega foha ampak a vodovodarji ne dajo neke nosilce ki so gumirani ali plastični vmes?
Doma imamo še klasiko, bom pa videl čez par tednov pri sestri kakšne nosilce bodo dali.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Dobi se ga...prej v kaki štacuni v vodovodnim materialom. Problemček je ta da je pakiran v dolžini 10 metrov.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Evo, tako izgleda zgornji razdelilec, kot izgleda je iz dveh združen (tam se vidi guma vmes), isto je tudi spodaj. Točno tukaj čez je šel tudi tisti trak (očitno zato, da je bil stik z obema deloma).
Sedaj pa vprašanje za majstre, da naredim prav. Če prestavim bakreno objemko na levo ali desno (to bi najraje spodaj naredil, da ne bo na tistem ''prežrtem'' mestu) ali bo to dovolj za spodnji razdelilec ali bi moral potem potegnit še kabel z objemko do drugega dela, da bo ozemljitev pravilno funkcionalna.
Torej kaj je pravilno (vse objemke bakrene):
- ozemljitev spodaj kjerkoli in kabel do zgornjega razdelilca, kjer bo objemka na istem mestu kot do sedaj
- ozemljitev spodaj kjerkoli in potem kabel do zgornjega razdelilca točno na mesto, kjer sta skupaj združena (kot je bilo do sedaj) in potem še kabel do drugega dela spodnjega razdelilca

PS: Debelina kabla predvidevam, da je 2,5?

Zgornji, še deviški
grin1.gif
razdelilec:
sponka.jpg

x5x

22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Šele na tej zadnji sliki vidim da imajo ostali nosilci gumo spodaj, Ozemljitev potem mora ostati tako kot je oz najdi podoben način:
barena objemka

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Nosilci so aluminijasti (če prav vidim). Aluminij in prevajanje elektrike pa kolikor vem ne gre. Tako da, to verjetno odpade. Plus je med nosilcem in razdelilcem guma.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Malo razloži "guma" vmes. A je to samo dihtunga na vsako stran ali je "mufna" res na vsako stran v gumo zašraufana.?!

Ker po neki logiki bi morala mufna biti lepo šravfana v "kovinski" del in tako lepo v stiku. Drugače pa 4 objemenke in "križno" povezane.
tongue-1.gif

In ja - 2,5 kvadrat bi moralo biti dovolj - predvsem glede na to, da tudi ozemljitvena žica ni ne vem kako debela (vzameš enake debeline kot je ta rumena žica in je).

Vrži pa še uč kam je ozemljitev potem vezana.

Za foro - sicer ni isto kot pri tebi - veza le ozemljitev in logika nekaterih "majstrov". Pri nam v štali je bila vezana ozemljitev na 20 cm cvek, ki je bil zabit sred štale v tla
stupid-1.gif
- ko sem to ugotovil sem se kar stresel in ves štrom na novo potegnil (ozemljitev pa pripojil na hišni valjanec).

x5x

22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Midva govoriva o tisti gumi ki je na nosilcu.Tam se vidi da je guma vmes na prejšni sliki nisem videl da je.

avtor:Ozemljitev lahko prestaviš poljubno samo da bo povezano.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Res hvala za ves trud, ampak boš moral uporabljat malo bolj enostavne besede
grin1.gif
.
Torej, ne vem kako je noter narejeno, ampak izgleda, da je razdelilec iz dveh delov, vmes je pa tisti povezovalni člen. Itak pa ni panike, pač dam 4 objemke in mirno spim.
Torej vezava (nisem slikar
tongue-1.gif
):
vezava.jpg

Modro: omarica
Rumeno: kabli
Rdeče: objemke
Črno: razdelilca
Kar se pa tiče lokacije, kam gre žica naprej. ''V zid'', tako da bo moralo zadoščat
grin1.gif
.

x5x

22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Če samo zgornjo in spodno cev povežeš skupaj ter nato iz spodnje v omaric bi moralo zadostovati(lahko preveriš s kakšnim multimetrom če je prevodnost) Ker cev iz ene na drugo stran je že prevodna ker je sestavljena iz segmentov ki so bakreni- prevodni(mufna-samo se mi zdi da se temu reče razddelilnik) ter dvo vijačnik(na vsaki strani je gumica) ter spet razdelilnik in tako naprej kolikor je potrebmo

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Kot ti je x5x odgovoril - objemenke samo na eno stran in gasa (da boš pa mirno spal pa prej res preveri prevodnost
wink-1.gif
).

In priznam, da sem z mufno namenoma dražil
evil.gif
Si se pa vsaj nekaj naučil. Pa še nekaj - mufna ni ženska oblika od mufa!

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Kot ti je x5x odgovoril - objemenke samo na eno stran in gasa (da boš pa mirno spal pa prej res preveri prevodnost
wink-1.gif
).

In priznam, da sem z mufno namenoma dražil
evil.gif
Si se pa vsaj nekaj naučil. Pa še nekaj - mufna ni ženska oblika od mufa!
Mah, sej se mi kar zdi, da je to tisto, ko naviješ okrog cevi, ko jih vijačiš, da zatesni vse skupaj
wink-1.gif
?
Sicer pa še glede prevodnosti: imam multimeter (ali kakorkoli se že tej stvari reče), vendar bi rabil informacijo, kaj naj točno gledam tam. Je.bat ga, sem žal spal pri tehniki v osnovni. Mi je sedaj večkrat pekleto žal
uf-1.gif
.

Še vprašanje: vijaki ni treba da so kakšni posebni? Itak bodo zgolj v stiku z bakrom.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Vijaki samo pocinkani (počitku ni) ne smejo biti. (hvala SwiftKey
crazy1.gif
)

Zveži kot ti je rekel x5x multimeter na zgornjo desno stran (tam ko ni objemke) in na desno spodnjo stran (tudi kjer ni objemke) - če prevaja je OK.

Mufna - od nemško Muffe - povezovalni člen.
Fitinzi-2-e1375358875713.jpg

Muf pa verjetno veš kaj je?

Nazadnje urejeno:

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Topla in hladna voda ter cevi različnih sistemov morajo biti galvansko povezani med seboj ter ozemljeni.(seveda kovinski sistemi) Med seboj se povezujejo z ustreznimi spojkami ( baker -baker, cink -cink) . V zgornjem primeru je bila povezava iz napačnega materiala, zato je prišlo do elektrolize in propada materiala. Priporočljive so meritve vseh kovinskih delov armature proti GIP, ki ne smejo presegati določene vrednosti.

Podobne teme