lizing z fiksno obrestno mero

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Hmmm čakaj zdaj malo, govorimo o lizingih s FOM za premičnine ali nepremičnine? Namreč govorim že ves čas o FOM za leasing nepremičnin saj marsikdo lažje dobi leasing kot kredit. Da govorimo o dolgoročnem leasingu nepremičnin sem sklepal po tem ker mi je malo čudno da nekdo na vsak način išče ravno FOM za leasing avtomobila za nekaj let. Najbrž ne misli da se bo v nekaj letih stanje na trgu obrestnih mer tako obrnilo, da boš s FOM na boljšem, glede na to daj je FOM že v osnovi dražja? Torej ne vidim nekega tveganja z leasingom do 5 let? Namreč 2 leti nazaj je kolega iskal sicer kredit z FOM in ga pri kar nekaj bankah ni mogel dobit...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ne to je vedal da je dražji, je bolj "pajtlek" veš, in ni bilo problema tudi če bi bil 30% višji obrok samo da ja FIKSNO pa da je on zagarantiran
smile-1.gif
No logično da če bi bil en obrok 500€ drugi pa 734€ da ne bo jemal ampak vseeno... Ne bom dajal roke v ogenj ampak na BKS in na Poštni Banki nekak ni šlo...

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
zmaga.gif
Res posel ki je zelo povezan z bančništvom. Leasing je huda zadeva ja. Če se motim se vnaprej opravičujem!

Topic se nanaša na lizing, se ti ne zdi?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Ne to je vedal da je dražji, je bolj "pajtlek" veš, in ni bilo problema tudi če bi bil 30% višji obrok samo da ja FIKSNO pa da je on zagarantiran
smile-1.gif
No logično da če bi bil en obrok 500€ drugi pa 734€ da ne bo jemal ampak vseeno... Ne bom dajal roke v ogenj ampak na BKS in na Poštni Banki nekak ni šlo...

BKS komot dobis fix ...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
Prvič slišim za PBS leasing
hysterical-1.gif
, na BKS pa se da ziher zrihtat.

Pozabil sem omenit, iskal je kredit in ne leasinga da ne bo pomote, govorimo pač splošno za fix kdo ga ima v ponudbi...

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
Prvič slišim za PBS leasing
hysterical-1.gif
, na BKS pa se da ziher zrihtat.

Pozabil sem omenit, iskal je kredit in ne leasinga da ne bo pomote, govorimo pač splošno za fix kdo ga ima v ponudbi...

Priznaš da si ga malo pihnil mimo a ne
tongue-1.gif
.

Leasing in kredit sta dve različni zadevi zato ne moreš govoriti na splošno kdo ima to v ponudbi - če nekaj ni možno pri kreditu še ne pomeni da tudi pri leasingu ni in obratno.

Se mi je zdelo da PBS leasing ne obstaja
hysterical-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Pa nisem ga mimo pihnil drugače pa tudi jaz delam napake to priznam (menda se je človeko motiti, vendar ne v tem primeru). Če se gre za dolgoročni leasing nepremičnine ali kredit nepremičnine je popolnoma enaka stvar s stališča fiksne ali variabilne obrestne mere. Najbrž določena banka ne ponudi FOM zaradi tveganja kajne? In to tveganje je popolnoma enako pri leasingu kot pri kreditu. Enako sranje le da pri enem je banka lastnik pri drugem pa ima hipoteko... Da pa vsaka banka lahko ponudi FOM bi pa rekel, sploh če so pogoji za njih vrhunski, drugače pa če banka nima FOM objavljene v njihovi ponudbi pa najbrž to pomeni da so daleč od konkurenčnosti v tem segmentu ali?
smile-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Ne vem kaj sploh mešaš kredite zdej vmes, če pa jasno piše da se govori o lizingu
confused-1.gif

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pa nisem ga mimo pihnil drugače pa tudi jaz delam napake to priznam (menda se je človeko motiti, vendar ne v tem primeru). Če se gre za dolgoročni leasing nepremičnine ali kredit nepremičnine je popolnoma enaka stvar s stališča fiksne ali variabilne obrestne mere. Najbrž določena banka ne ponudi FOM zaradi tveganja kajne? In to tveganje je popolnoma enako pri leasingu kot pri kreditu. Enako sranje le da pri enem je banka lastnik pri drugem pa ima hipoteko... Da pa vsaka banka lahko ponudi FOM bi pa rekel, sploh če so pogoji za njih vrhunski, drugače pa če banka nima FOM objavljene v njihovi ponudbi pa najbrž to pomeni da so daleč od konkurenčnosti v tem segmentu ali?
smile-1.gif

Sicer malo off topic, ampak vseeno še majhno opozorilo. Pri lizingu nepremičnine (rabljene) je treba plačati še 2% DPN (davek na promet nepremičnin), in to kar podraži financiranje preko lizinga.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Drži in to najbrž 2% ko pišeš nepremičnino na banko in 2% ko se napremičnina piše zopet nazaj na tebe ko odplačaš leasing.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Točno tako. S tem, da tistih drugih 2% definitivno pade na kupca. Za tistih prvih, se moraš pa s prodajalcem zmenit. Ker po črki zakona bi ta davek moral plačati prodajalec nepremičnine. Ampak on si to že vkalkulira v ceno ali pa spusti ceno, pa zahteva da ti plačaš davek itd...

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
No ampak tistih prvih ali pade ali ne pade na tebe plačaš oz. ne plačaš tudi pri kreditu. Mislim pri klasičnem nakupu nepremičnine. Lizing ti "podraži" nakup samo zaradi 1 dodatnega prenosa lastništva. Res pa, da na drugi strani imaš ponavadi v stroških odobritve vštet pregled celotne nepremičnine, pripravo prodajne pogodbe,..., kar pa moraš pri drugače plačati posebej kakemu odvetniku da naredi (če kupiš s hipotekarnim kreditom recimo).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Točno tako, na slabšem si za tistih 2% ko nepremičnino na koncu odkupiš nazaj in pišeš nase. Se mi zdijo ti leasingi vedno bolj interesantni za nakup nepremičnin pa še tolko se "naj" ne bi kompliciralo kot pri odobritvi kredita.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Imata prav oba. Kar se varnosti nakupa tiče, dobiš za relativno majhen denar (stroški proprave) zelo dobro preverjeno nepremičnino. Ampak še vedno ti ostane 2% DPN, ki nikakor ni zanemarljiv. Poleg tega je pa lizing nepremičnin trenutno popolnoma nekonkurenčen kreditu (govorim seveda za fizične osebe) kar se obrestne mere in dobe financiranja tiče.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ima kdo kakšne primerjalne tabele torej za nakup nepremičnine preko kredita in preko leasinga, torej enaka vsota, enaka ročnost pa da vidimo kakšne so razlike?