Lizing, kredit, nakup,...

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.166
1.142
113
Okoli novega leta bi za familjo nabavil en večji avto, pa že gledam ponudbe in čakam akcije,...
V vmesnem času pa se moram odločiti, kako finančno izpeljati ta nakup.

Predpogoji oz. obstoječe informacije:
* avto bo stal cca 19.000€
* denarja na zalogi je cca 15.000€, pa tudi star avto se bo prodal za cca 3.000€
* avto bo v uporabi več let (vasj 5, verjetno še dosti več)
* kupujem kot fizična oseba

1. Če avto kupim za gotovino ali kredit, ali se mi vrednost avta
šteje v osnovo za otroški dodatek, plačilo vrtca,...?
2. Isto vprašanje, če avto kupim na lizing (ali je kaj pomembna vrsta lizinga)?
3. Kakšna vrsta lizinga je boljša za fizične osebe?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če imaš privarčevan denar se ti štejejo obresti katere boš dejansko dobil na banki+ fiktivne obresti na prihranke.
Če kupiš avto na kredit se ti šteje neka vrednost avta kot fiktivni dohodek premoženja.
Če kupiš avto na finančni najem, se ti vrednost avta ne šteje v premoženje (prišteti moraš stroške financiranja in ostane ti privarčevan denar na katerega so dvojne obresti).

Torej če kupiš avto za prihranke boš le gotovino spremenil v stvar. Premoženje se ti trenutno ne bo spremenilo. Boš pa naslednja leta imel manj fiktivnih dohodkov (ni obresti in vrednost avta pada= manjši fiktivni dohodek). Če kupiš avto na lizing pa boš imel stroške financiranja, kateri ti ne zmanjšujejo dohodkov (!) in vsako leto neke obresti na prihranke, katere ti povečujejo fiktivne in dejanske prihodke.

PS- sam se kupil julija meseca nov avto za tam 16 jurjev, pa so mi januarja upoštevali nekaj čez 10 jurjev po 3,4% meri (okrog 350€ fiktivnih dohodkov)

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
1. Po ZUPJS se tudi avtomobil, katerega lastnik si, in je vreden trenutno nekje nad 6.500 €, upošteva kot premoženje, ki vpliva na višino otroškega dodatka.
2. če je na lizing ti nisi lastnik, ampak samo uporabnik. Pa še to se da v dogovoru z lizing hišo urediti, da nisi vpisan v npr. prometnem kot uporabnik.
3. odvisno od tvojih želja v prihodnosti (odkup vozila ali ne...)

edit: me je Telex bolj obširno prehitel...

Nazadnje urejeno:

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.166
1.142
113
Kaj pa:
*stari avto prodam,
*novega kupim na lizing, z 15.000 pologom? (ali kaj podobnega)

Pa še:
Kakšna je razlika med različnimi tipi lizinga?

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Nekaj me zanima, a se stroški, ki jih imaš s tem premoženjem, kaj upoštevajo? Če se že vsak stotin v + šteje, bi bilo lepo, da bi se - tudi.
Ne ne, verjetno sanjam, aneda.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
sanjaš stroškov ti sploh nimaš imaš samo dohodke
cheer.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Nekaj me zanima, a se stroški, ki jih imaš s tem premoženjem, kaj upoštevajo? Če se že vsak stotin v + šteje, bi bilo lepo, da bi se - tudi.
Ne ne, verjetno sanjam, aneda.
Ma kakšni stroški neki. Primarno poslanstvo države je, da jemlje in ne da daje. Če pa že daje, pa daje le toliko in tolio časa, da lahko potem še več jemlje.
bonk.gif

Če gledaš le s stališča plačila vrtca je najbolje avto kupiti z gotovino, če jo imaš dovolj. Če si moraš denar sposoditi pa je boljši lizing kot kredit.
Če gledaš s stališča osebnih financ, si pa moraš izračunati koliko te stane lizing, koliko kredit in koliko ti manjka do naslednjega razreda in kolikšno povečanje plačila vrtca ta prinese. Pa na otroški dodatek ne pozabi!

Nazadnje urejeno:

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Ne razumem zakaj bi bil nakup z gotovino za vrtec najboljši? Cel avto mu bo šel v osnovo, res da verjetno, da mu bo to dvignila razred je majhna, lahko pa da bi imel tako smolo. Tako kot je sam predlagal, da večino leasinga že kar takoj plača, ostalo pa v 5 letih recimo, je vsaj iz tega vidika najboljše. Nima ne denarja, ne avto ni pisan nanj.