Listje

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.190
251
83
Včerja sem kosil, pa je bil kar malo problem, ker je na treh češnjah začelo odpadati listje. Sicer sem ga uspešno kar s kosilnico pobral, problem je bil to, da se je seveda vreča hitro zabasala, po eni uri pa je bilo na tleh spet polno listja.
Zdaj premišljujem, kaj bi bilo bolje kupiti za odstranjevanje listja.... puhalnik / sesalnik na baterije ali ročni odstranjevalnik listja...kako se to kaj obnese? Mogoče kaj tretjega?

0.jpg

1.png

2.png

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
43.538
5.164
113
Jaz pod brezo v jesen pač zmulčam listje.....in je potem naravno gnojilo....

Če ti je polnjenje košare problem....potem požagaj češnjo....

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.223
991
113
Jaz jeseni mulčam s kosilnico, če je tega res veliko pobirajm s kosilnico v kosaro - stresem v vreco in na deponijo (prevec listja v kompostniku ni glih Ok).
Elektricni puhalnik/sesalnik je mel fotr - meni neuporabno.. nerodno za delat zarad kabla, tezko za nosit, da piha je brezveze, ker si bolj mal naredu, sesanje je bilo pa tud tko tko.. baje more imet sesalnik mlinck, da listje zmelje - drgac je skoz neki poln.. ce se ti kosilnica “zabase” z listjem.. se ti bo sesalnik se toliko hitreje.

Ce ti je cesnja zacela zgubljat liste (prej kot recimo lani) - jo je pa lahko tud napadla neka bolezen (“zracna nevemkaj”).. prvo leto gredo listi, drugo leto komaj kaj rodi, tretje leto je pa prazna .. to se je zgodilo pri nas na vasi - noben nima vec cesenj.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.041
7.127
113
Ce ti je cesnja zacela zgubljat liste (prej kot recimo lani) - jo je pa lahko tud napadla neka bolezen (“zracna nevemkaj”).. prvo leto gredo listi, drugo leto komaj kaj rodi, tretje leto je pa prazna .. to se je zgodilo pri nas na vasi - noben nima vec cesenj.
Sploh ne obračam pažnje kdaj je normalno da začne odpadat listje na češnji. A je to v teh dneh ali pozneje? Vprašujem, ker je naša letos res slabo obrodila. Čeprav je bujno cvetela. Listje sem pa po malem grabil že julija. Po vedro na nekaj dni. Za to sem krivil sušo. Mrbit pa je to kot ti pišeš in jo bo treba podret, in nasadit novo.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.908
2.925
113
še v SLO - ampak komaj
Samo teh sesalnikov/puhalnikov na baterije ne kupuj...

Tud bencinski so bolj tak-tak. Ravnokar se nasadil. Bo sicer ostal, ker za robove in za kosilnico nedostopne dele bo OK.
Drugače pa puhalnik (ali analogno - grablje) na kup ozr. špure (ne bele …) in potem s kosilnico s košem čez in “posesam”.
Vsaki drugi dan …
#dvečešnjiinoenorehnekajjapkinzadajgozd

gr69

Guru
15. dec 2009
11.908
2.925
113
še v SLO - ampak komaj
Hebi ga - nimam vsi profi zadeve ...

Da ostanem resen - pazite kaj kupujete, jaz sem kupil prepoceni ... Villager 1za 160,- EUR - saj posesa in razseka - samo vseeno počasneje, predvsem ne potegne vse s samo enim "prehodom".
No - da bom pošten - listje oreha, ki je bistveno bolj suho kot češnjevo ("lepljivo"), je "letelo" - češnjevo pa kot da bi se oprijelo trave.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.908
2.925
113
še v SLO - ampak komaj
Čaki, čaki … da bi to lahko potrdil, bi moral enako situacijo s štilarco probat. :p

Vem pa zase, da bom raje spihal na kup in s kosilnico s košem (v bistvu riderjem) prek zapeljal in samo še morebitne robove ročnim preletel.
Mimogrede - faktor cena 2,5-3 x …. ampak ja, morda bi moral res Stihl nabaviti.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.190
251
83
Češnje so tri. Ena je povsem brez listja, nekaj bolana in se bo letos posekala. Drugi dve pa sta letos bolj slabo obrodili... najbrž je precej krivo tudi vreme. Zgodnja vročina in med cvetenjem precejšnja ohladitev. Ja, tale baterijski sesalnik / puhalnik sem videl na YT, res bolj slabo pobira listje. Ne vem, kako se obnese tisti voziček od Gardene.
Mogoče bo na koncu res še najboljše, da se listje pograbi na kup, pa potem s kosilnico čez, kolikor ga bo pobralo. Bom sprobal danes.

22. jul 2007
14.265
2.153
113
125
Čaki, čaki … da bi to lahko potrdil, bi moral enako situacijo s štilarco probat. :p

Vem pa zase, da bom raje spihal na kup in s kosilnico s košem (v bistvu riderjem) prek zapeljal in samo še morebitne robove ročnim preletel.
Mimogrede - faktor cena 2,5-3 x …. ampak ja, morda bi moral res Stihl nabaviti.
Mi uporabljamo enak sistem.