LINUX????? WINDOWS ????

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ekola, sem se jaz malo probal ubuntu 10.10. dejansko je res trotl ziher, hiter, ni jebanja z "originali", vse laufa s prve. gnome je za "dumb" userja super, kdo pa se zeli it g33ka, pa se lahko igra z linuxom se pa se.

mogoce pa res fotra prepricam, da da na netbooka gor zadevo. vsaj testno.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.066
416
83
Samo nasvet mogoče v razmislek, ubuntu z aprilom menja gnome shell za unity. Nekoliko spremenjen UI. Začetnikom predlagam, da počakate, da ne bo po updateu čez mesec dni vse nekoliko drugače.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.171
4.148
113
Jp in to je vsaj zame napaka. Sicer je pa unity še bolj retard confirmed za totalne začetnike, za ostale ki so bolj navajeni win izgleda pa je vseeno velik preskok.

Sicer pa se desktop po defaultu ne bo zamenjal za Unity če imaš staro verzijo. Če nemestiš danes boš torej imel Gnome tudi po nadgradnji (vsaj tako pravijo ni pa izvzeto da bo mogoče vmes pri posodabljanju kakšno "vprašanje" o namizju kjer bo default opcija Unity).

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.620
4.574
113
50
Na sončni strani ALP
Tole me je vedno begalo pri pingvinih... Kako nadgraditi jedro?
Gre pri Ubunto preko update centra ali se tam posodabljajo samo uporabniške aplikacije?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.171
4.148
113
Gre samodejno preko updejta, jedro je "security" popravek in se namešča redno in čedno.

Sedaj če bi rad pa neko posebno verzijo boš moral pa malo več truda vložit (ampak spet ne pretirano veliko, vodičev na to temo je veliko).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Tole me je vedno begalo pri pingvinih... Kako nadgraditi jedro?
Gre pri Ubunto preko update centra ali se tam posodabljajo samo uporabniške aplikacije?

Sicer je pa vedno na voljo klasicna varianta: poberes dol stisnjen tarball kode (npr. iz ftp.kernel.org), razpakiras, make menuconfig (ta korak je raj za zanesenjake
smile-1.gif
). Ce jedro ni monolitno, se prevedes in instaliras module, sicer ta korak izpustis. Potem skopiras bzImage tja, kjer imas spravljena jedra npr. v /boot), ga vpises v nastavitveno datoteko bootloaderja in pozenes bootloader, da doda novo jedro na spisek.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.171
4.148
113
In potem ti sistem dela 50% hitreje, to je tudi ena taka fama zanesenjaških linuxašev, ki kompajlajo svoja jedra. Sicer je res, če iz kernela pomečeš vso šaro, ki veš da je ne rabiš (pregledat moraš tam 15 miljonov vrstic kode) bo sistem mogoče deloval 2% hitreje!
grin1.gif

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
301
49
28
Eh deluje ne pol ku*ca hitreje, boot je za 0,5s hitrejši, mogoče prišparaš kak kB RAMa to pa je večinoma vse.

Da se prebiješ preko menuconfig-a (ali xconfiga) rabiš ene 2 uri po tamalem, vsekakor nekaj zajebeš (iz miljavžent opcij zagotovo pozabiš neko podporo ki jo nujno rabiš - npr. ext2/3/4), posledično ne moreš bootat z novim kernelom. Greš popravljat stvar in se nadaljnje pol ure je8eš da ugotoviš kaj vse si zavozil.. Ne hvala. Do pred kake 2h let nazaj sem striktno ročno prevajal jedra, zdaj jih niti v sanjah ne. Se mi enostavno zdi škoda časa.....

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tocno tako je, kot si napisal.

Enim je veselje sariti po takih stvareh, drugim spet ne (konec koncev imas tudi ljudi, ki tlacijo jabolcni OS na svoj PC). Meni je, sem pa precej bolj na tesnem s casom, kot sem bil nekdaj.

Glede stevila opcij: predstavljaj si, da bi se vedno zganjali make config, kot je bilo to vcasih
smile-1.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.605
1.297
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Za takega neukega uporabnika je linux najboljša rešitev. Ne moreš nič pokvarit, virusov ne fašeš, osnovne stvari pa delujejo enako. Sistem je zastonj, nadgradnje so zaston, vedno imaš zaščiten sistem.

Sam sem začel privat kapanijo za namestitev linuxa butastim uporabnikom, ki so me do sedaj vsakih 14 dni gnjavili da jim nekaj ne dela. Ko jim daš linux je bolje, ne znajo naredit nič več kot samo osnove in s tem tudi nič pokvarit, dela jim pa vse. Ko kaj novega rabijo jim poiščem ustrezen M$ nadomestek in samo povem kaj naj si namestijo iz software centra. Tudi igrice od tam so pogruntal ... (všeč jim je ker je vse tako enostavno, samo klikneš, počakaš in imaš)

Sicer pa lestvica priporočil OSjev gre zame tako:
- totalen [censored] ki bo to ostal -> linux, niti admin gesla mu ne daš
- rač. začetnik z željo po spoznavanju (se razvija) -> windows, dokler 3x ne sesuje računalnika
- računalniško pismen človek, ki ve zakaj uporablja računalnik -> linux, v kolikor kaj ne zadosti njegovim potrebam pač windows, velikokrat kot virtualc v linuxu
- igračar -> jasno windows, pa ne zato ker sodobne igre ne obstajajo tudi za linux (večina zadnje čase jih), ampak zato ker itak ne kupuje iger ampak jih vleče s torrentov, tam pa res ni iger za linux
- računalniški znalec in naprej -> ti sami odločajo kaj bodo uporabili, samo človeku ki ni probal vsaj 3h glavnih OSjev bi zapovedal da si za en mesec namesti še kaj drugega (pa enako velja za linuxaše in OSxarje, ne ciljam samo na M$ uporabnike)

se popolnoma strinjam!

isto sem naredil svoji tašči..... ubuntuje gor, pa je mir! zjebat nima kaj.. (zdaj že skoraj eno leto pa vse dela kot mora)

laksikon

Pripravnik
11. dec 2008
220
0
16
imam dual boot win7 in ubuntu 10.10, mi je pa ubuntu tako zakon, da 95% sem na ubuntu. Win 7 uporabljam samo zaradi službe (zaradi nekaj programov) in cimre, če hoče delat kaj preko mojega PC-ja, ker je navajena na Win in noče kaj drugega sploh preizkusit. Omejene ženske pač....

akiva

Pripravnik
21. jul 2007
209
0
16
Sam uporabljam Fedoro, stare kernele lahko počistiš prek Cli. V Fedori je ukaz 'sudo yum remove kernel'. Lahko brišeš posamezne, ali pa ti naenkrat zbriše vse stare in ti pusti samo najnovejšega.

Sem šel prav pogledat za Ubuntu in je postopek podoben (kar je logično, le da se namesto yum uporablja apt-get).
Klik.

NoMercy

Zelenc'
11. mar 2011
6
0
1
ta in vse druge razprave o Linux Win se mi zdijo kot razprava ali je pivo bolše iz krigle ali fensi kozarca v obliki ženskega škornja
bonk.gif

še nisem pa zasledil kaj in kako potem v katerem okolju "laufa" - npr. Office, programi za spremljanje poslovanja (Birokrat, Pantheon, ... Dynamics ...)
Kako iz Win formata prenesem nekomu dodatek k pošti (opis, slika, clip ..), da ga bo lahko videl (in obrato)
Kako vidim svojo pošto z različnimi OS_i ...
(prizbam, da sem razvajen in dobim službeni notesnik z Win - za doma pa ne vem kaj naj si naložim (najbolje, da si kupim 3 mašine (eno Linux, eno Win in eno za oba) ??
sprasujem se.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik NoMercy pravi:
ta in vse druge razprave o Linux Win se mi zdijo kot razprava ali je pivo bolše iz krigle ali fensi kozarca v obliki ženskega škornja
bonk.gif

Prav imas. Vsi vemo, da je boljse iz krigle.

Citat:
še nisem pa zasledil kaj in kako potem v katerem okolju "laufa" - npr. Office, programi za spremljanje poslovanja (Birokrat, Pantheon, ... Dynamics ...)

Kaj "laufa" ne bi vedel, "laufa" pa dobro
cheer.gif
OOo namrec. Za M$ov Office je potreben WINE. Najbrz bi tudi tista golazen od racunovodskih programov delovala OK, ce je le niso avtorji nafilali s prismuknjenimi protipiratskimi ukrepi (ja, eni se ukvarjajo bolj s tem kot z izboljsavami).

Citat:
Kako iz Win formata prenesem nekomu dodatek k pošti (opis, slika, clip ..), da ga bo lahko videl (in obrato)

Kaj ?
confused-1.gif

Citat:

Tako, kot si nastavis pogled.

Citat:
(prizbam, da sem razvajen in dobim službeni notesnik z Win - za doma pa ne vem kaj naj si naložim (najbolje, da si kupim 3 mašine (eno Linux, eno Win in eno za oba) ??
sprasujem se.gif

... ali pa da pozenes ali virtualni stroj in vanj namestis kaksno distribucijo ali pa se preprosteje, pripravis si LiveCD in preizkusis brez kakrsnekoli instalacije neposredno s CDja, kar bo pustilo tvoj disk povsem pri miru in ti tako ne bo treba skrbeti za podatke in obstoceji OS. Ce ti bo vsec, lahko potem tudi iz tistega CDja/DVDja instaliras.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
A je to letelo na prevajanje kernela ali na recept za instalacijo za neuke ? Ce je bilo prvo, potem moram dodati, da sem uporabnik od najkasneje zacetka 1995 in da se mi to res ne zdi mazohisticno - ce hoces jedro po svojih zeljah, ga pac prevedes. Vcasih so bila vsa jedra monolitna.

Make menuconfig je neskoncno bolj prijazen od make config in ce nisi ravno drevo, bos ze nasel prave opcije. Ce si kot uporabnik slucajno butast (s tem seveda ne mislim tebe osebno !!!), bos dal opcijo kot modul, ce je le na voljo, in bos potem spremljal log-e. Ce se modul ne nalozi nikoli, potem je ocitno odvec, to ni ravno nuklearna fizika
smile-1.gif

-=-=-=-=-=-=-

Ce pa je bilo slednje glede tematike, potem me pa zanima na kaj tocno je letelo (ker je bilo mnogo odstavkov in ne vem na kaj replicirati). Ne zelim zapuscati ne- ali narobe razumljenih sporocil
grin1.gif

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Citat:
Uporabnik NoMercy pravi:
bonk.gif

sprasujem se.gif

Openoffice dela kot šus in če nimaš nekih makrov v exelu lahko kamot seliš iz enga na druzga. Damo v OO posnameš pravo končnico.
Pantheon pa žal ne dela na linuxu. Oziroma server s podatki dela bp, sam program za uporabnika pa le na win. Baje se nekaj premika tudi v tej smeri. Sem pa videl rešitev z virtualboxom in instalacijo winsov v linuxu. Kar dobra zadevca samo rabiš pa kar močno mašino, da dela brez zatikanja. Ostalo na ubuntuju dela bp.
Zato mam doma Ubuntuje, v službi pa samo zaradi Pantheona winse.

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
Mene pa zanima nekaj drugega. Imam namreč disk razdeljen na dve particiji. Na C so seveda windowsi, na D pa ostale stvari(filmi,...). Rad bi si naložil Ubuntu in sicer na D tako da bi imel gor dva sistema. Če se ne motim ima linux svoj datotečni sistem in mi bo potem spremenil datotečni sistem Dja in iz Windowsev potem ne bom mogel dostopat do tega diska. Imam prav? Kako naj to izvedem?

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Lahko ti opišem kako sem jaz prešel na ubuntu.
Prvo je bil livecd da sem sploh videl kaj je to.
Potem sem tako kot ti imel na C winse, na D podatke in sem razdelil še na dva dela (seveda primerne velikosti). To sem naredil s programom gpart, ki je ca ubuntu DVDju. Prej seveda naredi backup na zunanji disk. Instalacija ni nobena znanost in je samo klikanje naprej in zberi pravo particijo kam jo instalira. Čez čas brišeš winse
smile-1.gif

Ubuntu normalno bere diske od winsov. S tem je imel težave pred leti.
Imaš tudi en kup how to navodil na netu če imaš prvo vinse kako dati gor linux in obratno. Tam je ponavadi napisan kako nastaviš grub po želji.