Likanje in sušilc

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Parkrat sem že slišal, da nekateri sploh ne likajo, če sušijo v sušilcu, pa da je po stanovanju manj prahu. Tak sušilc imeli bi tudi mi
grin1.gif

Torej kavbojk in mikic (t-shirt) res ne likate??

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
kakšno oblačilo je za polikat, dosti stvari pa samo zložiš in v omaro.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
jaz ne likam. Ne rečem, kaka čisto bombažna stvar - majica iz 100% bombaža ali kavbojke se znajo zmečkati, če je sušilec preveč nabutan, sploh pa, če ne zganeš takoj, ko je posušeno, drugače pa se pri nas lika z dlanjo. Kar se pa prahu tiče... po stanovanju ne vem, v kopalnici je pa prahu VEČ in ne manj. sicer ne gre za prah, kot drugod, bolj se mi zdi za "mucke" iz oblačil, samo da niso v kosmih temveč se razpredi kot prah po pohištvu. Izi pizi obrisat, ampak še raje bi videla, da mi ne bi se bil treba s tem ukvarjati. V hiši bom imela pralnico s temi stroji posebej, da ne bom imela v kopalnici teh problemov. Oziroma če ne bi šlo drugače, bi poskusila stroje skriti za kako drsno steno ali kaj podobnega, da ne bi letelo povsod po prostoru.

Na kratko - če v pralnem stroju ne opereš kavbojk (se najhitreje zmečkajo) na več kot recimo 1000 obratih in stroj ni nabito poln (ne pralni ne sušilni), potem pa ko sušilec posuši, vzameš še tople ven - garantiram, da ne rabiš likati.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Moraš oblačilo vzet še toplo iz sušilca in ga složit, takrat ne rabiš likanja. Če pustiš, da se v sušilcu ohladi, potem imaš tak zmučkano, da komaj zlikaš.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.134
99
48
Likanje je stvar percepcije. Pri nas se večina cunj še vedno lika. Je pa res, da je dela z likanjem 80% manj, če posušene stvari TAKOJ vzameš iz sušilca in še tople zložiš oz. poravnaš. Brez kakršnihkoli težav ali negativnih posledic lahko kavbojke oblečeš direkt iz sušilca, T-shirti pa za moj okus morajo pod likalnik. Kot že rečeno; razlika je res očitna, vse ostalo je stvar zahtev in toleranc.
Prahu je v stanovanju definitivno manj, saj ti po vsakem sušenju ostane za eno pest kosmov na filtru sušilca. In ta roba bi se razletela po stanovanju - nekaj pri sušenju, nekaj pri likanju, nekaj pri uporabi itd.

kegelj

Fizikalc
30. apr 2012
407
98
28
Pri nas tudi likamo vse, čeprav je res zelo malo zmečkano, če vzameš takoj ven, ko posuši.
Pri nas sušilec uporabljamo samo v zimskem času. Se oblačila kar skrčijo, zato jih raje sušimo ko je dovolj toplo zunaj. Seveda, če imaš to možnost.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.614
4.570
113
50
Na sončni strani ALP
Še srajc ne likamo preterano... To je pa tudi edina stvar, ki se še lika oz. je kdaj potrebna likanja.

Ko konča s sušenjem, se stvari zravnajo in položijo čez stol, naslednji dan pa zložit in v omaro.
Srajce in hlače pa gredo takoj na obešalnik. Kavbojke in ostala roba pa tako kot pravim...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Pri nas nič ne likamo pač zložiš tople cunje pa je. Prahu je tudi manj, oziroma muckov z cunj ker več ali manj vse ostane v filtru.

Da pa sušilec krči cunje prvič slišim

verma

Pripravnik
2. nov 2011
258
10
18
Nobenga pravga deca!!
Se pa spoznate na likanje. Nimam pojma kako se lika. Stvari se same pospravijo po predalih in obešalnikih.
lp
Verma

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Parkrat sem že slišal, da nekateri sploh ne likajo, če sušijo v sušilcu, pa da je po stanovanju manj prahu.

Je možno,skoraj ni treba likat,če tople vzameš ven! Če pa pozabiš na cunje in jih po nekaj urah ohlajene vzameš ven,so pa tako zmečkane,da jih boš likal 3 ure
smile-1.gif

Mladinec

Fizikalc
11. jun 2009
316
26
28
Ptuj
ksz

Po naših izkušnjah cote bolj zmečka centrifuga kot sušilec. Torej če centrifugiraš pri 1200 obratih in daš že zmečkane v sušilec so bistveno bolj zmečkane kot če jih centrifugiraš na 800 obratih.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.603
1.134
113
Titograd
Citat:
Uporabnik verma pravi:
Nobenga pravga deca!!
Se pa spoznate na likanje. Nimam pojma kako se lika. Stvari se same pospravijo po predalih in obešalnikih.
lp
Verma

Si pomislil na to, da so nekateri trenutno brez partnerke?Aja, tebe bi mama hodila pedenat verjetno
crazy1.gif

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Še srajc ne likamo preterano... To je pa tudi edina stvar, ki se še lika oz. je kdaj potrebna likanja.

Ko konča s sušenjem, se stvari zravnajo in položijo čez stol, naslednji dan pa zložit in v omaro.
Srajce in hlače pa gredo takoj na obešalnik. Kavbojke in ostala roba pa tako kot pravim...

pri nas isto. Če se "najde" kakšna srajca, je sam mal za poravnat, sem pa tut že mokro obesila na obešalnik in nič likala :p

no, pa jaz večinoma pospravim po parih urah hlajenja na stolu, razn če sm lena
grin1.gif

pa sušilec ne sme biti nabit. Se držim teže, ki jo predpisuje program na katerem perem, tko da je vse skupaj idealno.

za prah pa nism porajtala

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.003
6.230
113
blizu močvirne prestolnice
Pri nas pa pegla, imamo elna press žena hoče peglati OK sam se ne sekiram za to. Bi pa vprašal še nekaj, sušilec imamo ga tudi uporabljamo vendar večinoma le za posteljino in brisače, ali se vam ne zdi da sušilec uničuje cote?

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Res je, sušilec uničuje perilo in če pogledaš na etiketah, na marsikaterem perilu piše, da ni za v sušilni stroj.
Potem precej oblačil, ki sicer so za v sušilec, zahtevajo nižjo temperaturo.

Sicer pa pomen etikete:
pravila-pranja1.jpg

Nazadnje urejeno:
22. jul 2007
13.600
1.774
113
124
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Pri nas pa pegla, imamo elna press žena hoče peglati OK sam se ne sekiram za to. Bi pa vprašal še nekaj, sušilec imamo ga tudi uporabljamo vendar večinoma le za posteljino in brisače, ali se vam ne zdi da sušilec uničuje cote?
Seveda uničuje ali ni logično, ko se stvar drgne na suho ena ob drugo, tako pač je in imaš razlog da prej obnoviš svojo garderobo
smile-1.gif

Drugače pa prav iz zgornjega razloga je po hiši še več prahu vsaj po mojih izkušnjah, kot pa pri sušenju na štriku.