Lepote multikulturnosti 4

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.107
16.313
113
To je dejstvo, da se ne financirajo iz proračuna
Tudi moje vedenje je tako, da se ne financirajo iz proračuna, če mi pa lahko kdo dokaže nasprotno pa naj lepo prosim to naredi. Sicer pa, če bi se financirali iz proračuna, bi npr.NovaTV to na veliko razglaševala naokoli tako pa se najde zgolj pisanje o financiranju na druge načine.

Pa še en citat na to temo iz nekega intervjuja:

Kako pa se inštitut financira?

Referendumske kampanje financiramo s pomočjo prostovoljnih prispevkov. Vse smo zbrali z majhnimi donacijami, hkrati pa smo zelo veseli, da sodelujemo z Guerilla Foundation, Planned Parenthood, prijavljamo se tudi na druge razpise.
Zelo dolgo časa smo trdili, da ne rabimo denarja, ker hočemo ostati čisti in delati neodvisno. Potem pa sem na eni točki ugotovila, da sem kot direktorica s tem izjemno slaba vodja. Nenehno poudarjamo, da morajo biti ljudje plačani za svoje delo, pravično plačani, da morajo imeti tudi dopust, jaz pa sem silila svoje ljudi delati zastonj. In se je zgodilo to, da so delali številne prekarne službe, natakarska dela, hostesna dela – in komaj preživeli. Zdaj pa smo se začeli prijavljati na razpise in bomo to vedno bolj intenzivno počeli, ker si želimo, da bo to služba za vsakega od nas. Odločitev pa je, da se ne prijavljamo na državne razpise, torej na razpise ministrstev, na razpise vlade, na razpise mesta, ker želimo v tem kontekstu ostati neodvisni.
Delo za inštitut za nikogar v ožji ekipi 16 članov programskega odbora trenutno ni redna služba, inštitut tudi nima zaposlenih. Vsi člani programskega odbora imajo tudi drugo redno ali prekarno delo ali so še študenti. Sama sem se letos odločila, da za delo na projektih inštituta ne bom kompenzirana, da s tem zagotovim sredstva za delo kakšnega sodelavca več. Imam srečo, da veliko sodelujem v mednarodnih projektih in delam v tujini ter s tem zaslužim dovolj. Odločena sem, da bom v ekipi zadnja, ki bo za delo dobila plačo. Moja prioriteta je v prihodnosti zagotoviti sredstva za redne in stabilne zaposlitve vseh.

Koliko denarja zbere Inštitut 8. marec na letni ravni?

Do leta 2021, ko smo začeli zbirati donacije in se prijavljati na projekte, smo v Inštitutu 8. marec delovali praktično brez sredstev. Lani smo zbrali več kot 2.500 donacij posameznikov in posameznic, s katerimi smo financirali kampanjo Gremo volit, referendumsko kampanjo za depolitizacijo upravljanja javne RTV ter stroške odvetnikov za tožbe zaradi laži in diskreditacij, ki smo jih bili deležni.
Veseli smo bili, da smo bili s prijavami na projekte v tujini uspešni. Kot zdaj kaže, bo letošnji proračun inštituta nekaj čez 200 tisoč evrov, s temi sredstvi pa bomo izvajali projekte tako v Sloveniji (kampanja za reproduktivne pravice, kampanja Samo ljubezen, projekt za brezplačno in javno osnovno šolo) kot na evropski ravni in plačali stroške pisarne. Donatorjem trenutno pošiljamo zahvalna pisma, v katerih se jim zahvaljujemo za donacije in jih obveščamo, da smo dobili dovolj projektov, da donacij do naslednjih aktivnosti, ki bodo zahtevale izreden angažma – kot je na primer referendum proti kakšni neumnosti, ki bi jo naredila vlada –, ne bomo zbirali.

VIR

B81

22. jul 2007
37.714
10.980
113
Torej po domace, ko so volitve, lahko stranke od domacinov prejmejo par mio donacij za kampanjo?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.107
16.313
113
Zakon o volilni in referendumski kampanji (ZVRK), financiranje volilne in referendumske kampanje, 14. člen:

(1) Organizator volilne kampanje lahko pridobiva prispevke za volilno kampanjo od fizičnih oseb. Prispevki posamezne fizične osebe skupaj za posamezno volilno kampanjo ne smejo presegati desetih povprečnih bruto mesečnih plač na delavca v Republiki Sloveniji po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije za preteklo leto. Denarni prispevki posamezne fizične osebe v gotovini so za posamezno volilno kampanjo dovoljeni največ do zneska 50 eurov, višji denarni prispevki pa morajo biti vplačani prek bank, hranilnic ali drugih pravnih oseb, ki v skladu s predpisi, ki urejajo plačilne storitve, opravljajo plačilne storitve (v nadaljnjem besedilu: ponudniki plačilnih storitev). Pri prispevanju denarnega prispevka v gotovini mora fizična oseba poleg višine danega zneska organizatorju volilne kampanje sporočiti tudi podatke o imenu, priimku, EMŠO in naslovu fizične osebe.

Pa še dodatno v vednost:

(2) Poleg denarnih prejemkov iz prejšnjega odstavka je prispevek za volilno kampanjo tudi vsak nedenarni prispevek, brezplačna storitev za organizatorja volilne kampanje, prevzem obveznosti oziroma opravljanje storitev za organizatorja volilne kampanje ali prodaja blaga organizatorju volilne kampanje pod pogoji, ki organizatorja volilne kampanje postavljajo v bolj ugoden položaj kot druge koristnike storitev oziroma kot kupce blaga teh oseb. Kot prispevek se ne šteje delo, ki ga za organizatorja volilne kampanje opravi fizična oseba, če za to ni dolžna izdati računa.

(5) Državni organi, organi lokalnih skupnosti, pravne osebe javnega in zasebnega prava ter samostojni podjetniki posamezniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, ne smejo financirati volilne kampanje, razen če zakon določa drugače. Pravne osebe zasebnega prava, katerih namen ustanovitve ni pridobivanje dobička, lahko prispevajo prispevke za referendumsko kampanjo.

(6) Organizator volilne kampanje ne sme pridobivati sredstev za volilno kampanjo od tujih fizičnih in pravnih oseb. Organizator volilne kampanje za volitve v Evropski parlament lahko pridobiva sredstva za volilno kampanjo iz prispevkov državljanov držav članic Evropske unije pod pogoji in na način, ki po tem zakonu veljajo za domače fizične osebe.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Jest5. Vidiš,taki so za v d.... Ampak ti in Kalbo se ne zgražata nad takim gnidam.
Taki so za kam?

No jaz in kalbo takih sigurno ne bi ubila/zmetala v morje/iztrebila/... kakor bi jih ti(a vidiš, kako je faj to podtikanje, ki ga ti redno izvajaš), ampak bi jih kaznovala po zakonski podlagi.
In kot že večkrat rečeno(pa nisi niti probal razumeti, kaj je kalbo pisal), problem je dosti globji

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri