Lepljenci 5x5 cm - kje?

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Jst ti lahko samo povem koliko bi taki lepljenci koštali...

Imaš 8 cm višine in imaš 5 cm širine in imaš 0 cm dolžine... tak lepljenc jst prodam za dva €..v neomejenih količinah..dobava takoj...

Je zelo bistveno KOLIKO je lepljenc dolg...pol metra..dva metra ..tri metre...petnajst metrov... in ali so vmesni elementi dolžinsko štukani ali ne...

še bolj bistveno je iz kakšnega lesa so narejeni ti lepljenci...ali je črta les..alji je lahko tudi bočnica vmes..ali je lahko malenkost grčav..

itd naprej in nazaj
write.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
potrebujem 8 kosov oz. 14 če bo ugodno

dolžina 210 cm, po možnosti 5x5

les, grčavost? Delal bom stalažo (na pol omaro) v kleti - se pravi me norveški vzorci na lesu ne zanimajo

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Težko bi našel bolj neugodno dimenzijo.
5x5, pomeni, da iz ploha debeline 48mm ne gre, torej mora biti lepljenec. Če bo kakorkoli ugoden izkoristek, bo zlepljen iz dveh začetnih debelin 32mm, poskobljan na končno mero.

Dolžina 2100mm pomeni, da spet ne gresta dva kosa iz 4 metrske deske, torej bo vsak racionalen mizar računal več, kakor bi pri dolžini 2000, kjer ni odpadka.

Če bi si stelažo delal jaz, bi uporabil smrekove ali še bolje jelkine plohe, poskobljane na cca45mm, širine pač glede na zahtevo po nosilnosti 50, ali 60mm in seveda bi dolžino stelaže prilagodil na 2m.

In ker bi maksimalno pazil na izkoristek, bi mi za vseh 14 kosov zadoščal ploh širine 500mm, prve kvalitete, suh, cena takšnega lesa pa je kaj hitro preko 250€/m3.
Vendar ima ploh te širine le 0,1m3, torej 25-30€. Koliko bi lokalni mizar vzel za delo, pa je stvar dogovora, jaz namreč takšne zadeve naredim sam in se mi niti malo ne sanja, koliko so danes mizarji sposobni 'osušit' stranko...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.947
113
pri taščici
No vidis to je odgovor, ki zna kak evro prisparat.vse ostale fantazije samo dvigujejo ceno izdelku. Edino polmeterskih plohov ni veliko. Jih je vec 25 cm, pa se sredice (moznost napak) se lazje znebis.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Imaš prav glede širine, takšen sredinski ploh prve kvalitete je redkost. vendar če ga dobiš, potem se sredica (cca 5-6cm) vsekakor izreže.
Ob tem pa ne morem kaj, da se ne bi spomnil na čase, ko smo kupovali in žagali centralno-afriške lesove (Slovenijales, luka Koper), ko je bila samba cenejša (!!) od smreke, plohi pa dolžine 6m, debeline 80mm, širine kolikor si hotel
wink-1.gif
, vedno pa najmanj 600mm in v celem plohu ni bilo nobene napake... le smrdelo je pošteno in danes vem, da je bil ta smrad tudi precej strupen. Sedemdeseta. pač

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
če bi hotel 50 mm, bi pisal 50 mm, ne 5 cm - zaradi 48 mm se ne mislim na trepalnice metat.
hočem lepljence - pooblane remelne ali morale dobim lahko v vsakem trenutku
Kako bi ti delal me ne zanima, če bi ti (ali kdorkoli drug) videl, kaj imam v mislih, bi se itak križal - upravičeno

ja, za 210 cm mi je jasno, kar se mene tiče, vzame (kupim) tudi ostanke (190 cm), če je že na tem. Jih bom že uporabil

In če se midva zmeniva je 30 EUR material, kaj pa še tvoje delo? Če je zadeva suha, koliko se bo še zvijala in smolila?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Žal se midva ne bova menila... Če ti bodo moji nasveti kaj koristili prav, sicer pa jih lahko tudi spregledaš.
Pa ne, da bi imel kaj proti tebi, sploh ne, le da se z izdelavo (razen zase) ne ukvarjam več.
Standardna debelina plohov je 48mm, zato sem zapisal to dimenzijo, poskobljano pa je treba imeti kar srečo, da dobiš 45mm.
Zračno suh les, torej tisti, ki je bil sušen v kopi se bo manj zvijal od umetno sušenega, če pa je bil sušilničar strokovnjak pa tudi ni problema.
Glede smolenja pa: jelka nima smole, smreka pa je redkokdaj brez. Smolne kanale pa se lahko pokrpa, nekaj o tej tehnologiji smo obravnavali v temi 'popravilo stopnic'. Seveda pa je spet treba imeti namenski strojček in 'čolničke'
Glede presenečenja nad tem, kaj in kako imaš namen izdelave pa: po dobrih štirih desetletjih v stroki in nekaj tisočih načrtov me ne preseneti ničesar več.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
No vidis to je odgovor, ki zna kak evro prisparat.vse ostale fantazije samo dvigujejo ceno izdelku. Edino polmeterskih plohov ni veliko. Jih je vec 25 cm, pa se sredice (moznost napak) se lazje znebis.

Evo..spet je tapameten govoril
rolleyes-1.gif

Če je@ nigel reku da rabi 210cm dolžine...bo ta dolžina ostala kot pribita...če bo hotel 210.36 cm...bo treba tuk dolg element odžagat !!!!

Če je reku da rabi iz lepljenega lesa...ga bo dobil iz lepjenega lesa...če si bo zaželel ta lepljenc zafurnirat..ga bo eden zafurniral..magari s furnjirjem ptičji javor!!!

V eni drugi temi si je @MX zaželel enomizo za v kuhinji višine 110 cm....sem ga vprašal čemu tolikšna višina in je odvrnil da je to njegova zadeva...mene pa tudi boli ku.ac in bi mu jo naredil..pa magari če z lojtrami hodi na mizo....pač stvar okusa posameznika...

Glede tvojih polmetrskih plohov pa raje ne bi...saj tvoja pamet je itak na maximumu..v stvari...nemaš blage veze kakšni so in koliko jih je v sloveniji...pjt raj mal spat!

Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
potrebujem 8 kosov oz. 14 če bo ugodno

dolžina 210 cm, po možnosti 5x5

les, grčavost? Delal bom stalažo (na pol omaro) v kleti - se pravi me norveški vzorci na lesu ne zanimajo

5 cm zame pomeni 50 mm in nič drugače

5x5cmm, dolžina 210 cm X 14 kom = malo manj kot 0.08 m3 kubik lepljencev pri takoh dimenzijah je okoli 400€, torej narejeno za 30 €. zbrušeno

Če hočeš pa čisti les..brez grč je pa še 5 € dražje.

Za norveške vzorce
sprasujem se.gif
sorry ampak ne kapiram...

Pa kje imaš prečnike za to stalaž omaro pa tudi ne kapiram...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.947
113
pri taščici
Ti tudi nimas pojma ce ne ves okvirne visine za sank kar je rabil mx. Avtorju teme smo pa samo svetovali ne veliko slabso varianto ki bi jo hitreje in ceneje naredil. Saj ni napisal da rabi striktno 210....
Ko si ze takop pameten mu povej ti jokica kje bi jih cimprej in cimceneje dobil. Predlagam da se spravis za masino in mu jih jutri dostavis.

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Da obudim temo:
Rabil bi lepljence dimenzij 45x45 do 50x50 mm, dolžine 2500 do 4000 mm, cca 30 kosov. Ni mi važen izgled (pomembno je le, da se zadeva ne krivi), zadevo potrebujem za izdelavo rastlinjaka. Bo sicer pobarvano/zaščiteno, v zemlji bodo tudi kovinski podstavki, tako da ne bo preveč na prostem, kar je kondenz in podobno. Do zdaj sem ga imel iz smrekovih sušic, pa je naša rekla, da bi kaj bolj estetskega. Na streho bom dal polipropilen, stene PVC, ali pa tudi polipropilen. Kje na Dolenjskem bi to naredili?
LP!

Aja, če ima kdo kaj boljšo idejo za izdelavo, pa naj predlaga, kaj, znam pa delati z lesom, varilnega aparata ali kaj podobnega pa nimam.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.947
113
pri taščici
Narejen tipski rastlinjak iz kovinskih cevi ti pa ne ustreza? Sicer pa se bo ze javil uporabnik ki ti bo dal ponudbo. V lj in okolici jih kar nekaj dela.

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Hja, bi nekako bilo v redu. Vendar imam s tem bolj žalostne izkušnje, saj sem pred tem imel nekaj takega, pa je sneg vse polomil. Moral bi biti resz kompakten...
LP!

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
A to je spet še ena useless tema???!?! kjer je spet neka serija postov, ko hočejo biti eni pametni, ne odgovorijo pa na osnovno vprašanje.....samo še pametovanje softija se manjak.

Evo, tudi jaz rabim lepljence od 40 mm do 50mm, v tem rangu najcenejšo dimenzijo, dolžine max. 210 cm

Nazadnje urejeno: