Lenuh vs. mravljica

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Saj majo tud ameri isto foro - po cele dneve pa še vikende čepijo v službi in se redijo, v 12 urah pa naredijo manj kot bi en normaln v 5 urah. Pa še umetno zaposlenih je cel kup - vse v cilju ohranjanja socijalnega miru.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Citat:
Uporabnik perofero pravi:
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Če bi vsi na svetu bili pridni, kot Japonci recimo; ker se jih že omenja, bi kapitalisti zahtevali še več od človeka, kajti pohlep ne pozna meja! Zapomnite si to!

To imam pa informacije iz prve roke... Japonci sploh niso pridni ampak so samo veliko v službi, ker se bojijo, da jih bodo drugače odpustili. Torej dolgi delovniki in sorazmerno malo opravljenega dela. Nekaj časa (nevem če se) je bil trend, da so Japonke nosile plenice, da jim ni bilo potrebno it na wc, da ne bi manjkale na delovnem mestu.

Pa tudi na splošno smo v Sloveniji pridni delavci. Samo problem imamo , da nimamo tradicije in premalo dodano vrednost (nasplošno).
Umij to roko, ker čisto tako ni.
Dokazano je, da je v industrijski proizvodnji večja produktivnost, ker imajo manj ustavitev proizvodnje. Ve se tudi razlog. Ko se kje ustavi, potem delaci ne gerdo na čik, ampak vsak puca svoje delovno mesto, pripravlja orodja, odstrani odpadke in podobno. Zato je zastojev manj.

Pa tudi na splošno nismo pridni delavci. Ker delavec je vsak ki dela, uradnik, bankir, učitelj, zdravnik, tudi to so delavci. So pridni?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.244
7.044
113
ksz...

Zato pa je UTD dobra ideja, naj bodo lenuhi doma in naj službe prepustijo le tistim, ki želijo delati. Razumem, zakaj so tisti na minimalcih neproduktivni in čisto brez volje, posledično pa naredijo zgolj toliko, kot morajo. Ja kdo fakin pa bo ven vrgel dušo in srce, hkrati pa bo zaslužil s tem zgolj toliko, da lahko preživi, v bedi.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.076
113
v lokalni ostariji
Alter delodajalci pričakujejo, da bodo ljudje delali 100% za par €na dan pa še veseli bi morali biti za službo. v stilu tistega: bodi vesel da imaš zjutraj kam it da ne meditiraš doma...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
hec pa je v tem, da vsi ti ultra zagnani , samoiniciativni in kaj vem kaj še , nimajo od življenja nič, se zadrogirajo, zapijejo in po 10ih leti so za na smeti

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
to kar pisete za japonce in amere, opazam pri nas v firmi. Folk ki nima lajfa, visi do vecera v sluzbi. Cez dan se vlecejo ko megla, kofetkajo, malo delajo,...
So pa ti bolj cenjeni kot nekdo, ki dela ko bik 8 ur in stemplja ob15:00

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Iz prve roke... poznam japonko, Kranjčani od Džunija mat, da bo vsak vedu kod je to, je delala v Isrkri Tel.... Imeli so normo, ki so jo komaj dosegali...

Ona jo je v prvem tednu dela presegla za 3 krat... Ne lažem trikrat. Posledica premestitev na drugo delvono mesto in baje je blo tam podobno...

tko da ne mi ti o naših delovnih navadah

Lahko še nekaj, so šli ElanBikovci iz bivše Letališke gledat tovarno na Kitajsk.... ko so to vidl, so rekl proti temu ne mormo konkurirat by the way elanova fabrka je bla velika da si v minuti ali dveh okol pršu...

Tam je bil trak za farbanje okvirjev dolg 5 km, na katerem ni manjkal en okvir, delajo 3 izmensko po cel teden. Mi dejansko ne vemo kaj se pravi delat...

Žal nam tujci pravijo, za tolko kokr v delamo, smo še vedno dobro plačani...

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Pa kje v teh cajtih tolk produktivnost na tapeti če vsa potrošnja še vedno pada?

Vem kako je proizvodnji, sem delal pri Saturnusu pred leti (Hella luči) - ker sem presegal normo (predpisano s strani naročnika) sem delal še vse ostalo za isti denar, plus to da so se mi eni smejali, drugi pa grdo gledali. Plača pa enaka... Delal tako samo 2 dni, potem sem se asimiliral in kmalu odšel. Tam oz. na takem delovnem na dolgi rok rataš rastlina.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
to kar pisete za japonce in amere, opazam pri nas v firmi. Folk ki nima lajfa, visi do vecera v sluzbi. Cez dan se vlecejo ko megla, kofetkajo, malo delajo,...
So pa ti bolj cenjeni kot nekdo, ki dela ko bik 8 ur in stemplja ob15:00

s tem pa se 100% strinjam. maš dve skrajnosti: al si zasvojen z delom, al pa hodiš vdelat, ker pač moraš plačat položnice. Do da se folk meče vn v službi kok dela, je bv, saj, če je tok dela, naj pa firma še enga zaposli pa bo več zaposlenih. poleg tega pa tisti, ki imajo službo za način življenja npr. pri nas kr večina privatnikov, ki se ne zna organiziorat, večkrat pričakujejo, da jo bodo njegovi podejeni imeli tud.

lp

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Najbolj popularna motivacija na sihtu v danasnjih casih je, ko ti sefe rece: Ce bos pridn, bos lahko v ponedeljek prisel v sluzbo. Jihhaaa! Vazn, da je delo, tut ce denarja ni.
bonk.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.179
9.814
113
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Najbolj popularna motivacija na sihtu v danasnjih casih je, ko ti sefe rece: Ce bos pridn, bos lahko v ponedeljek prisel v sluzbo. Jihhaaa!
Bentiš, samo nisi daleč od resnice.
Sem se zadnič pogovarjal z nekaterimi fizikalci, to so vsi preko agencij zaposleni. In če ima šefe slab dan, te lepo odpika. Pa to ne samo pri recimo večjih ali srednje velikih podjetjih.
Lokalni avtomehankar ima že zaposlenega preko agencije
confused-1.gif
. .
Kaj je sedaj s tistim zakonom s kvotami za agencijsko zaposlene?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
To je bilo že pred krizo v proizvodnjah. Šef je dobil vsake 2 tedna seznam in potem je pokljukal tiste katere je hotel obdržati, ostale je agencija drugam poslala. Taki so delali kadarkoli so jih rabili po 12 ur na dan, sobote... nedelje.

To je bila svetovno znana in uspešna slovenska firma ne kakšen vegrad. V glavnem meni je šlo na kozlanje vse skupaj.

sad

Guru
24. avg 2007
21.179
9.814
113
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
To je bilo že pred krizo v proizvodnjah. Šef je dobil vsake 2 tedna seznam in potem je pokljukal tiste katere je hotel obdržati, ostale je agencija drugam poslala. Taki so delali kadarkoli so jih rabili po 12 ur na dan, sobote... nedelje.

To je bila svetovno znana in uspešna slovenska firma ne kakšen vegrad. V glavnem meni je šlo na kozlanje vse skupaj.
To že, večja podjetja so to na veliko že takrat izkoriščala. Ampak ej, lokalni mehankar
confused-1.gif
? Praktično je ta delavec pol suženj. Dela 12 ur na dan ali več, samo nedelje fraj, če ima srečo je tudi v soboto popoldan in to je to. Plača pa nikakva itak.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.076
113
v lokalni ostariji
sad a je ta mehankar iz lj;) ker poznam takega.. delajo delavci od jutra do noči...

drugače pa vsak nov zna hitro presečt normo (ni una japonka nič posebnega BTW)! ampak po kratkem času pa se iztroši oziroma niti ex norme ne doseže več. preverjeno...

in hitrost ni vedno najboljša. vem za primer delavca ki "šiša" osatle sodelavce x2. ampak naredi pa x5 napak (zaradi hitrosti). kaj imaš raje? malo počasnejše delo pa zato toliko bolj natančno ali norenje in več napak?