Govno od goveda.Citat:
Uporabnik telex pravi:
Človeško oko ne vidi sprememb hitrejših kot tam 20 Hz, zato tega ne opazimo.
Govno od goveda.Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Vidiš 100 Hz spremembe? Prav smiliš se mi, kako trpiš ko gledaš 4x počasnejšo premikanje sličic na TV. Gotovo ti je čas med prikazom ene in druge sličice dolg kot neskončnost.Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Saj če gledaš direkt v prižgano žarnico se 100Hz utripanje ne opazi. Se pa vidi, če premikaš pogled.
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Vidiš 100 Hz spremembe? Prav smiliš se mi, kako trpiš ko gledaš 4x počasnejšo premikanje sličic na TV. Gotovo ti je čas med prikazom ene in druge sličice dolg kot neskončnost.Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Saj če gledaš direkt v prižgano žarnico se 100Hz utripanje ne opazi. Se pa vidi, če premikaš pogled.
Ej, ampak s perifernim vidom pa smo pri starih televizijah videli utripanje, ne spomnim se pa koliko Hz so že bile, 50 mogoče? Ampak to samo mi navadni smrtniki, superiorci kot je jest5 je druga zgodba.
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Ima kdo pri roki rezultate testa ZPS? Kako so se odrezale Ikea Ledare zarnice?
Kaj pa tebe črviči, da z nami deliš tako globoke misliCitat:
Uporabnik Romzi pravi:
Govno od goveda.Citat:
Uporabnik telex pravi:
Ravno sedaj (kot že nekaj desetletij nazaj) sedim pod 4. fluo svetilkami s starimi magnetnimi dušilkami. Gledam naravnost, gledam postrani, gledam navzdol, gledam navzgor... pa ne opazim nobenega utripanja. Mogoče sem pa nesmrten, da tega ne opazimCitat:
Uporabnik jest5 pravi:
Navadni smtrniki brez težav zaznajo utripanje s 100Hz(spomni se na primer "neonk" s starimi, magnetnimi dušilkami-kako so lepo utripale s 100Hz, nekateri so od tega imeli tudi nič kaj prijetne glavobole)
Če ti tega ne zaznaš-moje sožalje, imaš zjeban vid
To se imenuje stroboskopski efekt. Nastane, če sta dve frekvenci v celem mnogokratniku (iskalo fotoaparata 25 Hz, LED sijalka 50 Hz).Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Ko sem gledal moje LED žarnice v kuhinji skozi fotoaparat, sem mislil, da je ta crknil, tako je slika utripala. S prostim očesom tega ne vidim.
In kako ti dobri driverji dosežejo mnogo višjo frekvenco? Imajo vgrajene oscilatorje, da bi napajali diodo, katera usmerja napetostCitat:
Uporabnik jest5 pravi:..(LEDice z dobrim driverjem delujejo na veliko višjih frekvencah)
Za stikalni transformator verjetno še nisi slišal aneCitat:
Uporabnik telex pravi:
In kako ti dobri driverji dosežejo mnogo višjo frekvenco? Imajo vgrajene oscilatorje, da bi napajali diodo, katera usmerja napetost
Kolikor se spomnim, so stari CRT delovali tako, da je elektronski žarek potoval od levega zgornjega vogala do desnega spodnjega vogala po vsaki drugi vrstici (najprej 1-3-5-7... nato pa po 2-4-6-8...) s frekvenco 50 Hz (v Evropi) ali frekvenco 60 Hz (v ZDA). Na ta način si dobil 25 ali 30 slik/s, kar je človeško oko videlo kot zvezno gibanje.Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Sicer pri LCD zaslonih itak nimaš utripanja, ampak se s to frekvenco osvežujejo spremembe na sliki. Da se ne boš slučajno spraševal, zakaj ti LCD pri 60Hz ne utripa, kot so to CRTji
Tako so delovali TVji, ker so zaradi šparanja pasovne širine signala pošiljali le pol slike(prepletena slika)Citat:
Uporabnik telex pravi:
Kolikor se spomnim, so stari CRT delovali tako, da je elektronski žarek potoval od levega zgornjega vogala do desnega spodnjega vogala po vsaki drugi vrstici (najprej 1-3-5-7... nato pa po 2-4-6-8...) s frekvenco 50 Hz (v Evropi) ali frekvenco 60 Hz (v ZDA). Na ta način si dobil 25 ali 30 slik/s, kar je človeško oko videlo kot zvezno gibanje.Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Sicer pri LCD zaslonih itak nimaš utripanja, ampak se s to frekvenco osvežujejo spremembe na sliki. Da se ne boš slučajno spraševal, zakaj ti LCD pri 60Hz ne utripa, kot so to CRTji
Citat:
Problem osveževanja slik (naj bo CRT ali LED ali...) na monitorjev ni v tem, da bi opazili utripanje pri statičnih prikazih vsebine (npr- ogled fotografij, urejanju besedil...) ampak se pojavi zmazana slika pri hitrih spremembah na ekranu: igranju iger, gledanju video vsebin... . Pri hitrih spremembah vsebin na ekranu pa frekvenca osveževanja igra pomembni vlogo saj lahko ob prenizkem osveževanju hitro premikajoči se predmeti puščajo sled za sabo (podobno kot komet z repom).
Torej človeško oko ne vidi sprememb s 100 Hz ampak vidi popačene predmete zaradi prepočasnega osveževanja ekrana.