LED zarnice na dimerju svetijo?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Sem se tudi jaz koncno odlocil za "sparanje" in si omislil LED zarnice. Problem je, ker ima ta "lestenec" 3 zarnice, vezan je pa na zatemnilno stikalo in tudi, ce ga ugasnem zarnice svetijo. Vem, da je bila ze tema o tem tukaj, ampak zal ne najdem.. Kaksna resitev?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Na dimerjih načeloma delujejo le "neumne" , torej klasične žarnice.

Te varčne ipd, imajo lastno elektroniko in napajalnik, tako da to ne deluje. (to vezje kompenzira začani izklop oziroma manjšo napetost iz dimerja)

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.225
4.068
113
Ja pač imaš stari klasični dimmer koše spušča elektriko skozi. Poglej za novejše

RLC dimmer TEM

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Star ni, klasicen pa je
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
LED žarnic za dimmer pa ni na tržišču?

Ne obstajajo dimmer in ne-dimmer žarnice, so samo žarnice (kakršnekoli že). Potrebuješ le pravi dimmer
wink-1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Razmisljam.. moja stromarska sola je ze nekaj let nazaj in od takrat sem cisto v drugih vodah..
smile-1.gif

Ce z eno klasicno zarnico zadeva deluje ok, bi mogoce resil z zaporednim uporom ustrezne moci?

edit: sem na DX nasel fajne dimerje z dalinjcem, ampak vidim, da je vezava drugacna, kot pri klasicnem... faza in nula na dimer in potem iz dimerja naprej na luci, kar pa pri trenutni instalaciji odpade
frown-1.gif

Nazadnje urejeno:

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Razmisljam.. moja stromarska sola je ze nekaj let nazaj in od takrat sem cisto v drugih vodah..
smile-1.gif

Ce z eno klasicno zarnico zadeva deluje ok, bi mogoce resil z zaporednim uporom ustrezne moci?

edit: sem na DX nasel fajne dimerje z dalinjcem, ampak vidim, da je vezava drugacna, kot pri klasicnem... faza in nula na dimer in potem iz dimerja naprej na luci, kar pa pri trenutni instalaciji odpade
frown-1.gif

Jest sem tudi že 10 let ven iz "foha", ampak če se prav spomnim je problem v tem da preden doseže določeno prebojno napetost ne sveti, potem pa dokaj hitro zraste.

LEDGraphSymbolComposite.gif

PWM dimmerji pa delajo tako da zalo hitro vklapljajo in izklapljajo polno napetost. Pri več ali manj svetlobe pač vklaplja bolj ali manj na gosto.

PWM.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Bo drzalo. Ampak imam 220V zarnice, kjer se pa ta graf spremeni. Verjetno? Bah... takoj, ko sem naredil solo, sevm vedel, da sem falil, ceprav me je zelo zanimalo
smile-1.gif

Sem pa se malo razmisljal... (pomoje bom imel glavobole
smile-1.gif
). Ce stvar deluje z eno navadno zarnico in dvema LED, bi mogoce resil z zaporedno vezavo tlivke?

Je pa konec koncev tudi res, da res malokrat uporabljam ta dimmer in je vseeno, ce dam obicajno stikalo in je zadeva resena
smile-1.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
KSZ: zarnice so dimmable, torej to ni to.. Pa eno LED zamenjam z navadno, potem zadeva spila. Tako da bo nekaj drugega..

Kako to misliš da ti špila? Deluje dimming na ledicah IN žarnici? Ali samo na žarnici?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.089
4.063
113
Vprašanje če bo z navadnim stikalom delalo!
evil.gif

Lahko ti kje prebija fazo oz. je celo kje kakšna medfazna razlika v nuli in ozmeljitvi in posledično imaš veš čas na kablu tok. Ledice porabijo malo energije poleg tega imajo zelo visoko toleranco pri napetostih/toku zato lahko svetijo tudi če ni dejanskeo aktivnega tokogroga.

Kar se tiče dimanja, LEDice se praviloma uravnava preko pulzne regulacije, torej z zelo visoko frekvenco se ji dovaja tokovno/napetostne pulze, višja je frekvenca polnih pulzov (oz. daljsi so ti) bolj ledica sveti in obratno. Ampak to deluje na goli ledici, ledice ki so v uporabi na 220V so ponavadi itak opremljene z vezjem in kaj ter kako tisto deluje je odvisno od primera do primera. Načeloma lahko vezje samo transformira napetost na XX in tokovno regulira LED emiterje, v takem primeru klasični dimmer ne bo deloval, oz. deloval bo kot on/off do določene meje, v vmesnem stadiju pa se zna zgodit pregrevanje vezja ki napaja ledice. Tako da če "žarnica" ni potrjeno dimmable je ne tako uporabljat ker bo zelo hitro šlo vezje.

Dimmable verzije LED "žarnic" imajo driver ki napetost spreminja v tokovno oz. pulzno regulacijo pri takih se lahko uporabi tudi klasični dimmer.

Pri DC LED osvetljavi (ponavadi na 12/24V) je vezje zunanje in dirketno napaja ledico. (samo) V tem primeru pride v poštev specialni dimmer (stikalo) ki deluje po PWN principu, pa še tu je to stikalo potrebno vezat MED AC/DC trafo in samo ledico in nikakor ne na 220V pred AC/DCja.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
probaj obrnit žici na stiaklu.
sem imel nek podoben problem, pa je to pomagalo.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Da izkoristim temo. Jaz imam na luster vezano dvojno stikalo. Ko pritisnem prvo tipko, žarnice zasvetijo s polovično močjo. Pri pritisku druge tipke, pa zasveti s polno močjo. Sedaj bi rad zamenjal navadne žarnice z ledicami.
Vprašanje je, ali lahko uporabim navadne ledice ali morajio biti dimmable?