LED vs xenon žarometi

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.800
113
Vprašanje za Alter vsevede
cheer.gif

Ali večkratno vklapljanje in izklapljanje LED žarometov na avtomobilu v krajšem časovnem obdobju dolgoročno gledano škoduje enako kot tako početje škoduje xenon žarometom ali pač ne? Primer je recimo vklop in izklop zaradi "pozdravnih" luči, ko se avto odklene ali pa več zaporednih tunelov itd. Sam s tuneli sicer nimam težav, saj mi svetlobni senzor vklopi luči takoj, ko zazna manjko svetlobe in jih pusti vklopljene še kar nekaj časa po tistem, ko se svetloba vrne in v vmesnem času načeloma pridem že v naslednji tunel a vseeno tako hipotetično gledano.

Hvala za vsa mnenja oz. odgovore
pozdrav.gif

masevc

Guru
2. sep 2007
3.513
892
113
In kako lahko temu skoduje?
Imam xenon na avtu 7 let, še prve žarnice notri. Vklapljanje izklapljanje dnevno.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.800
113
Lahko, da gre za urbano legendo ampak glede na to, kolikokrat in od koga vse sem to slišal, dejansko dvomim v to in verjamem, da bi znalo biti kaj na stvari. Nisem pa tok eksperta, da bi ti znal pojasniti v detajle ampak fora naj bi bila v tem, da naj bi večkratno vklapljanje in izklapljanje v roku par sekund do par minut škodovalo xenon žarnici v sistemu. Po mojem laičnem ugibanju je to povezano s plinom v njej ali pa kaj podobnega?
17758-icon_confused.gif

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
ksz

Nekje sem zasledil, da naj bi pri LED žarometih prihajalo do "težav" pri sneženju. Zaradi premalo sproščene toplote naj bi se na žarometih nabiral sneg, kar pri drugih vrstah osvetlitve ni težava, saj se sproti topi.
Ali to drži?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.800
113
Kar se xenona tiče to drži (zato je pri xenonu tudi obeznen sistem za pranje žarometov), LEDa v sneženju pa še nisem testiral.

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Kar se xenona tiče to drži (zato je pri xenonu tudi obeznen sistem za pranje žarometov), LEDa v sneženju pa še nisem testiral.

Kar si napisal ne drži!
Vsi žarometi, ki presegajo določeno mejo svetilnosti morajo(!) imeti sistem za samodejno uravnavo snopa in pranje žarometov. Notri padejo vsi ksenon žarometi, ne pa tudi vsi LED žarometi, saj je odvisno od svetilnosti. VW ima recimo na voljo "LED LOW" in "LED HIGH". Prvi ima nižjo svetilnost, zato je brez uravnave in pranja, drugi vse to ima.
Pranje žarometov nima zveze z nabiranjem snega. Halogenski žarometi so (večinoma) brez pranja in se sneg ne nabira.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.800
113
No meni je bila smiselnost sistema za pranje xenonskih žarometov objasnjena ravno s tem, da je njegova primarna naloga pozimi čistiti sneg z luči. Zakonsko je pa to res določeno na podlagi svetilnosti ja. Na halogenskih pa itak, da se ne nabira sneg, saj se tako močno segrejejo, da ni potrebe po sistemu za odstranjevanje snega, saj se le-ta prav lepo topi sproti. To ni nič novega.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.800
113
Jaz mislim, da mi je bilo ok objasnjeno saj, če na zadevo gledava v praksi je situacija sledeča:

Primer 1: imaš halogenke in sneži, zaradi toplote luči se sneg lepo topi, ni potrebe po sistemu za pranje žarometov.
Primer 2: imaš xenonke in sneži, zaradi premahjne toplote luči se ti na lučeh nabira sneg, je potreba po sistemu za pranje žarometov.

Kaj zdaj tu ne štima oziroma kaj dejansko hočeš ti povedati s svojimi prispevki?

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
Ksenonke in halogenke imajo dovolj odpadne toplote, da se sneg topi.

Mene zanima kako je pri LED žarometih.
In zanimajo me konkretne izkušnje uporabnikov, ne nabijanje izven vprašanja.

PS: Tako halogenk, kot ksenona pri mojem vprašanju nisem niti omenjal.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.800
113
Ja LOL no
grin1.gif

Ti si vprašal za LED za katerega sem ti povedal, da še nimam izkušenj, še čakam sneg in tudi mene zanimajo izkušnje drugih, kar se pa xenona tiče pa vem iz prakse, da se zna sneg kar lepo nabirati gor in da je ravno zato (iz vidika prakse) obvezen sistem za pranje žarometov, ti si pa začel nato pisarit kako to ne drži ter da je sistem za pranje v bistvu pogojen svetilnostjo. Jaz pišem torej o preverjeni praksi za xenon, ti pa meni nazaj da se motim, ker sistem predpisuje (običajno glupa) zakonodaja. Krneki torej.

Še zadnjič:
Citat:
Uporabnik SeriousSam pravi:

Odebeljeno besedilo NE DRŽI.

Lahko zdaj zaključiva s tem in počakava na nekoga, ki ima pa še izkušnje z LEDom med sneženjem?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.404
5.682
113
LED nima neke toplote spredaj če roko držiš. Tako, da se pomojem sneg ne topi.
Lahko pa preverimo v naslednjih dneh v praksi

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ja, je pač treba pucat žaromete.

LED je pač energetsko učinkovit. Odpadne toplote je zelo malo, kot so že ostali napisali. Samo se posledično ne bo odtalilo in spucalo, razen če prideš na območje s toplim zrakom.

Jaz zaenkrat težav nisem imel. Žaromete na katerih se je nabral led/sneg pa pred vožnjo spucam.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.800
113
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:

Jaz zaenkrat težav nisem imel. Žaromete na katerih se je nabral led/sneg pa pred vožnjo spucam.

Povsem logično in razumljivo dejansje za normalnega oz. spodobnega voznika. Jaz se kdaj pa kdaj ustavljam tudi med vožnjo v kolikor gre za kakšne daljše relacije in čistim sneg z vozila. Žal pa se na cesti najdejo pacienti, ki jim je odveč čistiti celo vetrobransko steklo, kje bodo potem taki sploh pomislili na luči
aplauz.gif

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Ja LOL no
grin1.gif

Ti si vprašal za LED za katerega sem ti povedal, da še nimam izkušenj, še čakam sneg in tudi mene zanimajo izkušnje drugih, kar se pa xenona tiče pa vem iz prakse, da se zna sneg kar lepo nabirati gor in da je ravno zato (iz vidika prakse) obvezen sistem za pranje žarometov, ti si pa začel nato pisarit kako to ne drži ter da je sistem za pranje v bistvu pogojen svetilnostjo. Jaz pišem torej o preverjeni praksi za xenon, ti pa meni nazaj da se motim, ker sistem predpisuje (običajno glupa) zakonodaja. Krneki torej.

Še zadnjič:
Citat:

Odebeljeno besedilo NE DRŽI.

Lahko zdaj zaključiva s tem in počakava na nekoga, ki ima pa še izkušnje z LEDom med sneženjem?

PS: imam ksenonke in vem, da se sneg topi. Ampka, naj bo po tvoje. Čestitam za zmago.

3c9.jpg

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:

LED je pač energetsko učinkovit. Odpadne toplote je zelo malo, kot so že ostali napisali. Samo se posledično ne bo odtalilo in spucalo, razen če prideš na območje s toplim zrakom.

Čiščenje avtomobila vključno z žarometi pred vožnjo je meni samo po sebi razumljivo.
A da bi se moral med vožnjo v primeru konkretnega sneženja ustavljati na 10-20 km zaradi čiščenja žarometov...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.800
113
Citat:
PS: imam ksenonke in vem, da se sneg topi. Ampka, naj bo po tvoje. Čestitam za zmago.

3c9.jpg

A si trd kaj? Tudi sam sem imel xenonke preteklih 8 let in vem iz lastnih izkušenj, da 4300 (ali so 4200) xenon žarnice stopijo sneg zgolj in samo tik pred lečo pa še to na tako minimalnem območju da je joj, vse naokoli pa je luč zasnežena kar definitivno zmanjša samo svetilnost luči in posledično sem z veseljem uporabljal sistem za čiščenje luči, kar pa je po tvojih besedah popolnoma nepotrebno. Tako da lahko slike z retardi limaš komu drugemu
smirk-1.gif