LED Trak

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
v enem prostoru bi imel 2 rgb led traka. vsak svoj napajalnik, ker bi bila na različnih lokacijah.

Vprašanja:
1. ali lahko on/off led trak, da samo dovedem/prekinem napetost do napajalnika? Se bo potem trak nazaj prižgal na zadnjo vrednost (barva, moč)?
2. kak trik kako vsak trak posebej upravljat z ir daljincem, če bi recimo želel, da vsak drugače sveti? Pa riti s sedežne ne bi dvignil;)
3. je že kdo našel kako ir komande vnest v logitech harmony daljinca;)? Samo osnovne bi že naučil na roke...

Hvala!

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
Da se malo zbudimo
smile-1.gif
. Namen mam urediti ambientalno osvetlitev prostora, predvsem spuščenega gips stropa, z led trakovi. Me pa zanima sledeče:
- se da te trake normalno skup sklenat (zlotat) v eno celoto, kar bi naneslo cirka 18-20 metrov
- v primeru da bi uporabil RGB trakove je možno le te upravljat z enim krmilnikom (ponavadi ma vsak 5m trak svoj krmilnik kar bi bilo verjetno kar problem sinhronizirat, da bi delali enako, in če že s katerim
- je možno za napajanje uporabiti kar računalniški napajalnik? Lajično sem izračunal, da bi najverjetneje potreboval takšen napajalnik: http://www.ebay.com/itm/300W-L...=item2c6c1fb197

Kako se obnesejo ti napajalniki? Imajo vgrajen ventilator za hlajenje ali kako?

No pa sem vam dal nekaj dela :D

hinko

Pripravnik
22. jan 2013
222
0
16
Citat:
Uporabnik ivi pravi:
Da se malo zbudimo
smile-1.gif
. Namen mam urediti ambientalno osvetlitev prostora, predvsem spuščenega gips stropa, z led trakovi. Me pa zanima sledeče:
- se da te trake normalno skup sklenat (zlotat) v eno celoto, kar bi naneslo cirka 18-20 metrov

Iz izkušenj ti lahko povem, da v enem kosu odsvetujem lotanje na tako razdaljo traku. Problem se bo pojavil takrat, ko boš vse zlotal, priklopil, na koncu pa boš videl da ti predzadnjih 5 metrov dela slabše kot prvih 10, zadnjih 5 pa sploh ne. Za vsakih 5 metrov traku imej svoj dovod (lahko na iste sponke) oziroma kabel. Računalniški napajalnik bi načeloma deloval brez problema. Kontroler pa lahko uporabiš samo en. Ti napajalniki, ki si jih dal v povezavi nimajo hlajenja.

Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ne, ne moreš dat tolko traku skup. Ker to pomeni, da bo čez prvi trak tekel komplet ves tok za vse do zadnje ledice. Toka je kar nekaj, no, odvisno od traku ki ga boš vzel, ampak jaz sem meril in že na 5m se pozna, da je del traku bolj topel zaradi tega. Ne spomnim se temperatur, vem pa da je bilo kar nekaj razlike.

Če boš hotel krmiliti z enim se prepričaj, da bo zmogel toliko moči. Verjetno ne, če boš jemal kitajca, če imaš nekaj znanja elektronike... bi bila verjetno samo zamenjava mosfetov dovolj.

Pri meni je montiral podoben, še malo močnejši. 12V 30A sem vzel, malo na rezervo. Drugega kot rečt, da kupi in probaj (pod nadzorom!) ti ne morem. Moj ima vgrajen ventilator, pa se kar vklaplja (in je ful moteč
tongue-1.gif
), mogoče ga pa ta ne bo rabil. Težko rečt...

p.s.: v tejle temi sem dal eno slikico, kako sem si naredil v spalnici, samo kot ideja montaže klik

Lp

tagelind

Pripravnik
2. sep 2007
228
0
16
Tud IR kontroler je problem, ker večina spusti samo 6A skoz. Jaz sem nabavil RF kontroler, spusti 20A skoz pa še na vidnem mestu ne rabi bit. Drugače pa planiraj ojačevalec vsakih 10m traku.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Po moje nebo problem da bi kakšen kos traku slabše svetil ker to je tako mala poraba, da ni haska.
Nekaj A ni mala poraba pri nizkih napetostih in dolgih kablih.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.687
758
113
Citat:
Uporabnik tagelind pravi:
Tud IR kontroler je problem, ker večina spusti samo 6A skoz. Jaz sem nabavil RF kontroler, spusti 20A skoz pa še na vidnem mestu ne rabi bit. Drugače pa planiraj ojačevalec vsakih 10m traku.

Točno zavisi tudi kako na gosto so RGB diode, sam sem imel samo 5 m 5025 traku z zelo na gosto posejanimi diodami na cca 2 cm in pokuril 2 kontrolerja, no so poceni, potem sem kupil tako imenovani repeater in sedaj deluje. Nekaj takega: http://www.ebay.de/itm/DC-5V-2...=item3cce781f53 .in zadeva deluje v nulo, torej ti lahko uporabiš 1 krmilnik in nato cca 4- 5 takih enot in vse krmiliš z istim krmilnikom in ti bo vse enako delalo.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Po moje nebo problem da bi kakšen kos traku slabše svetil ker to je tako mala poraba, da ni haska.
Nekaj A ni mala poraba pri nizkih napetostih in dolgih kablih.

Saj sem rekel da odvisno kateri trak misli a 5050 a 3258 je velika razlika.
Je razlika. A tudi trak z 3258 vleče prav lepe tokove, ko imaš večjo dolžino. 1V padca napetosti se pozna in to je kot bi mignil.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Poraba enega metra 3258 traku je 4,8W po metru to je 25W na 5 metrov. To ni nič nehajte komplicirat. Čudno da vam doma lusterji s 3 žarnicami svetijo normalno.

Jaz imam 10metrov na 13 stopnicah razvlečenih poa vse enako sveti ni problema.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Moj led trak ima 15W/m
crazy1.gif

To je dober amper za vsak meter traku, kar pomeni, da čez priključek na eni strani, pri petih metrih teče cca 6A. To je pa za tiskan bakerni vodnik že "nekaj"...

tagelind

Pripravnik
2. sep 2007
228
0
16
Moj isto (3535 300led/5m - za 7m traka rabiš že 9A kontroler, 6A je prešvoh).
Tudi 5050 z 150 diodami isto pije
smile-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Poraba enega metra 3258 traku je 4,8W po metru to je 25W na 5 metrov. To ni nič nehajte komplicirat. Čudno da vam doma lusterji s 3 žarnicami svetijo normalno.

Jaz imam 10metrov na 13 stopnicah razvlečenih poa vse enako sveti ni problema.
Luster s 3 60W žarnicami ne porabi niti 1A. In to je na 230V, kjer je padec napetosti za V zanemarljiv.
25W pri 12V je čez 2A. Pri 12V se že 0,5V manj pozna.