Lastništvo posesti

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
ni res.
Deli se, kar je ustvarjeno z DELOM v času trajanja zakonske oz. izvenzakonske skupnosti. Dedovano premoženje se ne deli, kot tudi ne podarjeno in tudi ne premoženje ustvarjeno pred obstojem zakonske oz. izvenzakonske skupnosti.
Sodišče pa tudi dovoljuje, da ena stran dokaže, da je ustvarila oz. prispevala več v trajanju skupnosti in se spet ne deli 1/2.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
ni res.
Deli se, kar je ustvarjeno z DELOM v času trajanja zakonske oz. izvenzakonske skupnosti. Dedovano premoženje se ne deli, kot tudi ne podarjeno in tudi ne premoženje ustvarjeno pred obstojem zakonske oz. izvenzakonske skupnosti.
Sodišče pa tudi dovoljuje, da ena stran dokaže, da je ustvarila oz. prispevala več v trajanju skupnosti in se spet ne deli 1/2.
No, vidim da znaš te stvari malce lepše napisat kot jaz
grin1.gif
. Točno tako.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.753
113
pri taščici
Najbrž bo imel softiy spet kak proti argument.
wink-1.gif

Kje je kaka " smrkla" s precej zemlje. Jo oženim, ločim, in pol zemlje prodam. Ni vrag da ne bi nekaj let lagodno živel....

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kje je kaka " smrkla" s precej zemlje. Jo oženim, ločim, in pol zemlje prodam. Ni vrag da ne bi nekaj let lagodno živel....
Upoštevaj morebitne njene moške sorodnike z vilami ...
evil.gif

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Pozabimo kredite. To je namreč zame v zakonu ustvarjena vrednost.
Sam sem govoril o tem, da je mož bil 100% lastnik (brez kreditov) stanovanja, ko sta se poročila (ali pa izvenzakonska skupnost). Isto pri dedovanju (tudi če v zakonu). Kolikor jaz vem, če mož deduje po npr. stari mami hišo, žena nima pravice do te hiše. Če pa sta jo na novo opremila, dozidala, itd., pa lahko dejansko zahteva delež na te vložke.
Se pa sicer strinjam v celoti s tvojim postom. V primerih ločitve, da so otroki v zakonu, običajno mož nenormalno popuši. Prvič, žena avtomatsko dobi otroke (zgolj, če bi bila dokazano narkomanka, itd. bi morda jih mož dobil), poleg tega pa seveda potem rabi stanovanje in se mora običajno mož izselit. Ker pa nima denarja za ga izplačat, si ga lahko mož le drka... in začne spet na novo z nule.

odgovor je bil mišljen na tvoj post
''Točno. Saj to je logično, kar je ustvarjeno v zakonu je 50:50. Tudi, če žena ni niti EUR-a prinesla v hišo.''
ni nujno da se, kar je ustvarjeno v zakonu ali skupnem izvenzakonskem stanu, deli 50:50.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik jh07 pravi:ni nujno da se, kar je ustvarjeno v zakonu ali skupnem izvenzakonskem stanu, deli 50:50.
Drži. Sem se že zgoraj strinjal s teboj. Default je 50:50, potem je pač stvar dokazovanja, kot si že zgoraj napisal. V bistvu je potem zelo odvisno kako dobrega odvetnika ima kdo. Tudi že zgoraj napisano.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik softi pravi:
spet ni res.
kar je podedovano s ene dlei 50:50 pač pa v drugem razmerju. in isto vleja za tisto ustvarjeno od prej.

da tvoje ostane smao tvoje je lahko edino tako, da žena podpiše predporočno pogodbo.

S predporočno pogodbo si lahko obrišeš rit.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
to tudi vem

pač sami seb dokazujete da 50 50 ja, pa da spet ne, pa tako dalje. zdej še sma ne vem, a ste ugotovili, da imam prav ali ne.

dokazoval ne bom. vem kar vem in vem, od kod vem. ko bo kdo konkretno rbail, bo pa vprašal.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
posluš ti..mulc.

men se ne da argumentirat, čeprav nimam pametnejšega dela. zakaj. zato ker vse kar folku rečeš da je tako in naj naredi tako, naredi drugače.
in res se mi ne da delit nekih hudih argumentov neznancem. lahko ti pa ob pivu dam kak pameten nasvet, z argumentom. sam ne vem ali imam čas.
pač sem v zadnjem letu, dveh dal mio nasvetov, z argumenti, pa je bilo upoštevanih 10. ostali so se nategnil.

in sem se odločil, da poskrbim zase. še zmer pa sem kandidat, da na tvoji parceli postavim bajto. ti je pa še lep čas ne boš imel zazidljive. zdej pa razmišlji o argumentih

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.753
113
pri taščici
A mulcem (pa ne mislim nase) se pa da argumetirat svoje izjave s katerimi demantirajo tvoje izjave....

glede na to da živiš (predvidevam)v sosednji občini me prav zanima kako bi se midva "zmenila" za parcelo....
Uživaj....

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik softi pravi:
posluš ti..mulc.

men se ne da argumentirat, čeprav nimam pametnejšega dela. zakaj. zato ker vse kar folku rečeš da je tako in naj naredi tako, naredi drugače.
in res se mi ne da delit nekih hudih argumentov neznancem. lahko ti pa ob pivu dam kak pameten nasvet, z argumentom. sam ne vem ali imam čas.
pač sem v zadnjem letu, dveh dal mio nasvetov, z argumenti, pa je bilo upoštevanih 10. ostali so se nategnil.

in sem se odločil, da poskrbim zase. še zmer pa sem kandidat, da na tvoji parceli postavim bajto. ti je pa še lep čas ne boš imel zazidljive. zdej pa razmišlji o argumentih

Jaz nisem noben mulc in stojim za tistim, kar sem napisal. Zakaj bi pa še argumentiral?
Sicer te ne poznam, samo mislim, da imam (sodeč na tvoje navedbe) izkušenj: Ti na 15-o

Pa lep dan
nahrung002.gif

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
ksz

To alllll!!!

Prosim da gre debata naprej o lastništvu posesti in ne o tem kdo zna bolje argumentirat in kdo koga posloša!!!!

Hvala za razumevanje in lp

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Preveril
Oče lastnik
rolleyes-1.gif

Mati NI lastnica ničesar
bonk.gif

No, ko pa smo že pri tem, sem pregledal vse sovaščane, kako majo urejeno lastništvo, nekateri majo še na stare starše napisan, nekateri so lastniki, tako, kot moj oče, nekateri pa so parcele že razparcelal na dediče so oskubl tastare k so same
bonk.gif

bonk.gif

Nazadnje urejeno:

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16

- vse kar je pridobljenega v zakonu je v enakem deležu od obeh zakoncev, ne glede na to kdo je delal in kdo ne (niti ni pomembno na koga je bil pisana nepremičnina, na koga se glasi kredit; kdo je fizično plačeval položnice, kdo je imel plačo in kdo ne);

- od prejšnje alineee so izvzete dediščine, kjer je po zakonu ali oporoki nedvoumno jasno, da je bila zpustnikova volja zapustiti le enemu; kakor tudi darila, ki so bila v času trajanja zakonske zveze eksplicitno dana le enemu (npr. 3. oseba podari hišo le enemu zakoncu). vendar pozor, po razvezi bo od drugega zakonca vseeno polovica "dodane vrednosti" na taki nepremičnini (torej na nepremičnini, ki jo je v času zakonske zveze kot darilo dobil le eden od zakoncev). vrednost vsega kar je bilo adaptirano....se torej tudi v tem primeru deli na oba.

- v kolikor ne kdo "prinese" v zakon 50.000 EUR (npr.pomoč staršev), drugi pa nič, pa se kupi skupna nepremičnina (naprimer delno s kreditom, delno pa s tem denarjem od staršev) je nepremičnina še vedno 50:50; razen če je bilo eksplicitno rečeno, da je teh 50.000 posebno osebno premoženje enega od zakoncev; domneva se torej, da je tudi teh 50.000 skupnih;

- zakoncu ostane po ločitvi nepremičnina, ki jo je prinesel v zakon (ki jo je imel v celoti v lasti in izplačano pred poroko), vendar zmanjšana za 1/2 vrednosti adaptacij, izboljšav...nastalih v tej nepremičnini v času trajanja zakonske zveze (pa tudi če žena sploh ne ve, da si v zakon prinesel to nepremičnino in tudi, če si vanjo vlagal neke ekstra prihodke, jo uporabljal izklučno sam).

toliko na grobo.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Sorry, ne misliti, da ti sledim po postih, ker se ponavlja
ne-ne-1.gif
ampak na prvo alineo spet:

ne-ne-1.gif

ostalih pa sploh bral nisem.

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Citat:
Uporabnik xaxid pravi:

- vse kar je pridobljenega v zakonu je v enakem deležu od obeh zakoncev, ne glede na to kdo je delal in kdo ne (niti ni pomembno na koga je bil pisana nepremičnina, na koga se glasi kredit; kdo je fizično plačeval položnice, kdo je imel plačo in kdo ne);

- od prejšnje alineee so izvzete dediščine, kjer je po zakonu ali oporoki nedvoumno jasno, da je bila zpustnikova volja zapustiti le enemu; kakor tudi darila, ki so bila v času trajanja zakonske zveze eksplicitno dana le enemu (npr. 3. oseba podari hišo le enemu zakoncu). vendar pozor, po razvezi bo od drugega zakonca vseeno polovica "dodane vrednosti" na taki nepremičnini (torej na nepremičnini, ki jo je v času zakonske zveze kot darilo dobil le eden od zakoncev). vrednost vsega kar je bilo adaptirano....se torej tudi v tem primeru deli na oba.

- v kolikor ne kdo "prinese" v zakon 50.000 EUR (npr.pomoč staršev), drugi pa nič, pa se kupi skupna nepremičnina (naprimer delno s kreditom, delno pa s tem denarjem od staršev) je nepremičnina še vedno 50:50; razen če je bilo eksplicitno rečeno, da je teh 50.000 posebno osebno premoženje enega od zakoncev; domneva se torej, da je tudi teh 50.000 skupnih;

- zakoncu ostane po ločitvi nepremičnina, ki jo je prinesel v zakon (ki jo je imel v celoti v lasti in izplačano pred poroko), vendar zmanjšana za 1/2 vrednosti adaptacij, izboljšav...nastalih v tej nepremičnini v času trajanja zakonske zveze (pa tudi če žena sploh ne ve, da si v zakon prinesel to nepremičnino in tudi, če si vanjo vlagal neke ekstra prihodke, jo uporabljal izklučno sam).

toliko na grobo.

zelo na grobo in zelo se motiš

Osnova za delitev po zakonu:
Zakonca tako kot izvenzakonska partnerja imata po zakonu ob ločitvi (razvezi) pravico do delitva premožena.
Delitev skupnega premoženja zakoncev (enako zunajzakonskih partnerjev) predstavlja tisto premoženje, ki je bilo pridobljeno tekom trajanja (zunaj)zakonske zveze. kupno premoženje zakoncev (enako zunajzakonskih partnerjev) predstavlja tisto premoženje, ki sta pridobila z delom tekom trajanja (zunaj)zakonske zveze. Vsak partner ima možnost uveljavljanja stvarnopravnih zahtevkov, kar enostavno pomeni zahtevanje partnetja po solastninski pravici na ustvarjeno premoženje.
V kolikor je premoženje dobljeno pred zakonom ali dlje trajajoči skupni izvenzakonski zvezi stvarnoopravnih zahtevkov drugi partner ne mora uveljaviti, lahko pa uveljavlja obligacijski zahtevek (OZ) za povrnitev dela vlaganj.

Premoženje se nikoli ne deli po načeli 1/2 - 1/2. Partner ima ob delitvi premoženja pravico do uveljavljanja solastninske pravice (na vse premoženje pridobljeno tekom skupnega življenja) DO POLOVICE, kar ne pomeni avtomatično pol/pol. Delitev je v praksi drugačna in je odvisna od dokazovanja kdo je koliko prispeval. Premoženje se tako deli po sklepu sodišča lahko tudi 80:20 ali 70:30 ali kakorkoli drugače.

Kako poteka to v praksi:
1. Ponavadi sodišče deli premoženje v nepravdnem postopku fizično (vsakemu nekaj) pri čemer upošteva želje, realne potrebe, navezanost na stvari in podobno.
2. V kolikor taka delitev ne pride v poštev in ni možna sodišče opravi delitev premoženja v civilnem postopku kar pomeni prodaja premoženja in delitev pridobljenega denara.
3 . V kolikor se partnerja ne morata sporazumeti o deležih deljenega premoženja ju sodišče v postopku napoti na pravdni postopek, kjer se dokazujejo in na koncu določijo deleži.

In ja če bo nekdo dokazal da je mama dala 50.000EUR in le on vzel kredit za nakup nepremičnine se premoženje nikoli ne bo dello 50:50.

Noben zakon ne določa delitve 50:50 vendar le določa da ima partner pravico do solastniškega deleža DO 1/2 premoženja, kar se zgodi v primeru, da sta oba prispevala isto denarja v skupni zvezi, tega pa v praksi ni.
Očitno formalen zapis OD POLOVICE ni večini jasen.

Nazadnje urejeno: