Kuhinjska napa brez odvoda zraka

mtl

Guru
19. jul 2007
11.199
818
113
Kras
www.mtl.si
Predgovor :): zavedam se, da je napa z odvodom učinkovitejša in praktično vedno boljša rešitev od nape brez zunanjega odvoda.
Trenutna situacija: kuhinja, brez odvoda za napo. Je pa dimnik (ki ne bo več v uporabi), kjer bi lahko dal odvod za napo (sem že spraševal na to temo tukaj), vendar bi to pomenilo, da je treba zgoraj dimnik odpreti, vstaviti plastične cevi, zvrtati v kuhinji luknjo za napo. V glavnem še en manjši projekt. Na drugi strani kuhinje (ni velika, cca. 2m stran od bodočega kuhališča) je že vgrajen pod stropom ventilator, ki ima odvod zraka ven. Trenutno ni vgrajene nape. Ob trenutnem kuhanju pač malo pripremo okno in vključimo ventilator, ker zagotavlja, da večino vonja slej ko prej potegne gor. Ventilator ima mrežasto zaščito, ki postane tekom časa mastna in se jo pač očisti.
Kuhinja se bo v celoti obnovila, torej gole stene in nova oprema. Sedaj me pa zanima, kako učinkovite so te nape brez odvoda zraka. Predvidevam, da maščobo s filtri ustrezno zadržijo, hkrati morda še nekaj vonja, ostal vonj bi pa potegnil ventilator ven. Se motim?
Namreč brat nape skoraj ne uporablja (brez zunanjega odvoda), le odpre okno in pravi, da je to to. Huh, pa kuhajo konkretno več, ko pri nas.
Prosim za informacijo s strani tistih, ki dejansko uporabljate nape brez odvoda.

V glavnem, a se mi splača zagristi v še en mini projekt (pa čeprav je kompletna prenova kuhinje pravi čas za to) in bo razlika res enormna ali bo razlika relativno minimalna in raje šparam živce in denar.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.193
10.800
113
EU
Napo imam z notranjim kroženjem.
Zraven je dimnik z dvema zračnikoma, na katere bi lahko priključil odvod zraka iz nape.
Tega ne naredim iz več razlogov.

- Etažna peč centralne na drva je zraven v kuhinji, in bi podtlak ventilatorja ustvaril motnje (kontra vlek), pri delovanju dimnika. V navodilu za šporhet je izrecno napisano, da v istem prostoru ne sme biti ventilator, ki ven vleče zrak.

- Ventilator nape ima dober vlek, in pretoči precejšno kubaturo zraka.
Po zimi, ogreti zrak bi metal ven, notri bi prihajal mrzli skozi prednastavljene odprtine strešnega okna.
To povečuje izgube pri ogrevanju hiše.

- Po leti deluje klima, je podobno, vendar je postopek obratni. Mrzli zrak ven iz hiše, nadomesti ga vroči zrak od zunaj. Povečani stroški klimatizacije.

Rekuperatorji..khm....me ne zanimajo, ker vse sedaj deluje, kot se spodobi.

Če nimaš naštetih težav, kar v akcijo...

• Všeč mi je
Reactions: Robert

nacek

Guru
13. okt 2012
3.165
765
113
Če ti mreža postane mastna bo napa verjetno še bolj.
Predgovor :): zavedam se, da je napa z odvodom učinkovitejša in praktično vedno boljša rešitev od nape brez zunanjega odvoda.
Trenutna situacija: kuhinja, brez odvoda za napo. Je pa dimnik (ki ne bo več v uporabi), kjer bi lahko dal odvod za napo (sem že spraševal na to temo tukaj), vendar bi to pomenilo, da je treba zgoraj dimnik odpreti, vstaviti plastične cevi, zvrtati v kuhinji luknjo za napo. V glavnem še en manjši projekt. Na drugi strani kuhinje (ni velika, cca. 2m stran od bodočega kuhališča) je že vgrajen pod stropom ventilator, ki ima odvod zraka ven. Trenutno ni vgrajene nape. Ob trenutnem kuhanju pač malo pripremo okno in vključimo ventilator, ker zagotavlja, da večino vonja slej ko prej potegne gor. Ventilator ima mrežasto zaščito, ki postane tekom časa mastna in se jo pač očisti.
Kuhinja se bo v celoti obnovila, torej gole stene in nova oprema. Sedaj me pa zanima, kako učinkovite so te nape brez odvoda zraka. Predvidevam, da maščobo s filtri ustrezno zadržijo, hkrati morda še nekaj vonja, ostal vonj bi pa potegnil ventilator ven. Se motim?
Namreč brat nape skoraj ne uporablja (brez zunanjega odvoda), le odpre okno in pravi, da je to to. Huh, pa kuhajo konkretno več, ko pri nas.
Prosim za informacijo s strani tistih, ki dejansko uporabljate nape brez odvoda.

V glavnem, a se mi splača zagristi v še en mini projekt (pa čeprav je kompletna prenova kuhinje pravi čas za to) in bo razlika res enormna ali bo razlika relativno minimalna in raje šparam živce in denar.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.113
8.397
113
Napo rabis najbolj zaradi "lovljenja" mascob. Jaz nimam omaric nad sporgetom. Samo otocno napo in bi mi brez pac nazaj na pult padlo. Lazje pobrisat, kot omarice, strgal bi se mi. Se raje se s tem cimmanj ukvarjam, zato napo imamo.

Za zluftat imamo rekuperacijo, v kuhinji je seveda odvod. Za zluftat je povsem dovolj.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.199
818
113
Kras
www.mtl.si
Če ti mreža postane mastna bo napa verjetno še bolj.
Seveda, saj zato pravim, da bo napa polovila maščobo in mora biti v kuhinji. ;)
Zanima me, kako učinkovito jo napa brez odvoda polovi in če odstrani še kaj vonja.
Logika mi sicer pravi, da jo polovi enako kot napa z odvodom, ker maščoba itak ostane v kovinskem filtru v napi, ki se ga potem enostavno spere in posuši.
Napo rabis najbolj zaradi "lovljenja" mascob. Jaz nimam omaric nad sporgetom. Samo otocno napo in bi mi brez pac nazaj na pult padlo. Lazje pobrisat, kot omarice, strgal bi se mi. Se raje se s tem cimmanj ukvarjam, zato napo imamo.

Za zluftat imamo rekuperacijo, v kuhinji je seveda odvod. Za zluftat je povsem dovolj.
Če te prav razumem imaš napo brez odvoda in ti je ok?
Jaz imam tudi rekuperator, ampak je v sosednjem prostoru. Že sedaj k sreči nič maščobe ne zaide do njega, kuhamo pa po zgoraj navedenem načinu, tako da gre očitno zrak z maščobo direkt do ventilatorja.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.113
8.397
113
Tako je napa brez odvoda. Da lovi mascobe. Odvod je skozi odvod rekuperatorja. To je to.

P.s.
Napa je rosfrej dizajn - otocna napa. Direkt iz stropa dol, okoli ni omaric. Tudi to moram na vsake toliko spucati, ampak je simpl.

• Všeč mi je
Reactions: mtl
meli v prejšnji kuhinji, če greš v ta projekt vzemi tako ki ima pralne maščobne filtre in preveri še max temperaturo vode ki jo prenesejo. To bo odločilo ali jih boš pral v lijaku ali jih bo pral pomivalc. Filca ne jemat ker je bog pomagaj. Proti vonjavam je ogljen filter čeprav kolk pomaga.....

maščobo pa ti bo polovila tolk kt ona k odvaja to si lahk zihr

računaj pa da se ne boš rešil vlažnega toplega zraka tega napa v tem primeru ne bo rešila

• Všeč mi je
Reactions: mtl

mtl

Guru
19. jul 2007
11.199
818
113
Kras
www.mtl.si
V vsakem primeru napa s filcem odpade, to je brez veze. V stanovanju sem imel napo s kovinskim mrežastim filtrom. Na pol leta vzel ven in opral s cetom, posušil in to je bilo to.
Vlago bo še naprej reševal ventilator, delno pa tudi rekuperator v sosednjem prostoru. Tako da tudi to ne bo težava. Računam, da bo ventilator še vedno tudi večino vonja že sam ven spravil.

amacar

Guru
29. apr 2010
4.254
513
113
Imam v stanovanju, mascobe sicer pobere, vonj ostaja. V hisi, ki jo gradim, bo zunanji odvod brez debate.