Kuhan vinček

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
41
lj
Kakšen je Vaš recept za to pijačo mrzlih dni?
Kakšno razmerje mešanja z vodo?
Kej ruma za aromo?
Vino dobro ali klump?
Sladkor da ali ne?
 

Fiatista

Pripravnik
1. sep 2007
670
0
16
Jaz mešam pol vina pol vode. Za vino ni treba, da je ravno buteljka. Jaz vzamem ponavad kar kakega namiznega. Ruma nič. Sladkor dodam nekako po potrebi, odvisno od količine, najbolje je, da enostavno probaš, vsaj tako jaz delam. Nikoli ne dam fiksne merice. Dodam pa nekaj klinčkov (nageljnove žbice), cimet v skorjici in pa limonino lupino, včasih tudi malo pomaračne, zraven pa še kakšen cel "kolešček". Ko začne vret, ugasnem plato in pustim še kako minuto in to je vsa umetnost.
 

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
1 l belega vina
5 dcl vode
300 g sladkorja
2 cimetovi palčki
10 klinčkov
1 limona

V posodo zlijemo vino, vodo, 300 g sladkorja, 2 cimetovi palčki, 10 klinčkov in limono narezano na rezine, premešamo ter pazimo, da odstavimo tik preden zavre. Na zdravje.
--------
5 dl vina
3 dl vode
3 žlice sladkorja
rezina limonine lupine
3 nageljnove žbice
nekaj rožmarina

Zmešamo vino in vodo, dodamo sladkor in mešamo, da se stopi (v MVP se ne stopi). Dodamo druge začimbe in kuhamo v MVP 7 minut. V pokriti posodi naj vino stoji še 5 minut, nato ga postrežemo.
------

0,75 l pol suhega kakovostnega belega vina
2,5 dl vode
dve zvrhani žlici medu
pomaranča
4 suhe fige
nageljnove žbice
cimetova palčka
1 kardamom

Pomarančo operemo s krtačko in narežemo na kolobarje. Fige na eni strani malo pretrgamo, kardamom malce zdrobimo in nalomimo cimetovo palčko. Vodo, vino, sadje in začimbe damo v lonec in pokrito segrevamo do skorajšnjega vretja (da se na površini zapeni), nato zmanjšamo ogenj in segrevamo na meji vrelišča še dve minuti. V vsako čašo (3 dl) damo 1 rezino pomaranče in figo, nato v loncu raztopimo med in vino prelijemo v čaše.
--------

5 dl dobrega črnega vina pol suhega
3 dl vode
15 dag sladkorja
vejica rožmarina
5 klinčkov
malo limonine lupine
ščepec cimeta
nazadnje l žlico temnega ruma

V posodo vlijemo vse razen ruma in kuhamo, da zavre. Precedimo, dodamo rum in postrežemo. Za Američane je Galo burgundi pravo vino. Kuhano vino lahko naredimo tudi iz belega vina.
-----
Prekopirano iz Kulinarične Slovenije.

Jaz delam nekako takole:
5dcl vina
3dcl vode
sladkor
klinčki (ne preveč, ker ne maram premočnega okusa po klinčkih, recimo 2,3)
limonina lupinica
cimet
rum
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Vino navadno (boljše vino pomeni slabšega kuhanca)
cimet v palčkah ali prahu
klinčki
cuker
brez vode

Vse na uč, brez gramov. Krasen pride.
cheer.gif
 

Hazler

Pripravnik
3. sep 2007
361
0
16
Obišči stran
Včeraj smo bili v Ljubljani na kuhanem. Na tržnici s ga imeli, toda tam je razrečen in že zgleda kot voda. Stane pa 1.50€. Potem smo šli pa v "Golden ship" in tam je bil 1.70. In tudi okus tam 1A. Splača se pa kupiti liter, ker je ceneje na količino.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.376
5.894
113
pri taščici
Lani smo ga popili cca 10 litrov (preko praznikov) letos je pa še kak liter zraven padel. MI prav paše, samo če si kje v zaprtem stanovanju, zna hitro biti vroče
 

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
1,5 llitra vina,ca. pol litra do 7 dcl. vode, par klinčkov, sladkor po okusu........kuhamo da skoraj zavre, odstavimo in že se toči.


za sladkor neve točno koliko se ga je dajalo, smo pa na počitnicah za ca 4-5 rund takih kuhančkov porabili ca. pol kg sladkorja.
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
To, da naj bi bilo vino najslabše možno, je bedarija. Nekaj srednjega bo ravno prav.
Začimbe, sladkor, rum, vodo, vse nekako po okusu.
Je pa pravilo, da vino ne sme zavreti, ker potem greni.
 

Babette

deklica
31. jul 2007
862
0
16
32
Ljubljana
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
Kakšen je Vaš recept za to pijačo mrzlih dni?
Kakšno razmerje mešanja z vodo?
Kej ruma za aromo?
Vino dobro ali klump?
Sladkor da ali ne?

Rabis liter vina, ki ga skuhas brez vode.
Po obcutku dodas klincke in cimet, kolikor ti pac pase ta zadeva notr.
Na koncu samo se sladkas in stvar je resena.
Takega smo pili za novo leto in ti povem, da je bomba.
Ce lahko imej malo boljse vino, da ne bo zgledalo vse tako cip.