Kuhališče z vgrajeno napo

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
1674030330055.png

:nazdravje:

Ne moreš verjet :fredi: , tudi pri meni deluje (okna letnik 2007). Kogar vprašam, komur povem..noben nima pojma.

Tole je super uporabno v kuhinji ko dela napa, pa meni pride prav v kopalnici, ko se grem tuširat, si vedno odprem minimalno okno (poleg zračnika)...kar se 'poruši', če kdo vstopi v kopalnico.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Da ne boste preveč navdušeni ...

Tale "mikrokip" se ukinja v vseh sodobnih okovjih, predvsem pa se ga ne sme uporabljat na lesenih oknih če je slučajno vgrajen. Tole je idelana stvar za uničevanje okna in nabiranje plesni na tesnilih in okoli okna. Ker je pretok zraka manjši od ohlajanja površine pride do kondenzacije v okenskem okviru. Je uporabno če se uporablja namensko, če ne pa stvar ima kontraučinek. Namensko se uporabja ravno pri pozitivnem vleku (napa, peč v prostoru, ventilator ipd.) kjer je pretok zraka pozitiven oz. pri zračenju navzkrić oz. s prepihom. Za vse ostalo, boljše da ne.

Enako (ampak v nekoliko manjši meri) velja za klasičen "kip", to ni namenjeno resnemu zračenju v sodobnih sistemih ker se sploh pozimi mrzel zrak preko spodnjih rež okna spušča v prostor, na vrhu pa izpušča topel vlažen zrak na prosto. Okoli okna dobimo cono mešanja kar je idealno spet za pojav kondenza nad in okoli okna oz. na samem oknu, sam efekt zračenja prostora pa je minimalen.

Alternativa temu v sodobnih oknih je "vzporedni odmik" ki je malce boljša rešitev, še boljše so pa namenske ventilacijske rešitve v okenskem okvirju. Oz. nič od tega ni boljše kot namensko odprto okno na polno na prepih za potrebe zračenja oz. če se že potrebuje prisilno zračenje so temu namenjene prezračevalne naprave (ventilator/rekuperator).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Aja še to (malo ontopic), napa ima pretoke ki so precej višji od tega kar omogoča mikrokip. Še vedno večino zraka vleče napa potem iz drugih prostorov. Uporaba tega zato da ni mraz v prostoru ko kuhaš je dejansko kontraproduktivna ker ohlajaša celo hišo/stanovanje namesto lokalnega prostora. Najboljše pri napi je odprte najbližje okno v kuhinji oz. imet napo/štedilnik postavljen toliko blizu okna da je pot čimkrajša. V tem primeru bo hladen zrak (ali vroč poleti) imel najkrajšo pot nazaj ven in je vpliv na samo klimo v stanovanju najmanjši.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.801
636
113
Je uporabno če se uporablja namensko, če ne pa stvar ima kontraučinek. Namensko se uporabja ravno pri pozitivnem vleku (napa, peč v prostoru, ventilator ipd.) kjer je pretok zraka pozitiven oz. pri zračenju navzkrić oz. s prepihom. Za vse ostalo, boljše da ne.

Točno to in to je ponavadi kratkotrajna namenska uporaba:)

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Kolko pa stane ta BOra clasic? Povsod skrivajo eno ko kača noge.
Bora nima cen javno objavljenih, tako da moraš kontaktirati njihove uradne prodajalce. Za orientacijo - lansko leto smo nabavili Pure S (tamajhno, 60 cm) in je bila s popustom 1750€. Redna cena pa cca 1900€. Classic je seveda dražja, vendar hudo dvomim, da je 6k€. Osnovna cena je po moje kakšnih 3,5k (ugibam, ne trdim). Spet pa je odvisno od dodatkov, ki si jih omisliš...za Classica lahko kar lepo kombiniraš.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Saj to (“nape, ki je ni - a vseeno vleče”) je glavni prodajni adut Bore (in “yapistvo”) - štos pa je , da Bora dejansko deluje. Ma kolega, ki kupil, ker žena …. a dejansko največ on sam kuha. Po prvem tednu uporabe ded pride na šiht in pribije: “Bemti - to res dela … Naj ji bo - je stalo kolkr je - mam pa zdaj cool kuhinjo in napo, ki dela … “.
Evo, podpis. Moja je glede te Bore nabijala že kar nekaj časa, ampak sem ji želel dopovedat, da zakonov fizike pač ne moreš pretentat. No, na koncu sva ob ogledu kuhinj doživela še demonstracijo delovanja, sklenila kompromis in sva jo ob prenovi kuhinje nabavila. In glej ga hudiča...kot si rekel...stvar dejansko deluje. Sicer imava obtočno varianto, ampak zadeva je vredna vsega pompa in denarja. :ok:

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Torej boljša polovica hoče v novi hiši indukcijo z vgrajeno napo. Noče tistege viseče zadeve sredi stropa.
Odvod nape bo ven iz prostora.

Gledam razne plošče, Gorenje, Neff, Faber,...

V betonsko ploščo bo treba postaviti cev, da bo odvajala iz nape ven.

Vpšraanje: ali so ti priključki iz nap na cev kakorkoli standardizirani?
Moram že ob vlivanju plošče vedeti, kakšna bo plošča in napa, al obstaja standardni (ozki ovalni) priključek, kamor lahko potem različne nape priključim?
Jaz imam FABER Galileo Smart BK 830 in sem zadovoljen tako z indukcijo kot z napo samo. Kar jo uporabljamo dobro vleče, tudi ko čistim filtre je veliko maščobe ujete na njih tako, da predvidevam da dela. :)

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.508
1.097
113
Jaz vas občudujem. Pi našem načinu kuhanja, vključujejo se tudi otroci, je to NO-GO.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.508
1.097
113
Kakšen faktor so tule zraven otroci?
Hja, spoznavajo se s kuhanjem. Nekaj se meša - pa gre čez rob, kaj se strese (gres, polenta), mleko vzkipi, nekaj preveč vre pod pokrovko in šprica naokoli... :fredi:

Kako je s čiščenjem, če gre kaj notri? Kako izgleda iz vrha? Rešetko samo najbrž ni težko sčistit. Lahko kdo fotko pripopa, kako izgleda notri slikano z vrha? Tega ne ujamem na teh posnetkih.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.786
6.461
113
Tudo ce bi... Za namen fotke se še dim fotošopira, ker najbrz sploh priklopljena ni. Brez skrbi da se sije kot nova, ker tudi je.

• Všeč mi je
Reactions: ales85