Hja... pa sem očitno ostal brez odgovorov, ker je prej vse letelo v kanto, preden je kdo realno iz razumsko odgovoril.
Kaj mene, kot laika, oz. skeptika v veri zanima - ko poskusim uporabljati razum:
- ali obstaja kje kakršenkoli stvaren dokaz o obstoju Jezusa, ki bi ga moderna znanost potrdila in kjer ne gre zgolj za pričevanja?
- če je Bog ustvaril Zemljo in Univerzum, pred tem pa ni bilo nič, kdo je ustvaril Boga? Sam sebe?
- Kako je z ostalimi bogovi, ki so bili omenjani in malikovani v zgodovini, pred pojavom krščanstva? So izmišljeni? Neveljavni? Jih ni bilo? Zakaj je ravno krščanski Bog, bog vseh bogov in edini pravi?
- Kako človek, ki je veren, ve, da je Bog na njegovi strani in mu dejansko pomaga v življenju?
- Kako z gotovostjo vedo, da obstajajo nebesa in pekel?
- Zakaj krščanstvo še vedno postavlja vero pred znanost, ki nedvomno s dejstvi dokazuje evolucijo človeštva, in ki ni skladna z doktrinami vere?
Bom še enkrat ponovil, kar sem že v brisanem postu. Ne motijo me verniki. Na porokah, če se le da, se skušam izogniti pridigam (upam, da se jim tako reče) svatom. Razlog za to je, da jih ne razumem, ker povečini niso skladne z mojimi prepričanji in realnostjo in sem do večine povedanih stvari, precej skeptičen. Ne delam pa se norca iz vernikov ali jim lepim etikete, da so diplomatsko rečeno "manj izobraženi" ali naivni. Razen takrat, ko imam opravka z ekstremisti - kjer je pa moj modus operandi povsem enak kot do ostalih ekstremistov. Torej ne ločujem tudi tukaj - oz. vsaj skušam, da ne bi.
Res težko razumem filozofio in smer rkc oz svetopisemske zapovedi in pravila, ki so danes morda rahlo arhaični.