krožišče - desno pravilo

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Ce bi vsi znali pravila voznje skozi krozisce, bi se tudi v konicah dalo. Vendar so vsi buxli na cestah in te potem cudno gledajo kako prletis mimo in gres direktno na srednji ali pa notranji pas. Seveda si za vse norc.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
V krožišču tisti, ki se nanj vključuje NIMA prednosti zaradi znaka "nimaš prednosti"
Če pa v krožišču na uvozu ne bi bilo tega znaka, potem bi veljalo desno pravilo, tako da bi imel prednost tisti, ki se nanj vključuje. Ampak nisem še videl krožišča brez znaka na vhodu, ki pravi da nimaš prednosti.

Da še mal zakompliciramo. Ampak kako naj ve tisti, ki že vozi v krožišču, da tisti s strani nima prednosti? Kajti not v krožišču pa znaka da si na prednostni nisem še videl. Bi ga moral počakati? al gledat njegov znak od zadaj, pravzaprav od strani?

Audio

Pripravnik
6. avg 2007
247
15
18
Citat:
Razen v Grčiji seveda, kjer pa dejansko velja desno pravilo!

Tole imajo Grki res čudno naštimano. Lansko leto mi je na dopustu en mulo na mopedu razkazoval najdaljši prst zaradi tega.
Potem sem pa raje nekaj časa previdno vozil v rondoje, da sem videl v čem je fora.

Še dobro, da jih nimajo toliko kot v Franciji
cool-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.707
113
pri taščici
Kaj kompliciraš....
Si imel lesenega inštruktorja ali .....
Če vidiš da ima tvoj desni znak da je na stranski cesti, to pomeni da si ti na glavni in zato ne rabiš znaka ki bi tebe opozarjal da si na glavni (no mogoče nekatere kot si ti
wink-1.gif
)

Ne vem če sem kje jaz pisal da ima prednost, jaz sem samo napisal, da če nekdo v območju njegovega uvoza vozi po notranjem pasu lahko on zapelje v krožišče. Če pa ta v istem času menja pas (na zunanjega) pa zna pokat in se začne kregarija kdo je kriv. On je pripeljal s stranske, on je pa menjal pas in se ni "prepričal" če je prosto.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
949
136
43
Jaz tudi tako mislim, pa zakon tudi pravi tako. Če znaka ni, ima prednost tisti, ki se v krožišče vključuje.
Kot pravim, dnevno se vozim skozi krožišče, ki ga nemarni delavci niso dokončali.

Vsi nasveti za vožnjo v tej temi so sicer pragmatični, niso pa po zakonu. Pa tudi - ali ne pizdimo vsi, če nas čaka nekdo, ki ima prednost??? - v tem primeru tisti, ki se vključuje.

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
sass: pa si bil na zunanjem pasu ( v območju prikljjučka Linhartove) ali na srednjem (ali celo notranjem)?
Ker če si dosleden je heba.
Če si bil na zunanjem si bil v prekršku, (beri 2. točko zgornjega člena)
Če si bil na notranjem te avtošola ni "ovirala" si pa ti nekam tvegano "menjal" srednji pas za zunanjega.
..
bil sem na sredinskem pasu in vozil mimo vozil na zunanjem pasu, ki so zapuščali na izvozu linhartova in čakali na pešca. po zunanjem pasu ni varno voziti ravno zaradi takih padalcev, po notranjem pa tudi ne, ker imaš potem preveč pasov za menjat
grin1.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
V Novi Gorici je na enem izmed rondojev kar semafor in ni dvoma, kdo ima prednost.
bonk.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
glede točke 5 bi pri nas morali v takih krožiščih pasove pri izhodih fizično ločit. Ni druge varjante, ker ogromno bedakov tiste polne črte in narisanih puščic enostavno ne vidi. Če imaš rad svoj avto, je zelo nepametno zavijat iz notranjega pasa ven, ker je velika verjetnost da boš enega bedaka v bok dobil.
Priznam, da do sedaj jaz tudi "nisem videl" te polne črte.
Sicer itak vedno pri zapuščanju z notranjega psu skrbno preverim, kaj se dogaja za mano na desnem.
Od zdaj malo bolj sproščeno, ker če bo kaj, bo kriv drugi
evil.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Če pa v krožišču na uvozu ne bi bilo tega znaka, potem bi veljalo desno pravilo, tako da bi imel prednost tisti, ki se nanj vključuje.
Tako krožišče bi bilo v nasprotju z zakonom. Kako bi se morali v njem obnašati vozniki pa je zanimivo pravno vprašanje.

Citat:

Da še mal zakompliciramo. Ampak kako naj ve tisti, ki že vozi v krožišču, da tisti s strani nima prednosti? Kajti not v krožišču pa znaka da si na prednostni nisem še videl. Bi ga moral počakati? al gledat njegov znak od zadaj, pravzaprav od strani?
Ta znak je specifične oblike, da ga lahko prepoznaš tudi z nasprotne strani. Enako kot STOP znak.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:

Krozisca niso tako velika, da bi se notri vozil eno uro in medtem "pozabil", kaksen znak je ob vstopu...

Normalna logika pravi, da se je treba v kroziscu vesti tako, kot je za krozisca predpisano... in tudi na glavni cesti, ko imas prednost ni vedno znaka, da si na prednosti... Smatraj uvoze v krozisce kot stranske ceste, ki se prikljucujejo glavni... in bo mogoce lazje razumet
smile-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Ta znak je specifične oblike, da ga lahko prepoznaš tudi z nasprotne strani. Enako kot STOP znak.
Z nasprotne strani bi ga že prepoznal, ampak ti pripelješ od strani. Kaj pa zdaj?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Krozisca niso tako velika, da bi se notri vozil eno uro in medtem "pozabil", kaksen znak je ob vstopu...
Ja, ampak mimo tistega, kjer si ti vstopil se ne pelješ. Lahko na enih uvozih je znak, na drugih pa ne.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Ja, ampak mimo tistega, kjer si ti vstopil se ne pelješ. Lahko na enih uvozih je znak, na drugih pa ne.

Prevec kompliciras... in teoretiziras
smile-1.gif
...

Krozisce je krozisce... in pravila veljajo v celotnem kroziscu ...
smile-1.gif
... Ce je drugace, kot je praviloma, potem je to sigurono tako oznaceno... bodisi s tablami ali talnimi oznacbami...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Smatraj uvoze v krozisce kot stranske ceste, ki se prikljucujejo glavni... in bo mogoce lazje razumet
smile-1.gif
Ptribližno tako to tud gledam, le da so ceste enakovredne. In če znakov ni, ima prednost desni, levi mora počakat. Ampak ta levi ne ve, kakšen znak ima desni, saj se ga od strani slabo vidi.
No ampak znaki itak vedno so tko da ne moreš nč falit če pelješ dalje, če si že v krožišču. Razen če ni znak kak mulc ukradel.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Smatraj uvoze v krozisce kot stranske ceste, ki se prikljucujejo glavni... in bo mogoce lazje razumet
smile-1.gif
Ptribližno tako to tud gledam, le da so ceste enakovredne. In če znakov ni, ima prednost desni, levi mora počakat. Ampak ta levi ne ve, kakšen znak ima desni, saj se ga od strani slabo vidi.
No ampak znaki itak vedno so tko da ne moreš nč falit če pelješ dalje, če si že v krožišču. Razen če ni znak kak mulc ukradel.

Ce se peljes po glavni cesti... si na glavni cesti in so vse ostale ceste stranske, dokler ni drugace oznaceno... Nisem se opazil, da bi ob vsaki stranski cesti tebi oznacevala tabla, da se se vedno nahajas na glavni...
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Ce se peljes po glavni cesti... si na glavni cesti in so vse ostale ceste stranske, dokler ni drugace oznaceno... Nisem se opazil, da bi ob vsaki stranski cesti tebi oznacevala tabla, da se se vedno nahajas na glavni...
smile-1.gif
Kako pa veš, da je križajoča cesta "manj pomembna", ne pa recimo enakovredna ?
A je pri enakovrednih vedno tabla ?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Ker če bi bila enakovredna (ali "večvredna") bi na tej, po kateri se pelješ, stal znak, ki bi na to opozarjal. Če znaka ni, smeš sklepat, da si na glavni.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Tako tudi jaz mislim...

Sploh je pa tako,d a se ne smes vedno zanasati le na znake... je treba tudi malo opazovat dogajanje okoli sebe... Ker kaj ti pomaga dejstvo, da vidis znak, da si na prednostni cesti... pa te vseeno en s stranske ceste napici v bok ali zapelje pred tabo
smile-1.gif
...

Tisti, ki prevec teoretizirajo, so pomoje enako nevarni vozniki, kot tisti, ki brezglavo divjajo po cestah
smile-1.gif