kroska za najstnico

dask

Guru
21. sep 2023
1.020
1.164
113
Vse ok in prav, samo mulota postavit iz nič na krosko in hop na teren ni ravno odgovorno. Kros motor ni nedolžna zadeva, sploh če prej nisi ničesar motoriziranega na dveh biciklih vozil. Sicer pa, vsak po svoje.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.437
1.056
113
Kras
www.mtl.si
vpraši še mtl a , on po spominu je mel neke podobne hece s svojim potomstvom
Naš je začel s Tori Crossom, šel na TTR-80 in potem na TTR-125. Ampak vse vožnja po neprometnih površinah.
Pomembna je oprema in pa, da ti kot starš presodiš, koliko obvlada in ali je zmožen sam si postaviti meje.
Jaz sem se z njim preganjal, dokler nisem bil 100% prepričan, da to zna. In do takrat je enkrat v koprivah pristal, ko sem ga namerno pustil, da mu je zbilo pogum.
Najbolj problematičen čas je po mesecu, dveh ko misli, da obvlada in je poln samega sebe. Takrat so se koprive zgodile.
Ko sem bil prepričan, da je sposoben, se je sam vozil brez nesreč. Občasno sem šel z njim, da sem preveril njegovo samoomejevanje in sem ga mirno pustil še naprej.
Tudi skakal je z njim, sem mu jaz pokazal kako :). Ampak mu prej točno razložil, kje je to varno in kje ne.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.437
1.056
113
Kras
www.mtl.si
Vse ok in prav, samo mulota postavit iz nič na krosko in hop na teren ni ravno odgovorno. Kros motor ni nedolžna zadeva, sploh če prej nisi ničesar motoriziranega na dveh biciklih vozil. Sicer pa, vsak po svoje.
S pametnim pristopom se vse da. Beri zgoraj.
Se pa strinjam, da je neodgovorno frocu kupiti motor in ga pustiti, da se sam uči.
Pa še nekaj: dvotaktne zverine so čisto druga zadeva kot štiritaktni medoti. Zato je moj imel potem štiritaktnega z 10 KM ali nekaj takega. 80 kubične dvotaktne zverine s 35KM, ni šans, da bi mu jo dal. Ta zverina je mene v četrti na zadnjo postavila brez težav. Pa še šraufat jo moraš non stop. Yamahice sem pa kupil, menjal svečko in zavorno olje in motorno olje in to je bilo to. Pa ventile sem enkrat dal nastavit takoj po nakupu rabljene. Bulletproof motor, pa še prodaš ga potem za isto ceno.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

mtl

Guru
19. jul 2007
11.437
1.056
113
Kras
www.mtl.si
Punca naj se pri enem sosedu sposodi kako 50 ccm, čalado na glavo in gas po polju.
Na točno ta način si je moj kolega kar nekaj reber polomil, ko je nabil direkt na skrit kamen v travi.
Osnova pri krosu je oprema, vključno z body armor. Pa za otroke še tista zadeva okrog vratu, ki preprečuje nihanje/zlom vratu.
Moj je začel pri nekje 7ih letih. Ne spomnim se točno. Ne s Tori Crossom (sem narobe napisal zgoraj) ampak s Tomos MC50, avtomatik. Pod mojim nadzorom v varnem okolju. In potem je zadeva postopoma napredovala, ko sem ocenil, da je sposoben.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.437
1.056
113
Kras
www.mtl.si
Še kratek dodatek: ga je pa potem minilo, ko je v nogomet padel in sem potem motorje tudi prodal.
Me pa ni vmes niti malo skrbelo za njega, ker kot rečeno sem jaz naredil svojo domačo nalogo. Če mu ne bi zaupal, potem ga ne bi pustil samega, da se preganja po poljskih poteh.
So mi tudi sosedje večkrat povedali za njega, ko so ga videli, kako se vozi in vedno je bilo točno tako, kot sem ga učil ;).
Aja, seveda lahko pride do nesreče tudi tako, ampak je verjetnost druga. Otroka zapirati v vato je pa po moje neumnost. Recimo znančev otrok si je polomil komplet zapestje ob padcu z eskirojem na poti iz treninga. Pa se je znanec križal, ko je izvedel, da se moj sam vozi s krosko.

disc

Guru
4. feb 2011
2.643
744
113
Hja, sej to ovijanje v vato sem tudi pri sebi zalotil. Sami smo se pa podili naokrog s tomosi apn6, pa pol naprej z močnejšimi...
Tako motorji, kot oprema je ratala kaj cenovno dostopno, tako da sam gasa :)