Kronična utrujenost

B81

22. jul 2007
36.888
10.455
113
Te iz tgovine ali tiste izpod pulta?
smile-1.gif

Mu ne bo to bolj vzelo energije kot dalo?

Talita

Zelenc'
6. okt 2016
1
0
1
Dolgotrajno pomanjkanje spanja zmanjša delovne zmožnosti in ogroža zdravje. Zdrava hrana je vsekakor na mestu, tek tudi (toda ne z njim pretiravati pri takšni obremenitvi, kakršne si deležen. Če si tako zelo izčrpan, ti bo odgovarjala tudi hitra hoja namesto teka, da krvni obtok malo zaživi, srce hitreje bije, pljuča se napolnijo s kisikom, mišice pa se ne izčrpajo (ko si že tako izčrpan), temveč krepijo. Vsekakor pa mora biti tudi čas za počitek. Obvezno. Spij dovolj vode. Dehidrirano telo težje premaguje obremenitve.

Mastna hrana ne bo rešila problemov, povzročenih s pomanjkanjem spanja. Potrebno je pravilno sorazmerje vsega. Človeško telo potrebuje čim bolj raznovrstna živila, od tega maščob najmanj. Če recimo uživaš oreščke, jih je dovolj pojesti dnevno samo za eno pest. Orehi pozitivno vplivajo na zdravo delovanje možganov, ki so odgovorni za vse v organizmu. Orehi znižujejo slabi holesterol, ker spodbujajo dober holesterol. Potrebuješ OH-je, vitamine in minerale. Če uživaš zdravo hrano, nadomestki niso potrebni, če pa je prehrana vprašljiva, pa je dobro poseči tudi po njih. Toda nobena hrana in nobeni dodatki ne bodo rešili tvojega problema, če se ne boš naspal.

Seveda vztrajaj pri zdravi hrani in rekreaciji, tudi pij veliko, toda brez spanja ne bo nič. Pošlji ženo z otroki na sprehod in se naspi vsaj med tem časom, ko jih ni doma, da nadoknadiš nočno spanje. Če to ni mogoče, bo pač treba potrpeti, da otroci nekoliko odrastejo, in se sprijazniti z utrujenostjo. Večina staršev pač gre skozi podobne težave in ne preostane drugega, kot da potrpijo. Bo že minilo.
smile-1.gif

bade25

Pripravnik
17. sep 2012
104
0
16
CBD kapljice bi bile rešitev - kratkoročna sicer, ker vsemogočne tudi niso. Zaradi njih ne boš nič omamljen, saj CBD ni psihotropičen kanabinoid, THC-ja je pa v teh kapljicah zelo malo, praktično samo sledi. Kupi vsekakor tiste iz lekarne ali drogerije. Čeprav je sedaj ko so "v modi" kar precej ponaredkov, oz. ni v njih tega kar obljubljajo. Začni pa s 3% pa boš videl kako te bo "dvignilo", ampak samo energijsko. Ostal boš popolnoma "clear".
Vendar dolgoročno moraš nekaj spremenit v življenju.
Sam sem imel podoben primer in ko mi je osebni zdravnik (sicer prijatelj) rekel, da mi ob mojem načinu življenja (stres, posel, neprespanost, nepravilna prehrana, malo gibanja, 65x leto v letalu na službeni poti) daje samo še 5-7 let življenja, sem se za vikend umaknil, se pogovoril sam s sabo in menjal lajf stajl, predvsem pa posel. Pa sem bil takrat star 37 let. Vse se da če se hoče, je pa kar zajebano v glavi spremenit vse skupaj. ampak gre. In ni mi žal. Dosti bolje se počutim, v familiji se bolje razumemo, spoznal sem, da v življenju obstaja še kaj druga kot posel in denar. Eto in družina - pa tudi jaz funkcioniramo dosti bolje, predvsem pa živimo bolj umirjeno in veselja polno življenje. [cenzura] ga, na ta račun sicer ne menjujem avta več vsaki dve leti, imam 5 let star ajfoun, tak da kurčit se glih ne morem več z materialnimi stvarmi, ki ti pa ob spremembi miselnosti o načinu življenja, ki ga boš živel tako ali tako bolj malo pomenijo.
Ni posel vse in tudi izgovori o bolniških, dopustih, gužvi na poslu, upokojitvah ne morejo doseči tega, da se boš ti raztrgal in uničil svoje - in tudi družinsko življenje. Otroci te bodo potrebovali še vsaj 20-25 let. In kako jim boš ti lahko pomagal, če boš vedno (in to vedno bolj) utrujen skurjen… Ne ga srat! Kako in kaj spremeniti pa so ti dečki že zgoraj opisali, pa tudi sam boš spoznal kaj ti paše in kaj ne. misli nase in na družino! Če se še malo po fuzbalsko pohecam: Včasih je potrebno biti tudi egoist, predvsem do sebe
smile-1.gif
Držim pesti, da ti bo uspelo, samo miselnost je potrebno menjati, pa se bodo kocke same začele zlagati.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
V preteklosti sem delal po več mesecev skupaj z približno 300+ delovnimi urami mesečno (drugo delovno mesto). Sicer sem bil brez družine, ampak vseeno.

Bil si tudi mlajši...
grims-1.gif

To sploh ni smešno..no, po svoje je, ker je čista resnica.

Leta naredijo svoje. In lahko se nam samo kolca po energiji in vzdržkljivosti, ki smo jo imeli pri 20ih letih. Tega se ljudje ne zavedajo in potem iščejo razloge kaj da je z njimi narobe. Nič..postarali so se.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Zdravo.

Kot kaže je tudi mene "nekoliko" dotolkla kronična utrujenost.

JBG, 2 otroka (7m in 3,6l), trenutno celoten mesec brez dneva fraj z 10+ delovnimi urami dnevno in spanjem 6-8 ur, z prekinitvami na 2-3 ure zaradi najmlajšega
crazy1.gif

Mogoče kakšen vitamin ali kaj podobnega, za znebitev občutka utrujenosti ipd.. Prehrana je lahka, poletna z ogromno zelenjave in mesa. Okoli 1/3 dnevnega vnosa dobim z OH-ji (pira, ječmen, riž). Testenin in cukra 0. Nesladkane kave do 1l dnevno
grin1.gif

Kaj jst vem kak B kompleks ali magnezij. Nisem še nikoli doživljal kaj takšnega, kajti kadarkoli se malce umirim oz. uležem, mi gre za spat 200km/h.

Vem da bo potrebno izpreči in se kaj dodatno naspati oz. odpočiti, vendar se še skozi celoten avgust kaže kriza z delovnim ritmom.

Kakšen nasvet?

Sem bil v podobni situaciji... Dokler je žena na porodniški, si privošči kak spanec na kavču v dnevni, ti pa se naspi vsake toliko. Jaz sem se nekaj mesecev zapored zbujal na 1 uro na obroke, hodil okoli kot zombie...dokler pač ni več šlo.

Ali pa tako. Žena gre spat ob 21:30 s froci. Ti skrbiš za nočno zbujanje do polnoči, da se žena spočije, od 0:00 do 6:00 pa ona vstaja, ti pa spiš na kavču. Jebiga, včasih druge ni, če je še na šihtu stresno.

Druga rešitev pa je bila, da sta šle 1x na mesec za vikend k babici na obisk, ona si je tam nabrala moči, jaz pa doma..

Nazadnje urejeno:

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Bade25 ima kar prav. Turbo lajf,ki nam ga narekujejo ni kul. Kapitalisti pac,treba delat,delat,delat. Klinc pa tak lajf.

B81

22. jul 2007
36.888
10.455
113
Hmm, pri meni podobna scena... po celem dnevu sprehodov in kopanja na morju pa je sred noci bila neka bruka, pa me niso mogli nikakor zbudit, ko da bi bil izklopljen, zgleda par ur spanja na noc ne velja
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Mogoče samo če si na keto, ker prihaja do hitrejše obnove energijskih zalog v možganskih celicah. Kar eni pravijo, da je sploh vzrok za spanje, sicer pa se še točno ne ve potrebe.