Kriza in recesija

delter333

Guru
21. maj 2010
2.773
2.510
113
Notranjska
Meni so pred 6 leti delali sami naši, tudi omete in estrihe sami naši, vodovod in parket isto, ostalo smo pa sami naredili. Leto kasneje ploščo in betonske stebre za garažo bosanci in šipeki, tlakovce sami naši. Je naših očitno tudi še precej, se le precej denarja v zidariji obrača.
Naši delajo manjše projekte, hiše. Pri velikih stanovanjskih objektih rabiš več delovne sile in tudi tem podjetjem katera jih uvažajo iz juga jih primanjkuje. Da ne govorimo o nemogočih rokih, reklamacijah itd.
Recimo dva malarija na 5 blokov z 4-5 nadstropji, potem pa veš kje smo in kako je narejeno.

delter333

Guru
21. maj 2010
2.773
2.510
113
Notranjska
Danes sluzb do 14 res ni več veliko.
Imaš pa take in drugacne luci ter reflektorje in lahko bp delas do polnoči.
Saj ce delas do petih popoldan, najbrz ne vstajas ob 5h (kot so tisti ki so delal do 14h) in greš delat za minimalca do 5h popoldan.
Sobota, nedelja, prazniki so pa se vedno frej.
Danes je to znanstvena fantastika ker že na cesti prebiješ pol šiita, še posebej če si terenc, če hočeš še kaj naredit si po tamalem 10-12 ur okoli.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.218
1.675
113
Titograd
Danes sluzb do 14 res ni več veliko.
Imaš pa take in drugacne luci ter reflektorje in lahko bp delas do polnoči.
Saj ce delas do petih popoldan, najbrz ne vstajas ob 5h (kot so tisti ki so delal do 14h) in greš delat za minimalca do 5h popoldan.
Sobota, nedelja, prazniki so pa se vedno frej.
V 12 letih sem v službi pustil 400-450 sobot, vsakič 14 ur+1h vožnje. Se niti na to nisem mogel zanašati. Se je pa vseeno nekaj dalo. Kdor pa ima vikende vedno proste pa je že druga pesem...

• Všeč mi je
Reactions: erikson

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.218
1.675
113
Titograd
Jaz jih imam in sem moral stopiti malo na bremzo. Nisem pa naredil tega iz danes na jutri. Sicer genetsko pogojeno, ampak bi preobremenjenost v nekem obdobju lahko tudi bila sprožilec

corsol

Guru
11. mar 2010
3.999
1.479
113
Niso vsi ki delajo 10-12 ur ali več na istem.
Eno je dejansko pehanje za $$$ , ko pač nekaj časa potrpiš za več $,.......so pa tudi taki ki jim je biznis/delo dobesedno way of life pa komu še hoby zraven.
Vsekakor slednjih ni ravno dosti.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

erikson

Guru
25. avg 2007
25.425
8.757
113
Evo, Bruselj gre nad Nutello zaradi cen.

Čez nekaj mesecev pa gre EU nad prodajalce kave zaradi izvora.

Evropska uredba o preprečevanju krčenja gozdov (EUDR – EU Deforestation Regulation), ki bo začela veljati s koncem leta, je namenjena spodbujanju trajnostne trgovine v Evropski uniji. Njen cilj je zagotoviti, da noben izdelek, ki vstopa na evropski trg, ni povezan z uničevanjem gozdov ali degradacijo gozdnih ekosistemov. Uredba zadeva več ključnih surovin – med njimi tudi kavo – in od proizvajalcev ter uvoznikov zahteva popolno sledljivost izvora. Vsaka serija kave, ki se prodaja na trgu EU, mora imeti natančno določene geolokacijske podatke o območju pridelave, dokazila o skladnosti z lokalno zakonodajo ter zagotovilo, da pridelava po 31. decembru 2020 ni povzročila krčenja gozdov.