Kriza in recesija

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.382
4.887
113
Znanec ima firmo v Prekmurju, ki izdeluje "hiše iz zabojnikov", oz. bolje rečeno modularne hiše, ki jo v tovarni tu izdelajo, potem na šleperjih na mesto pripeljejo in skup zložijo.
Mislim, da 99% proda v A in D. Recimo v A ima par projektov, ko njegov modul dvignejo na "streho" stare hiše in not vkomponirajo.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.219
1.676
113
Titograd
Se v neki meri strinjam z napisanim zgoraj. Bom pa dodal "krajši" komentar, mogoče koga zaboli. Ker ne bo v skladu z napisanim zgoraj.

Pa jebemo, a se res vse vrti okrog denarja? Ma, moraš bit pa res budala, da si pripravljen delat več šihtov, da "kao" bolje živiš.
Pa da takoj ločimo: če delaš za preživetje, potem mi je res žal ljudi v takih situacijah, ampak, da pa delaš več zato, da imaš naprimer avto letnik 2026 in ne 2020, pa da imaš kolo za 10k namesto za 5k, pa da .... ne bom več našteval, pes je že pomolil taco tja, kamor je želel.

Jaz osebno bi moral za jahto delat precej več, kot samo 2 šihta, pa nimam tega namena. Da vozim avto letnik x mi je čisto OK, ni treba da je 2026 "state of art" (pa je še vedno boljši, kot npr. povprečen avto v SLO). Imam pa, in ni samohvala, vse (razen EV npr.) v skladu z modernimi smernicami, kar se okolja in tehnologij tiče. Vse, kar je seveda potrebno za komforten life. Ni mi treba metat palet v zalogovnik, drv v peč, ne rabim pazit na porabo energije itd.

Imam tudi svoje hobije, en od teh je, recimo da, nadpovprečno drag, ostali so skoraj da, če že ne zagotovo, podpovprečno "dragi". In za te svoje hobije potrebujem čas. ČAS. In to je dobrina, ki jo "delovnemu" človeku primanjkuje. Meni pač ne. In sem vseeno srečen. Nimam milijonov, imam pa čas.

Zdaj pa lahko razpredate še naprej, a je recesija al ne .. kakor komu.

Po mojem mnenju je največji uspeh v življenju to, da si znaš postavit realne cilje, kaj si v lajfu želiš. In da veš, do kam lahko greš. In da imaš čas užiti vse to.

Ja, treba ga je tud srat, ne samo delat.

p.s. samo še denarnico najdem, pa sem zmagal
Evo, amen. Sprintat, uokvirit, 2x tedensko globoko vdihniti in prebrati. Ko se dela, se dela, ko ga serjemo, pa do posranega :D

Sem se gnal ko kristus, 250 ur plus mesečno, dopoldan, popoldan, ponoči, vikendi, prazniki itd. pa sem prišel enkrat do "križišča", kjer se je bilo potrebno odločiti ali bom nadaljeval tako in vse gledal čez denar, ali pa bom šel po poti, ki bo drugačna, bom pa za njo imel ČAS.

Sem v tisti fazi bil res produktiven, si naredil precej "mesa" da imam kar imam, sem hvaležen da sem imel takšno možnost takrat, ampak nadaljevati po tej poti dolgoročno pa ni imelo več nobenega smisla. Tudi posledice na zdravju mi je pustilo, to je pomagalo k malo globjemu razmisleku. Razen kupčkanja denarja in materialnih dobrin, v katerih pri takem tempu ne bi znal niti uživati.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.721
8.602
113
pri taščici
A obstaja kje podatek kolk je bilo stanovanjskih enot reciko leta 2000 in koliko danes?
Predvidevam da jih je bilo kar nekaj manj od danes, prebivalstvo pa dvomim da se je toliko povečalo.
Ja bo treba kako potovanje ukint, pa kak dopust, pa fitnes, jogo.... telefon..., manj luksuza ... , pa se da tudi kaj naredit s tem viškom.
Ljudje do 30 leta nimajo otrok in tisti ki jamrajo cez draga stwnovanja tudi nimajo 5k privarčevanih za stanovanje.
Imajo pa leasing za avto vreden nekaj 10k. Pa seveda vse zgoraj nastete dobrine so jim dobro znane.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon in sad

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.721
8.602
113
pri taščici
Jaz ne pričakujem nič, imam zadevo rešeno. Verjemem pa da bi marsikatero obljubo lahko izpolnili, če bi hoteli. In nekaj takih zadev je v preteklosti celo bilo ..npr. namesnko varčevanje z dobrimi obrestmi, če se prav spomnim
2002 sem sklenil 5 in 10 letno nsvs.
2006 sem kupil garsonjero z nekaj druzinskega kredita ker sem bil kreditno nesposoben,
2012 sem prodal garsonjero in sva kupila hišo.
Oba sva delala od otrostva naprej, jaz sem mal "spregel" tam sredi 20, sparala pa sva oba vse skozi.
Ja, veliko nama je inflacija pozrla, nekaj nama so pa depoziti in VS prinesli. Ni nama pa najemnina nic odnesla.
In potrpela sva pri starših do "30" leta. Ti pa priznam.

tomi

Guru
1. sep 2007
19.750
11.127
113
MB
Jaz ne pričakujem nič, imam zadevo rešeno. Verjemem pa da bi marsikatero obljubo lahko izpolnili, če bi hoteli. In nekaj takih zadev je v preteklosti celo bilo ..npr. namesnko varčevanje z dobrimi obrestmi, če se prav spomnim
Nemore pri nas to spilat, vidis da ze idejo da bi pokojninski fond vlagal v sklade na levici pospremijo s pogromom kot da bi v fotopubu belega zmanjkalo.

• Všeč mi je
Reactions: dejan_ in sajkek

delter333

Guru
21. maj 2010
2.775
2.512
113
Notranjska
Se v neki meri strinjam z napisanim zgoraj. Bom pa dodal "krajši" komentar, mogoče koga zaboli. Ker ne bo v skladu z napisanim zgoraj.

Pa jebemo, a se res vse vrti okrog denarja? Ma, moraš bit pa res budala, da si pripravljen delat več šihtov, da "kao" bolje živiš.
Pa da takoj ločimo: če delaš za preživetje, potem mi je res žal ljudi v takih situacijah, ampak, da pa delaš več zato, da imaš naprimer avto letnik 2026 in ne 2020, pa da imaš kolo za 10k namesto za 5k, pa da .... ne bom več našteval, pes je že pomolil taco tja, kamor je želel.

Jaz osebno bi moral za jahto delat precej več, kot samo 2 šihta, pa nimam tega namena. Da vozim avto letnik x mi je čisto OK, ni treba da je 2026 "state of art" (pa je še vedno boljši, kot npr. povprečen avto v SLO). Imam pa, in ni samohvala, vse (razen EV npr.) v skladu z modernimi smernicami, kar se okolja in tehnologij tiče. Vse, kar je seveda potrebno za komforten life. Ni mi treba metat palet v zalogovnik, drv v peč, ne rabim pazit na porabo energije itd.

Imam tudi svoje hobije, en od teh je, recimo da, nadpovprečno drag, ostali so skoraj da, če že ne zagotovo, podpovprečno "dragi". In za te svoje hobije potrebujem čas. ČAS. In to je dobrina, ki jo "delovnemu" človeku primanjkuje. Meni pač ne. In sem vseeno srečen. Nimam milijonov, imam pa čas.

Po mojem mnenju je največji uspeh v življenju to, da si znaš postavit realne cilje, kaj si v lajfu želiš. In da veš, do kam lahko greš. In da imaš čas užiti vse to.

Saj to, nekdo bi zaružu drugi bi pa z viškom odprl podjetje ali pa kaj podobnega, ljudi se z visokimi krediti izsesava, ker se jih lahko.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.788
9.016
113

Hja, imas od...do...
Streha nad glavo je pac eksistencialna. To je treba zrihtat, tudi če zažira v čas in denar.

Hobiji in jahta je nekaj drugega. Tudi avto za 50k€. Dasiravno je en avto uhkade treba imeti.

Ni vse črno/belo. Eni guzijo iz dneva v dan, da jedva prezivijo, eni imajo denarja in časa prek dovolj. Vecina manevriramo in iscemo ravnotezje nekje vmes.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.734
3.305
113
v lokalni ostariji
Do lastne nepremicnine se da priti. Kar nekaj projektov smo naredili za mlade investitorje ( druzine, pare, samske)... skupno vsem je bilo, da delajo. Garajo v sluzbah. Vecina tudi zakreditirana "do grla". Eni so sami prevzeli finalizacijo kar so znali/bili sposobni... so pa seveda eni ki pricakujejo da jim bo drzava kar dala stanovanje. Ker jim pripada. Oni bi pa delali 8 ur neko enostavno delo, poleti na morje, pozimi smucat... pa seveda jamrat kako je vse drago.

Kar se delovne sile v gradbenistvu tice: kako pricakovati da bodo delali slovenci ce imamo ze tako ali tako slabo rodnost. In zakaj bi ti ki so na trgu dela delali zunaj na mrazu ce lahko delas na toplem v pisarni, res da kaksen euro manj zasluzis ampak itak ti bo drzava dala stanovanje :)

Tudi makedoncev je ze zmanjkalo, bosanci so pa ze par let v drugih poklicih. Sedaj delajo indijci, pakistanci...

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.219
1.676
113
Titograd
Mislim da so v gradbeništvu glavni še vedno bosanci in šiptari, ki dejansko znajo delati. Nepalci delajo kvečjemu to, kar jim bosanec in šipek pokažeta kaj naj ter kako naj....

• Všeč mi je
Reactions: delter333

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.734
3.305
113
v lokalni ostariji
Mislim da so v gradbeništvu glavni še vedno bosanci in šiptari, ki dejansko znajo delati. Nepalci delajo kvečjemu to, kar jim bosanec in šipek pokažeta kaj naj ter kako naj....

Bosancev ki zna delat v gradbenistvu (zidanje opaz armatura) je sedaj ze izredno malo. Stari so se upokojil mladi so pa v drugih poklicih (mehaniki, vodovod elektrika...). Saj na vsakem gradbiscu je tako da en komandira drugi delajo. Konkretno ti povem da indijci cisto samostojno zidajo hise, postavljajo opaz... komandira pa pac ustrezno usposobljen in ni nujno da je bosanec :) je kar nekaj vodij slovencev...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.721
8.602
113
pri taščici
En sodoben "influencer" ki bo prisel do hise priblizno tako kot nasi starsi in stari starsi.

• Všeč mi je
Reactions: sad

corsol

Guru
11. mar 2010
4.000
1.479
113
Bosancev ki zna delat v gradbenistvu (zidanje opaz armatura) je sedaj ze izredno malo. Stari so se upokojil mladi so pa v drugih poklicih (mehaniki, vodovod elektrika...). Saj na vsakem gradbiscu je tako da en komandira drugi delajo. Konkretno ti povem da indijci cisto samostojno zidajo hise, postavljajo opaz... komandira pa pac ustrezno usposobljen in ni nujno da je bosanec :) je kar nekaj vodij slovencev...
...torej je dejstvo , da je večina (in procent se veča) tujcev, predvsem "fizikalcev"(teh je koliko tujcev, 70, 80, 90%...?)
Drži pa kot si napisal , da je kar nekaj tud Slovencev, izumrli še ravno nismo.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.219
1.676
113
Titograd
Meni so pred 6 leti delali sami naši, tudi omete in estrihe sami naši, vodovod in parket isto, ostalo smo pa sami naredili. Leto kasneje ploščo in betonske stebre za garažo bosanci in šipeki, tlakovce sami naši. Je naših očitno tudi še precej, se le precej denarja v zidariji obrača.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

corsol

Guru
11. mar 2010
4.000
1.479
113
Meni so pred 6 leti delali sami naši, tudi omete in estrihe sami naši, vodovod in parket isto, ostalo smo pa sami naredili. Leto kasneje ploščo in betonske stebre za garažo bosanci in šipeki, tlakovce sami naši. Je naših očitno tudi še precej, se le precej denarja v zidariji obrača.
Ok samogradnja, manjše adaptacije, prenove....ko govorimo o velikih projektih je zgodba drugačna.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

luka51

Guru
16. avg 2007
15.515
6.837
113
En sodoben "influencer" ki bo prisel do hise priblizno tako kot nasi starsi in stari starsi.
in takih je še kolko? v promilih jih lahko štejemo. Vsi bi meli takoj, pa noben se ne bi več pretegno dan danes. Mene tudi vsi čudno gledajo ker sem vse sam naredo. V glavnem pa taki ko jamrajo kak je vse drago pa to. Ja krucefiks idi online naštudiraj 101 vodič in navodila, vzami orodje v roke pa naredi.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.219
1.676
113
Titograd
Včasih ko so vsi do 14:00 delali so še popoldan valda lahko naredili marsikaj, pa sosed ti je lahko pomagal, res pa si 10 let potem živel dobesedno na gradbišču. Danes ko vsi delajo do 16-17:00, sosedska pomoč pa je nedovoljena, je težje. Jaz jih sicer kar nekaj poznam ki so marsikaj naredili sami. Lahko bi pri hiši naredil še kaj več sam, ampak glede na to da sem delal vse mogoče delovnike, bi se mi gradnja zagotovo še za kakšno leto zavlekla, v tem času bi se itak vse podražilo in bi zmetal ven še več denarja in časa. Ker pa smo sami porihtali elektriko, keramiko, nekaj drobnih adaptacij med gradnjo ter robnike okrog hiše, napeljavo praznih požirk ter elektro kablov po parceli, izravnavo terena, trato ter večina garaže (razen betonske plošče ter stebrov) sem samo tu prihranil zagotovo 30-40k€, za dela pa se je porabilo efektivno 2-3 tedne. Tak da, ravnovesje obojega... je pa res, ko smo začeli, nisem nič znal, pač vedel sem da hočem hišo in tu se je končalo. Danes pa znam marsikaj :) še vedno tudi precej stvari ne. Pa tudi ko nekaj stvari narediš in neke uspejo, neke potem popravljaš, dobiš samozavest da se sploh upaš nečesa lotiti, ker pač vmes ugotoviš da zmoreš, pa tudi da se da vse popraviti če kaj zafrkneš...

Drugo pa je, da se neke stvari niti ne splačajo da jih sam narediš. Sami smo npr. naredili predračun pip, školjk, kadi ter tuš kabine, zbrano nekaj pri nas nekaj iz tujine in dobili ven neko cifro, potem pa mi je vodovodar za 200€ več vse to še zmontiral. No brainer.

• Všeč mi je
Reactions: erikson

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.721
8.602
113
pri taščici
Danes sluzb do 14 res ni več veliko.
Imaš pa take in drugacne luci ter reflektorje in lahko bp delas do polnoči.
Saj ce delas do petih popoldan, najbrz ne vstajas ob 5h (kot so tisti ki so delal do 14h) in greš delat za minimalca do 5h popoldan.
Sobota, nedelja, prazniki so pa se vedno frej.