Kriza in recesija

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.527
3.028
113
banane..iz 1do1.10 na 1,4 € skoraj cez noč..mleko iz 1€ na cca 1.25 in podobno... plače v istem obdobju gor 0.
tako da gotovi smo.

Zmagajo trgovci.
Mleko kot osnovna surovina pri kmetu se je podražilo za celih 5 centov vmes. Torej ostalih 20 očitno odnese embalaža, elektrika in gorivo.

Sicer pa Petrol pri novih položnicah za MPO že pošilja nove cene veljavne s 1.7. ET po novem 0,13365.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.019
2.424
113
banane..iz 1do1.10 na 1,4 € skoraj cez noč..mleko iz 1€ na cca 1.25 in podobno... plače v istem obdobju gor 0.
tako da gotovi smo.

Zmagajo trgovci.
Zanimivo, pri nas pa 0,99, je pa res da ne vsak dan, ampak dva dni na teden pa je ziher akcija. Mogoče samo tvoj trgovec izkorišča "gužvo".
Aja banane so od Banananjama. ;)

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
ja pisal sem uradne cene na listku od včeraj, sej kdaj pa kdaj so akcije... v glavnem hrana zagotovo gor vsaj 20%... tako da...

I

Izbrisan uporabnik 474

tako da gotovi smo.

Zmagajo trgovci.
Mene je zadnjič na hrbet fuknilo. Zmanjka mleka, hop v Spar, se zaženem k Alpskemu, 2x po 6l... Vedni mam v glavi, da je okrog 1€... Poškilim na etiketo, piše 1.28€/l... WTF???? Zraven Spar Budget, 0.69€/l. Lepo spakiram Alpsko nazaj, pa Budget vozeka. To je 7-8€ pri enem vezu, ki ga imamo za kakšen teden!

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.658
5.845
113
Minimalni pa sledijo še preostale.
Kje pa je to zapisano?

Če smo odkriti gre tako: zviša se minimalna plača, trgovci isti dan za enak procent zvišajo cene, poviša se inflacija, zaradi katere se nekako morajo uravnati preostale plače.
In tako smo v začaranem krogu socializma, vsi enakopravni, vsi revni. Socialka, minimalna in povprečna plača so preblizu ena drugi.

• Haha
Reactions: jonny77

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.506
2.865
113
v lokalni ostariji
Kje pa je to zapisano?

Če smo odkriti gre tako: zviša se minimalna plača, trgovci isti dan za enak procent zvišajo cene, poviša se inflacija, zaradi katere se nekako morajo uravnati preostale plače.
In tako smo v začaranem krogu socializma, vsi enakopravni, vsi revni. Socialka, minimalna in povprečna plača so preblizu ena drugi.

Zakaj trgovci dvignejo cene? Ker na žalost je večina zaposlenih na minimalcu.

Kriteriji za socialno so preblagi oz bi morala socialna biti pogojena z 3 izmenskim delom v javno korist, da bi upravičenci pač čimprej želeli poiskati drugo službo (v realnem sektorju). Ker za 200eur razlike med socialno in minimalno plačo je res bv delati...

netko

Guru
25. jul 2007
6.907
2.206
113
Mene je zadnjič na hrbet fuknilo. Zmanjka mleka, hop v Spar, se zaženem k Alpskemu, 2x po 6l... Vedni mam v glavi, da je okrog 1€... Poškilim na etiketo, piše 1.28€/l... WTF???? Zraven Spar Budget, 0.69€/l. Lepo spakiram Alpsko nazaj, pa Budget vozeka. To je 7-8€ pri enem vezu, ki ga imamo za kakšen teden!
mislim da je čas da spremeniš nakupovalne nabave... alpsko nikoli ni bilo najcenejše kolikor slišim tdui prav nič upravičeno ni imelo cene kot jo ima, namesto tega si kupil spar budget ki koliko mi je znano tudi ni nek biser na drugi strani je v hoferju milfina 1,3% liter za 0,79 z zamaškom in še nekaj cenejši brez zamaška. slovenski proizvod, ki je na testu biotehniške fakultete bil označen s 94 točkami od 100... cena se mi zdi, da je šla gor za 10 centov, ne kupujemo več mleka toliko kot smo ga včasih tako da po spominu pred letom in več je bila cena 0,59 za brez zamaška in 0,69 z zamaškom...

I

Izbrisan uporabnik 474

Za 0.1€/l se ne bom vozil v drugo trgovino. Alpsko smo jemali od nekdaj, predvsem pa mi je všeč pakiranje po 6l kot nosilka. Kupujemo vedno 3.5%.
Res pa je, da kupim kar mi ustreza in ne to, kar je najceneje. Še manj pa da bom bral neke teste ZPS, primerjal točke in delal analize za mleko, ki gre v kavo in čokolino...

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

netko

Guru
25. jul 2007
6.907
2.206
113
ne razumem kaj potem cviliš in zakaj omenjaš 7 do 8 eurov pri enem vezu če ti je nepomembno... in mimogrede na mleku na takšen in drugačen način so zrastli vsi moji otroci, kupovali smo enega včasih tudi dva paketa na teden, zato se mi zdi še kako pomembna njegova kvaliteta... ne glede na denar... nikoli nebi kupoval žiivla, ki ga v tako veliki količini pojejo otroci brez da bi bil prepričan v njegovo kvaliteto

• Všeč mi je
Reactions: Oakey in sad

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
no, gre bolj za to, da pač namesto 12l kupiš samo 6l..itak se moraš potem še mal vsest dol in ugotovit da mleko itak ni primarno živilo in za odraslega neprimerno. Tako da, ja, bomo racionalizirali..poznalo se bo tudi na zdravju, verjetno na bolje. in Zemlji - manj odpadkov.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.398
3.715
113
no, gre bolj za to, da pač namesto 12l kupiš samo 6l..itak se moraš potem še mal vsest dol in ugotovit da mleko itak ni primarno živilo in za odraslega neprimerno. Tako da, ja, bomo racionalizirali..poznalo se bo tudi na zdravju, verjetno na bolje. in Zemlji - manj odpadkov.
Ampak potem pademo v odtok manjše porabe.
Ti kupiš manj mleka, manj zasluži trgovina... manj kupijo od kmeta... na izgubi so trgovec in s tem blagajničarka, skladiščnik..., prevoznik, distributer in kmet. Vsi štirje imajo manj denarja in morajo tudi sami racionalizirati, kar povzroči, da si prodajalka v Sparu kmalu mogoče ne bo mogla več kupit niti 6 litrov mleka ampak samo še 4.. za začetek.... enako prevoznik... kmet bo posledično čez čas zmanjšal število krav... čez čas bo sam racionaliziral nakup banan in čevljev - ker mu pač ne rastejo na kmetiji, mogoče bo manjkrat servisiral opremo ... kar bo spet povzročilo, da bo nekdo tretji zaslužil manj in bo sam moral racionalizirat... potem bo moral racionalizirat prodajalec banan, pa trgovci in proizvajalci čevljev in serviserji opreme...

ampak ja ... zemlja si bo opomogla... pa bolj zdravi bomo...

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.398
3.715
113
tako je, sej tako ne gre več naprej, v hiperprodukciji in hiperpotrošništvu in posledično hiperonesnaževanje
Kar nekaj vas misli da je padec produkcije in porabe pozitiven in njih ne bo prizadel, ker niso v proizvodnji in direktni prodaji ... kar če bosta skladiščnik Milan in prodajalka Snežana brez službe bi se pa naučila programirat igrice za androide ali pa delat arhitekturo, njun problem... ampak če nisi ravno v javni upravi ali antropolog na metelkovi te bo načelu 7 stopenj ločitve zelo hitro prizadelo... tudi v polju svetih krav. Verjami da nočeš manjše produkcije in potrošništva. Da pa "gre naprej" in imamo še najmanj 30 let fore pa pokaže vsako bolj urbano zahodno mesto, tudi Stockholm, Helsinki, Oslo in kaj drugega manj demoniziranega od Berlina, Londona in New Yorka.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
ne, vse bo prizadel. razen mogoče kakšne peščice... sej mora vse prizadet, najmanj še tiste, ki že zdaj nimajo nič.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.254
6.087
113
Tudi EU ima težave z dobavo elektrike in ceno plina.
Na srečo pa trenutno ni težav z dostopom do hrane, kot nenadoma na Šri Lanki in v Libanonu.

Šrilanka je doživela popoln gospodarski zlom, najhujšega po 1948. Uničujoče politične odločitve so državo pahnile v hudo krizo, številne državljane pa pod prag revščine. Pa čeprav je imela država ves potencial za uspeh, a kombinacija korupcije in enega najslabših "zelenih eksperimentov", je močno spremenila sedanjost in prihodnost te države.

Šrilanka je med drugim ostala brez goriva, saj nimajo denarja za plačilo. Ko je bilo jasno, da so ostali brez goriva, je vlada prebivalce pozvala, naj delajo od doma, da bi zagotovili gorivo vsaj za avtobuse in reševalna vozila.

Pomanjkanje hrane in goriva je povzročilo skokovit porast cen. Inflacija je zdaj 30-odstotna. Prišlo je do izpadov električne energije, pomanjkanje zdravil je pripeljalo zdravstveni sistem na rob kolapsa.

Začelo se je tako, da je predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa prepovedal škropiva. Njegov cilj je bil ambiciozen: spremeniti Šrilanko v prvo državo s 100-odstotnim organskim kmetijstvom.

Stanovanjsko združenje v mestu Dippoldiswalde blizu češke meje je šlo ta teden še korak dlje in se odločilo zmanjšati dobavo tople vode, tako da se lahko prebivalci zdaj z njo tuširajo med 4. in 8. uro, 11. uro in 13. uro ter 17. uro in 21. uro.

Okrožje Lahn-Dill pri Frankfurtu napoveduje, da bo od sredine septembra izklopilo toplo vodo v svojih 86 šolah in 60 športnih dvoranah. S to potezo naj bi prihranili 100.000 evrov pri stroških energije, Düsseldorf pa bo začasno zaprl svoj veliki bazenski kompleks Münster-Therme. Berlin je po drugi strani znižal temperaturo v zunanjih bazenih za dve stopinji.