Kriza in recesija

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Hej takšen odgovor slišiš od tistih k nomajo oz.nočjo niti krompirja pridelat.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.527
3.028
113
tiste hale so še najmanjši problem,

mi 70% hrane porabimo za krmo živali, katre nam dajo pa nazaj kakšnih 20% hranilne vrednosti...
Ko ne boš imel še teh par živali od katerih vsaj nekaj gnojila dobiš, boš pa res odvisen zgolj od ruskega plina, da boš lahko vsaj nekaj pognojil.

Razen, če gremo kompletno zgolj na sojo, ki si sama veže dušik, morda tudi grah in opustimo tudi pšenico in koruzo. Sicer malo enolična prehrana ampak težki časi pač zahtevajo težke prilagoditve (razen za alergike).

Edit: Očitno ne bo šlo samo s sojo, priporoča se 5 letni kolobar, da se ne pojavi preveč bolezni:

Soje ne pridelujemo v monokulturi (t.j. več let zaporedoma na isti njivi)! Priporočljiv je vsaj triletni, še bolje pa štiri ali petletni kolobar, ki naj vključuje več botanično nesorodnih rastlin. Zaradi prenosa bolezni jo ne sejemo v kolobarju s sončnicami in oljno ogrščico. V kolobar vključujemo ob glavnih dosevkih tudi neprezimne in prezimne dosevke (izvajamo celoletno ozelenitev površin), pri tem je priporočljivo, da ne spadajo v skupino križnic ali metuljnic (npr., bela gorjušica, grašice itd.)

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
pa soja pa ostalo, sam mesa ni noter...zakaj, ker je poceni..

Drugače pa, prozorno. Mediji in vlade nas fopajo kak je vse drago, kako bo...lepo nas navajajo, da ko fseka, pa bo vse realno x2, se noben nebo vprašal zakaj, pač dejstvo.. (voda v dravi dražja, ergo elektrika x2 enako lignit in uran....nafta cena tut u na borzi, za končnega x2 in podobno....) samo plati sine.... dont ask.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ne razumeš. Navajajo nas da bodo police prazne. Ne da bo draginja.
Kaj ti potem nuca denar ?

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.527
3.028
113
pa soja pa ostalo, sam mesa ni noter...zakaj, ker je poceni..

Drugače pa, prozorno. Mediji in vlade nas fopajo kak je vse drago, kako bo...lepo nas navajajo, da ko fseka, pa bo vse realno x2, se noben nebo vprašal zakaj, pač dejstvo.. (voda v dravi dražja, ergo elektrika x2 enako lignit in uran....nafta cena tut u na borzi, za končnega x2 in podobno....) samo plati sine.... dont ask.
Soja kot stročnica tudi ne rabi nekaj dosti dušika ja, rabi pa fosfor in kalij, ki se tudi dražita. Že razmišljam, da bi jo prihodnje leto uvedel v kolobar, da pridobim nekaj izkušenj z vzgojo tega, če se začne večati povpraševanje.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: sandra in Pepe

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Seveda, ko so dajali ekstra subvencije za sojo grah ...kje
Soja kot stročnica tudi ne rabi nekaj dosti dušika ja, rabi pa fosfor in kalij, ki se tudi dražita. Že razmišljam, da bi jo prihodnje leto uvedel v kolobar, da pridobim nekaj izkušenj z vzgojo tega, če se začne večati povpraševanje.
Zakaj je nisi sejl pred leti ,so dodatne spidbude talal.
Aja ni dežja ni soje. Pa ne gledat piskuse, tam je tudi.koruze 18+ t/ha.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.527
3.028
113
Mah ti dodatki za beljakovinske rastline so tako tako. Že vsa leta sejem krmni grah in lucerno z spodbudami ali brez ampak ko država daje neke spodbude kar naenkrat tudi vsi, ki prej nikoli niso sejejo tole in teh sredstev zmanjka v roku leta ali dveh. Tako je bilo prejšnjič in se na to sploh ni za zanašati. Jaz rabim to za prehrano živali in ne za to, da bi dobil dodatke.

Koruze pa dejansko lahko pridelaš 18 ton/ha ampak se mora dosti stvari pravilno pokriti, da to pridelaš in taka leta so redka.

Navid

Majstr
3. dec 2007
272
266
63
Je ni vlade na tem sveti, ki bi svoje državljane obvarovala pred globalno inflacijo. Kere budaleštine... :rolleyes:

• Všeč mi je
Reactions: Oakey