Kriza in recesija

Car

POSTman
4. avg 2007
8.568
1.806
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Glede na to, da nam vlada govori, kako je dovolj bencina, hrane itd., da se nam ni bati pomanjkanja in lakote in da se bo vse skupaj le malenkost podražilo, me začenja resno skrbeti. Ve se, da nam vlada laže ves čas, ne vem zakaj bi bilo tokrat drugače.
Torej, kaj mislite, bo treba narediti zaloge hrane? :sprasujemse:

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Ni treba pretiravati. Naredi si zalogo, zato, da ne boš stal v vrsti z ostalimi, ki bodo to počeli zadnji trenutek. Pomanjkanje povzroča izključno panike. Če bi bil business as usual, bi verige dobave delovale normalno ozrioma imele dovolj časa, da se prilagodijo.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Nikelj je šel gor za kar 500%, potem so pa ustavili trgovanje :(. Rusi imajo 80% svetovne proizvodnje niklja ... ampak to je samo en delček sranja ki se je začelo.
Mislim da bo tole hujše od onega iz leta 2009 :obesise: . Pa še iz tistega nismo izvozili.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.690
6.460
113
Medtem pa v Mercatorju ...

zito moka.png

• Všeč mi je
Reactions: semnov

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.279
983
113
Prejle me model sprašuje, če bo po 15. res zlom borz?
Sm mu rekel da nisem vedeževalec, možno je pa vse.

semnov

Pripravnik
19. feb 2009
192
17
18
Pejd jo jutri kupit.
Kolk je odkupna cena pšenice danes, 0,45€?
Včeraj kupil pšenico na KZ 0,35. Je pa dražja cca za 35 % glede na november 21. To še ni zadnja cena, saj so prepovedale izvoz pšenice, madžarska, Srbija in še nekaj jih je bilo naštetih. Koliko mi je poznano, mi ne pridelamo dovolj pšenice, oziroma skoraj nič. Ne bi priporočal velikih zalog, se doma kaj pokvari. Priporočam pa splošno varčevanje.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.251
3.695
113
Nikelj je šel gor za kar 500%, potem so pa ustavili trgovanje :(. Rusi imajo 80% svetovne proizvodnje niklja ... ampak to je samo en delček sranja ki se je začelo.
Mislim da bo tole hujše od onega iz leta 2009 :obesise: . Pa še iz tistega nismo izvozili.
OK, to sicer ni (več) res,.
Je pa Rusija vseeno pomemben proizvajalec niklja.
nickel.JPG

Ja, tudi mi kupujemo nikelj in se držimo za glavo :zavijazocmi: .
Na LME je v torek zjutraj cena niklja prebila 100.000 USD/t in so ustavili trgovanje - pred enim tednom je bil 23.000 USD/t.
Menda naj bi jutri spet na LME spet odprli trgovanje z nikljem.
.
Iz Ukrajine, Rusije in Belorusije so v EU prihajale tudi znatne količine jekla, jeklenih polizdelkov, železove rude itd...
Za ceno jekla za Q2 2022 so napovedi zadnjih par dni še +400 €/t:bonk:.
Ta teden so nekatere Italijanske železarne, pri cenah plina 200+ €/MWh (peak v torek je bil 320 €/MWh:nigladek:) preprosto ustavile proizvodnjo, ker bi delale izgubo....
.
Se bojim, da bo tole tak clusterfuck, da si sploh ne znamo predstavljati...
.
Potem gredo pa učoti štrajkati, ker 5 k€ bruto za pomočnika ravnatelja res ne-za-žvet-ne-za-umret:nigladek:.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.130
10.992
113
kod Džej-Zija
Z vsem se strinjam, samo z zadnjim stavkom si z ritjo vse podrl, kar si prej sestavil. Dajte si že dopovedat, da je večina tistega seznama fejk, zmanipuliran do skrajnosti s strani Kustec za dosego blatitve poklica.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.251
3.695
113
Z vsem se strinjam, samo z zadnjim stavkom si z ritjo vse podrl, kar si prej sestavil. Dajte si že dopovedat, da je večina tistega seznama fejk, zmanipuliran do skrajnosti s strani Kustec za dosego blatitve poklica.
Whatewer.
Tudi 1.500 - 1.700 € neto, kar večine učotov prinese domov je več kot lepa plača za garantirano službo do smrti in 22 ur/tedensko.
Si pomislil koliko zaposlenih v proizvodnih firmah, kaj pa vem recimo pri Akrapoviču, Helli, Domelu, Odelu itd..., prinese mesečno domov 1.500 € neto in kaj se od njih za ta denar pričakuje?
In ko bo usekala kriza bodo na cesti, učoti bodo pa še vedno afne guncali...

• Všeč mi je
Reactions: semnov in Robert