Kriptovalute (tehnologija, trgovanje, borze...)

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Pač paper wallet, z vsemi svojimi pozitivnimi in negativnimi lastnostmi. Če paziš, da jo sekreiraš in sprintaš na res varen način (offline, s preverjeno kodo, po možnosti ne na windowsih) in ko jo imaš enkrat na papirju je pač tisti papirček vse na kar moraš pazit. Če ti zgori bajta, ti jo poje pes ali otrok odplakne v wc, je zgodbe konec. Tistih bitcoinov ne boš več videl.

Sicer pa je stvar varna in deluje. Ko se odločiš stvar dvignit, dvigneš v enem šusu vse (ker si izpostavil private key) in po potrebi narediš novo denarnico.

Sam sem sicer preizkusil tole. Dvignil pa s pomočjo electrum pc denarnice, v kateri sam tudi drugače držim BTC.

okrim

Pripravnik
6. feb 2012
96
0
6
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Pač paper wallet, z vsemi svojimi pozitivnimi in negativnimi lastnostmi. Če paziš, da jo sekreiraš in sprintaš na res varen način (offline, s preverjeno kodo, po možnosti ne na windowsih) in ko jo imaš enkrat na papirju je pač tisti papirček vse na kar moraš pazit. Če ti zgori bajta, ti jo poje pes ali otrok odplakne v wc, je zgodbe konec. Tistih bitcoinov ne boš več videl.

Sicer pa je stvar varna in deluje. Ko se odločiš stvar dvignit, dvigneš v enem šusu vse (ker si izpostavil private key) in po potrebi narediš novo denarnico.

Sam sem sicer preizkusil tole. Dvignil pa s pomočjo electrum pc denarnice, v kateri sam tudi drugače držim BTC.

Kot sem te razumel, me prosim popravi, če se motim: A je zgenerirana denarnica lahko shranjena v računalniku ali jo zaradi varnosti moramo odstranit in imet shranjeno nekje na varnem le na papirju natisnjeno. Edini problem je tu ,da ne moreš potem delat "kopiraj-prilepi". A je ročno vpisovanje code isto veljavno kot "kopiraj-prilepi"? Sam program "bitaddres.org" pa lahko ostane v računalniku (za izdelavo novih denarnicpo potrebi).

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Denarnica gor/Denarnica dol.
Pomembnih je le in edino tistih 52 znakov privat ključa.
Za te črke/številke moraš poskrbet, da ti jih nihče ne ukrade in tudi, da jih ti ne izgubiš.

Ampak vedi: zunanji disk/usb ključ ti crkne, v računalnik ti shekajo, papirnata denarnica zgori.
In pri blockchainu nimaš neke centralne avtoritete, h kateri se greš lahko jokat in dokazovat svojo identiteto in lastništvo tega-in-tega računa (tako kot na banki).

Najbolje je tistih 52 znakov 2x naprintat (pa pazi v kakšnem fontu, da ne boš zamešal l in I).
Pa vsak papir na 3 kose razrezat, pa vseh 6 kosov v različne banke v sef spravit.

Potem pa pride LBC in ti ugane tvoj privat ključ in sprazni račun.
evil.gif

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Citat:
Uporabnik okrim pravi:
Kot sem te razumel, me prosim popravi, če se motim: A je zgenerirana denarnica lahko shranjena v računalniku ali jo zaradi varnosti moramo odstranit in imet shranjeno nekje na varnem le na papirju natisnjeno. Edini problem je tu ,da ne moreš potem delat "kopiraj-prilepi". A je ročno vpisovanje code isto veljavno kot "kopiraj-prilepi"? Sam program "bitaddres.org" pa lahko ostane v računalniku (za izdelavo novih denarnicpo potrebi).

Vse kar si napisal drži. Zgenerirane denarnice Nikakor ne imet shranjene na računalniku. Samo natisnjeno, potem pa velja upoštevati kar je napisal jurek. Če imaš namen veliko dvigovati, paper wallet nikakor ni primeren. Paper walet si narediš res kot cold-storage za stvari ki jih imaš namen držati leta in leta. Čez 10 let, ko boš dvigoval prislužene milijone, boš pa že pretipkal tisti string. Pa še QR koda ti je v pomoč. Seveda če ne boš uporabil kakega čudaškega printerja in boš ugotovil, da črnilo ni preneslo testa časa.

okrim

Pripravnik
6. feb 2012
96
0
6
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Denarnica gor/Denarnica dol.
Pomembnih je le in edino tistih 52 znakov privat ključa.
Za te črke/številke moraš poskrbet, da ti jih nihče ne ukrade in tudi, da jih ti ne izgubiš.

Ampak vedi: zunanji disk/usb ključ ti crkne, v računalnik ti shekajo, papirnata denarnica zgori.
In pri blockchainu nimaš neke centralne avtoritete, h kateri se greš lahko jokat in dokazovat svojo identiteto in lastništvo tega-in-tega računa (tako kot na banki).

Najbolje je tistih 52 znakov 2x naprintat (pa pazi v kakšnem fontu, da ne boš zamešal l in I).
Pa vsak papir na 3 kose razrezat, pa vseh 6 kosov v različne banke v sef spravit.

Potem pa pride LBC in ti ugane tvoj privat ključ in sprazni račun.
evil.gif

Ja a ta I in l niso na papirju enako napisani, čeprav so veliki I in mali el? Glede LBC pa kaj vzameno za varnost?

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Neurobot tudi ni pravilno danes napovedal rasti LTC-ja. Je bilo nakazano, da bo stagniral še kakih 24 ur, se je pa predčasno dvignil. Sem mislil držat IOTO še kakih 10ur, ker se je malenkost dvignila in jo prodat, ter zvečer kupit LTC, pa me je zajebalo in se je LTC predčasno dvignil. Če bi dopoldne kupil po 215€, bi bil sedaj lepo v plusu, tako pa sem ga kupil po 255€, jebomast.

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
to so balalajke, noben ne more predvidevat kdaj bo bil naslednju pump in kdaj dump... Če sam ne prepoznaš priložnosti, potem ne trguj dnevno ampak le investiraj... Dolgoročno je vseno ali si kupil pri tej ceni ali pri oni par ur kasneje...

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Citat:
Uporabnik okrim pravi:
Ja a ta I in l niso na papirju enako napisani, čeprav so veliki I in mali el?
Zato pa vzami tak font, kjer je med tema črkama vidna razlika.
Pa O in 0.
Pa rn in m.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Saj ti paper wallet generatorji(oz. vsaj tista dva ki ju jaz poznam) večinoma ponujajo print funkcionalnost, ki uporabijo ustrezne monospace fonte. Pa še QR kodo ti dajo zraven.

okrim

Pripravnik
6. feb 2012
96
0
6
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Citat:
Uporabnik okrim pravi:
Ja a ta I in l niso na papirju enako napisani, čeprav so veliki I in mali el?
Zato pa vzami tak font, kjer je med tema črkama vidna razlika.
Pa O in 0.
Pa rn in m.
To je pa nekaj novega zame. Kje je ta font? A ni isto napisano,če natipkam dvakrat el in se bere L kot l in isto i kot L ? Napisano je isto. Prosim popravi me!

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Citat:
Uporabnik pioneer pravi:
to so balalajke, noben ne more predvidevat kdaj bo bil naslednju pump in kdaj dump... Če sam ne prepoznaš priložnosti, potem ne trguj dnevno ampak le investiraj... Dolgoročno je vseno ali si kupil pri tej ceni ali pri oni par ur kasneje...

Se strinjam. HODL je najboljši, pa sploh se ne utrudiš. Pa več čas za družino ostane.
zmaga.gif

okrim

Pripravnik
6. feb 2012
96
0
6
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Saj ti paper wallet generatorji(oz. vsaj tista dva ki ju jaz poznam) večinoma ponujajo print funkcionalnost, ki uporabijo ustrezne monospace fonte. Pa še QR kodo ti dajo zraven.

Nisem opazil ali mogoče nisem bil dovolj pozoren. (fonte) a lahko bolj podrobno?

okrim

Pripravnik
6. feb 2012
96
0
6
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Zgeneriraj in sprintaj eno (testno) denarnico pa boš videl.

Za probo sem jih napravil že več in jih takoj uničil. Sedaj bom probal še enkrat, da vidim kako je s temi fonti.

okrim

Pripravnik
6. feb 2012
96
0
6
Citat:
Uporabnik okrim pravi:
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Zgeneriraj in sprintaj eno (testno) denarnico pa boš videl.

Za probo sem jih napravil že več in jih takoj uničil. Sedaj bom probal še enkrat, da vidim kako je s temi fonti.

Sem spet nazaj. Sem napravil še eno denarnico in pregledal vse nastavitve pri tiskanju, vendar za fonte ni nikjer možnosti. A lahko Vi preverite na svojem PC-u prosim?

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Sej nimaš kaj nastavljat. Fonti ki jih sam page za generiranje nastavi za ključe so čisto dobri. Jurek je imel verjetno v mislih previdnost, če bi se loteval kakih akrobacij s kopiranjem ključev v kak word ali kaj podobnega pred printanjem. Tam bi lahko zabrkljal s fonti.

Sicer pa itak vidiš kaj je naprintalo, tako da lahko, če te res tako skrbi enostavno greš čez vse znake pa preveriš če ti je nedvoumno jasno kaj je tam.

In še tretjič. QR kodo dobiš zraven.

okrim

Pripravnik
6. feb 2012
96
0
6
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Sej nimaš kaj nastavljat. Fonti ki jih sam page za generiranje nastavi za ključe so čisto dobri. Jurek je imel verjetno v mislih previdnost, če bi se loteval kakih akrobacij s kopiranjem ključev v kak word ali kaj podobnega pred printanjem. Tam bi lahko zabrkljal s fonti.

Sicer pa itak vidiš kaj je naprintalo, tako da lahko, če te res tako skrbi enostavno greš čez vse znake pa preveriš če ti je nedvoumno jasno kaj je tam.

In še tretjič. QR kodo dobiš zraven.
Ja tako je, ko si ustvarim denarnico najprej pregledam, če so vsi znaki lepo čitljivi, če niso napravim novo denarnico in ponovim dokler ne dobim razločno napisane znake. Kako se pa s to QR codo dela? Kako jo iz papirja preneseš? Prosim še to obrazložitev! Hvala!

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Ko boš uvažal private key v neko aplikacijo boš skoraj zagotovo dobil možnost "Scan QR code" ko jo boš izbral, ti bo aplikacija prižgala kamero(vsak notebook jo ima), kodo boš nastavil pred njo in ... voila. Če nimaš kamere boš pač tipkal.

okrim

Pripravnik
6. feb 2012
96
0
6
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Ko boš uvažal private key v neko aplikacijo boš skoraj zagotovo dobil možnost "Scan QR code" ko jo boš izbral, ti bo aplikacija prižgala kamero(vsak notebook jo ima), kodo boš nastavil pred njo in ... voila. Če nimaš kamere boš pač tipkal.

A codo nastaviš pred camero- v redu! A je možnost tudi skenirat iz tiskalnika v računalnik? Kaj pa, če aplikacija ne zahteva v vsakem primeru "Scan QR code"?
Sedaj te bom nehal utrujat!. Hvala na instrukcijah! Imaš v dobrem kosilo! Bok

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Vsak telefon ima qr scaner.
V nsjslabšem primeru kodo skeniraš s telefonom, potem pa po mailu pošlješ na računalnk.
Če že to narediš, se lahko dodatno zavaruješ recimo tako, da spremeniš kakšen znak, če ti slučajno kdo šnjofa po mailu.
Pa pazi pri copy/paste v denarnico.
Nekateri virusi spremljajo dogajanje v odložišču in če zaznajo niz, ki bi lahko bil bitcoin naslov, ga zamenjajo s svojim računom in tako pišlješ na napačen naslov.
Če pa zazna niz, ki bi lahko bil privat ključ, ga pa pošlje 'gospodarju'.

A ja, iz privat ključa se zelo enostavno izračuna naslov, da ne bo kdo slučajno mislil, da je za spraznit račun potrebmo imeti oboje.