Krediti po 1.11.2019

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Okol 2 jurja. Sej zdej je pač vzel avto od soseda, ker se sosedovi mulci tud vsak drg dan z njim vozijo, pa mu daje dinarčke na mesec, sam zato so banke, ne pa sosedje jebela.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.401
1.405
113
večina ki so bogi, imajo v košaricah budget S in pa pivo pa čike, ter mobitel . Tako da neke rezerve so še.
Temu se reče dostojanstvo. A bi moral nekdo če je ubogi, prenehat kaditi, spiti pivo, imeti telefon....NE, nekaj dostojanstva in svobode pa menda lahko ima, četudi mu plačujemo socialno najemnino, dodatke in še kaj. Tako pač je in prav je tako, da se ubogim pomaga in v končni fazi tudi pusti kakšne nepotrebne razvade.

Eno se moramo vsi naučiti. Ko ali pa če pomagamo ljudem, ki rabijo našo pomoč, še nimamo pravice do tega, da jim govorimo kako naj ali bi morali živeti. Lahko svetujemo, potem pa se že konča. S tem ko nekomu pomagao si ga še ne lastimo.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.131
113
sej svetujemo, da preneha s šiki in pivom, pa si kupi mogoče kvalitetnejšo hrano.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Temu se reče dostojanstvo. A bi moral nekdo če je ubogi, prenehat kaditi, spiti pivo, imeti telefon....NE, nekaj dostojanstva in svobode pa menda lahko ima, četudi mu plačujemo socialno najemnino, dodatke in še kaj. Tako pač je in prav je tako, da se ubogim pomaga in v končni fazi tudi pusti kakšne nepotrebne razvade.

Eno se moramo vsi naučiti. Ko ali pa če pomagamo ljudem, ki rabijo našo pomoč, še nimamo pravice do tega, da jim govorimo kako naj ali bi morali živeti. Lahko svetujemo, potem pa se že konča. S tem ko nekomu pomagao si ga še ne lastimo.
Drži, predvsem pa lahko, ko direktno dajemo pomoč, se odločimo, da je nekomu ne damo.
Ko pa država daje pomoč takim, po možnosti še lepo doma in čez dan kofetkajo, ti pa plačuješ vse po vrsti in ti na koncu ostane manj kot njemu, se pa je potrebno vprašat, če je to pošteno.
Isto sranje, kot ko se direktorji prsijo, kako so dali za dobrodelne namene. Seveda podjetja, ne on osebno iz svojega denarja. Dej ti meni raje nižjo ceno, pa bom jaz potem pomagal tistim, ki jim bom hotel, ne pa mene cuzat, potem pa se prsit, kako pomagaš. Daj to iz svojega denarja.

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Ce je direktor hkrati lastnik je to isto, pac daje v dobrodelnost namesto da bi denar ven s podjetja vzel.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.277
3.906
113
Apollo8 razmišljaj drugače. Ne zakaj on ja in jaz ne ampak kako bi še jaz lahko. Ali podobno ko eni očitajo najbolj znani podjetniški družini, kako so lahko nabrali, utajili... Treba si je reči: I tata bi sine in na tem nekaj narediti.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Torej ti bi raje videl da namesto da da 100 eur npr za nekega otroka, da prvo drzavi da 41 eur in otrok dobi 59?

Al kaj je tvoj cilj?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Apollo8 razmišljaj drugače. Ne zakaj on ja in jaz ne ampak kako bi še jaz lahko. Ali podobno ko eni očitajo najbolj znani podjetniški družini, kako so lahko nabrali, utajili... Treba si je reči: I tata bi sine in na tem nekaj narediti.
Jaz se ne sprasujem zakaj jaz ne.
Mene zanima nacin razmisljanja, zakaj naj bi bilo to pravicno oz prav. Lahko tudi ti odgovoris.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Torej ti bi raje videl da namesto da da 100 eur npr za nekega otroka, da prvo drzavi da 41 eur in otrok dobi 59?

Al kaj je tvoj cilj?
Česa od tega ne razumeš?
Dej ti meni raje nižjo ceno, pa bom jaz potem pomagal tistim, ki jim bom hotel, ne pa mene cuzat, potem pa se prsit, kako pomagaš. Daj to iz svojega denarja.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.277
3.906
113
Nehajmo jim utrujati in raje povečajmo znesek pomoči.
Pa ne samo našim revežem tudi vsem ostalim po svetu.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Česa od tega ne razumeš?
Dej ti meni raje nižjo ceno, pa bom jaz potem pomagal tistim, ki jim bom hotel, ne pa mene cuzat, potem pa se prsit, kako pomagaš. Daj to iz svojega denarja.
V bistvu celega posta ne razumem. Nikjer nisem videl da bi pisalo, da je nekaj drazje ker bo potem del tega slo za dobrodelnost. Obicajno se prodaja pospesuje tako da je cena enaka ampak se del dobicka nameni za dobrodelnost. Se zmeraj pa lahk tud ne kupis.

sicer tud ne maram tacga pospesevanja prodaje

• Všeč mi je
Reactions: tomi

zakon

Guru
16. maj 2008
8.806
829
113
toti Maribor
Ne tu je neko drugo vprasanje ki se ga mores ti vprasat.

Reublika Slovenija se financira skozi davke. Vsi jih placujemo pri placi, vsi cez ddv, lastniki podjetij se cez davke na dobicke in davke na kapitalske dobicke. In to ni malo denarja. S tem denarjem upravlja drzava, med drugim se skusa it neko (pustimo zdaj kaksno) stanovanjsko politiko. Del te politike je gradnja najemniskih neprofitnih stanovanj. Torej ne bodo ustvarili dobicka, bodo pa pokrili stroske.

Ampak ta denar je "vezan" v projektu npr 40 let, da se enkrat pokrije strosek gradnje skozi tvojo neprofitno najemnino.

In vprasanje ki ga jaz zastavim tebi je: Zakaj menis, da je prav, da drzava to tebi financira meni pa ne? Zakaj menis da je prav, da financira ravno neprofitna stanovanja in ne npr ekolosko pridelane hrane? Zakaj menis da je pravicno, da je to tebi omogoceno, meni pa npr ni, ceprav placam toliko davka, da je tvoje stanovanje odplacano v nekaj letih?
Obrni se na občino. V njihovi domeni so neprofitna stanovanja.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja in troši se naprej tisto kar se ima in ne tisto česar nimaš. Se pravi krize sploh ne bi smel bit, no ja mogoče za katere nepremičninarje in gradbince. Te bi pa morala država že zdavnaj omejit, saj so ti velik generator kriz.

Pravilno bi bilo pošteno regulirati kreditiranja, ne pa delati, kakor veter zapiha. To počnejo namreč že vseh zadnjih 30 let. Tako kot se pravkar nekemu lobiju sprdne.

Bom pokazal čisto direktno : Kdo in kdaj je naenkrat dovolil, da se pod "minimalno bruto plačo" skrije zraven še minulo delo, nadure, delovno uspešnost in podobne dodatke? Je to pošteno?

Naprej : Od kdaj se sme v kreditno sposobnost šteti dodatke kot "prihod na delo", "malica", ... ?
Od kdaj se sme človek zakreditirati preko eksistenčnih minimumov, včasih je bilo praksa, pa tudi v življenju dokazano, da sme biti kredit naveč do 1/3 plače. ? Za višino primerne plače so pa sindikati skrbeli, čeprav so vedno bili strah in groza delodajalcev, danes so pa podkupljeni, tako da je čisto vseeno, če jih sploh ne bi bilo.

Nekdo je grdo zlorabil sistem in ga še vedno, znova in znova. Tokrat bi morda BS rada postavila zadeve na svoje mesto, toda - - - KAKO ( ? ) , takole, kar naenkrat, ko je pa dejstvo, da je večina ljudi brez pravih dohodkov (beri : vse na minimalnih plačah ! ), pa se šlepajo s takšnimi kreditnimi potuhami že 30 let ?

Treba je zdraviti vzrok, ne pa posledico. Treba je imeti zdravo prebivalstvo z zdravo kupno močjo, potem se šele greš regulacije. Tole je pa čista smejurija. Itak je BS v odgovor dala, da si predvsem želi čim bolj zakreditirano prebivalstvo brez lastnine, oz. si ne želi bogatega prebivalstva, ki je samozadostno in ne potrebuje njenih storitev. Bolj trapasto ne more biti :nigladek: . To je Vatikan izumil že pred 1500 leti, naša teleta pa šele danes :nigladek::nigladek::nigladek: .

Nazadnje uredil moderator:

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
Najlažje je pisat o finančni pismenosti, ko imaš polno rit. Če bi bil že v osnovi v riti, bi moral bit še kako finančno pismen, da bi sploh preživel.

Primer. Dva sicer z rešenim stanovanjskim problemom oba na minimalcu, mulca dva, on že precej v letih. Avta pri bajti dva, en star 15 let, drugi 20. On po poškodbi invalidsko upokojen, vendar se štuka z jajčki, krompirjem in podobno šaro, da si prileze gor včasih več, včasih manj. En avto pelje njo na šht cca 25 kilometrov v vsako smer, drugi je za otroke razvozit po vrtcu, v šolo. Drugi avto crkne, se sesede. Čovek ne dobi niti 2 jurja krede za drugo kripo, štekaš to. In temu ti pol razlagej o finančni pismenosti. Sej v enem letu bi napraskal ta dva jurja, samo avto rabi jutri.

ne razumem kaj je poanta tvojega pisanja? Razen tega da potrujes moje pisanje da je vecina ljudi pac financno nepismenih?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Saj je večina ljudi NALAŠČ ( ! ) finančno nepismenih. Bolj primerno : "finančno ozaveščenih".
Ti npr. si finančno ozaveščen? Če bi bil, bi bil zdajle tiho.

Zebdi

Fizikalc
11. dec 2017
439
138
43
Bom pokazal čisto direktno : Kdo in kdaj je naenkrat dovolil, da se pod "minimalno bruto plačo" skrije zraven še minulo delo, nadure, delovno uspešnost in podobne dodatke? Je to pošteno?
Tisti, ki mu je bilo lažje sprejeti Zakon o minimalni plači (!) kot pa odpirati pogajanja o novih kolektivnih pogodbah in spremembah izhodiščnih plač za posamezne tarifne razrede. Btw, kolikor mi je znano, so bile nadure vedno izločene iz minimalne plače.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
Saj je večina ljudi NALAŠČ ( ! ) finančno nepismenih. Bolj primerno : "finančno ozaveščenih".
Ti npr. si finančno ozaveščen? Če bi bil, bi bil zdajle tiho.

dalec od tega da bi bil tolk kot bi si zelel, se pa recimo da zadnjih 5 let trudim v tej smeri, se pravi sem se zacel v to smer izobrazevat pri 30 letih.

sem zelo vesel da se trenutno ze v osnovni soli premika na tem podrocju.

treba se je pac zavedat realnosti, da smo vecina nauceni kar nekaj oz stvari ki v danasnjem svetu nimajo vec neke realne uporabnosti, vsaj kaj gledam sovrstnike, pri starejsih je situacija verjetno se slabsa

I

Izbrisan uporabnik #9334

Seveda ! Vedno sem trdil, da bi morala v sklopu strokovne tehniške fakultete biti tudi fakultetna ekonomska izobrazba. Sedaj imaš dipl. uni strojnega inženirja (izobrazba z največjo tehniško širino, v družboslovju smo nekoč primerjali, da je samo teološka primerljiva), pa nima pojma o denarju. Praktično se mora čisto vsega na to temo priučiti kasneje ob delu, kot samouk. Samouk pa je .... :obesise:

Zato nas pa manipulirajo ekonomisti ! Koj kjuratz, če moraš v ozadju spraševati ekonomističnega svetovalca za mnenje? :obesise: