KRATKE RELACIJE

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
Tudi meni se zdi da so to neke fame, ki že dolgo ne držijo več, vsaj kar se vzdržljivosti drži pri kratkih relacijah. Bo pa sigurno nekaj na tem, da se pri majnih letnih kilometrih verjetno res ne splača, ker večje nabavne vrednosti in dražjih servisov nikoli ne spraviš noter. Za po mestu pa so dizli zakon, predvsem zaradi navora in velike moči pri nizkih obratih. Prestavljanja pol manj kot pri bencinarju
smile-1.gif

Če se že sprašujemo o prednostih bencinarja. Res je da so se dizli že nenormalno razvili v zadnjem desetletju, ampak v eni točki ne bodo nikoli ujeli bencinskih bratov: simfonija 6-12 valjnih motorjev!
aplauz.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik lovelove pravi:

A lahko kdo to utemelji, z dejstvi lepo prosim?

žal ti ne bo mogel nobeden utemeljiti.

HLaden motor (bilokakšen) je potrebno umirjeno segreti na delovno temepraturo. To pa je vse.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Pravkar, čakam na novega dizla, po primerjavi cen je dizel 11-12% dražji od bencinarja. Za hec sem preračunaval stroške rednih servisov, prihranek goriva, razlike v registraciji. Rezultat za 10kkm letno je bil, da so redni stroški pri dizlu za cca 10€ nižji kot pri bencincu. Udobja nisem upošteval, ampak tudi to ni zastonj.

Jaz sem se najprej zanimal za bencinarja, vendar sem pristal pri dizlu, posebej po testni vožnji dizla, ki je ovrgla vrsto legend o dizlih.

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
jah nekateri pa tudi uživamo ko se naš motorček zavrti v 6000 in ko lepo tiktaka pri 3000......in to odtehta tudi porabo 9,10 litrov.....

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Citat:
Uporabnik Tomaz pravi:
Hem, dizel je moda. Pa tudi če je 20% dražji, saj ni pomembno ali ga zares rabiš in v kakšnem času se ti povrnejo stroški nabave, kaj šele stroški servisov. :D
Za moje pojme malo
stupid-1.gif
Res je da je dizel dražji,ampak moraš vedet da precej prihraniš pri gorivu,zakaj misliš da so stroški vzdrževanja večji?
Poleg tega pa ko se odločiš avto prodat,je pa cena še vedno veliko večja,od benzinarja.
rolleyes-1.gif
Če pa ga hočeš zvozit do konca,pa je tudi jasno da boš z dizlom naredil precej več km!!
Tako da moda?
13.gif

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Zalima takoj?
hysterical-1.gif

Problem bencinarjev je bolj v tem, pa tudi če so turbo, da lepše pojejo v višjih vrtljajih. Potem pa pač poslušaš.
srce-1.gif

PS. Pojdi peljat Brava 1.4 turbo. Lahko ga pelješ prav »po dieselsko«, vleče iz nižjih obratov kot pa JTD.
cheer.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Kaj da rečem, pač si pokritiziral moje izjave. Baje, da je bmwjev 530d aktualni model prava bomba v pospeških.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik elo pravi:
in moram reči da pogrešam vse dizel karakteristike. namreč naporov pri speljevanju in vožnji v koloni z nenehnim prestavljanjem prestav je kar nekaj...
Hmmm ...
Dizli imajo načeloma do 100 km/h 3 prestave, bencinar 2
Dizel v tretji v kakem ozkem križišču z 20 na uro umre, bencinar ne ...
Dizel ima razpon uporabnih vrtljajev cca 2000, bencinar cca 4000 ...
In tako naprej
Za tisti liter ali 2 na 100 se udobju bencinarja ne odpovem ...

Tomaz

Pripravnik
2. sep 2007
197
0
16
Marburg Umgebung
Citat:
Uporabnik Don_kugla pravi:
Res je da je dizel dražji,ampak moraš vedet da precej prihraniš pri gorivu,zakaj misliš da so stroški vzdrževanja večji?
Poleg tega pa ko se odločiš avto prodat,je pa cena še vedno veliko večja,od benzinarja.
rolleyes-1.gif
Če pa ga hočeš zvozit do konca,pa je tudi jasno da boš z dizlom naredil precej več km!!
Tako da moda?
13.gif
Hja precej je precej relativno. Pa si si kdaj preračunal koliko km moraš naredit da pokriješ razliko v nabavni ceni med bencinarjem in dizlom? Probaj pa boš presenečen kolikokrat se bo treba peljat na šiht pa nazaj
smile-1.gif

Dejstvo je da če pelješ na servis bencxinarja lai pa dizla te bo slednji prišel dražje. Kot servis pa ne mislim sosedovo garažo, ampak pooblaščen servis. Glede tega da dobiš več za diszlo kot becinarja ob prodaji pa načeloma drži v kolikor "pravočasno" prodaš avto. Ko pa narediš z njim nekaj 100000 km pa ni več temu tako, ker ti ga preprosto nihče ne kupi. Sicer tega še nisem preizkusl ampak vsaj jaz ne bi kupil avta ki ima več kot 100000 km ( seveda realnih, ker števec je isto kot papir in vse prenese
smile-1.gif
)

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
pri nas gredo vsi dizli v drugi cca 95km/h. renault/peugeot/kia.
100kmh v mestu je itak baje kaznivo in nedosegljivo.
v 3. prestavi 20km/h vozit je idiotizem! z enim ali z drugim motorjem.
uporabni vrtljaji dizla pa že dolgo več niso samo med 2000 in 4000rpm!

l.p.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
hm ja...zanimivo kaj vse ljudje najdejo v prid bencinarju
smile-1.gif

ko boš enkrat (predvidevam da bolj po slučaju oz. sili razmer) prišel na dizla (običjano so to akcije, kjer dobiš dizla za ceno bencinca)...boš pisal drugače.

Poznam nebroj zapriseženih bencinarjev, ki so po spletu okoliščin prišli na dizla...zdaj pa ne morejo prehvalit in to meni (kateremu so prej šimfali dizla)...ampak kaj češ....kako gre tista: Zarečenega kruha se največ poje!

O ceni servisiranja pa raje ne bi (da koga ne užalim po nepotrebnem)....a kar se mene tiče je cena rednega servisa toliko kot stane potrošni material (torej olje in filtri)...zdaj če je tu 10 EUR razlike...v katero koli smer mi dol binglja.
'Moj' redni servis (Passat 1.9 TDI 130) stane (od oka) 50 EUR (4 litre olja, zračni, naftni, oljni filter) ter 2 uri dela.
Fotrov bencinar (Rover 216 Si) pride ravno toliko (z mogoče 10 EUR razliko)....prav tako matkin bencinar (Toyota Yaris 1.0)....tako da...klamfe gor, klamfe dol....v enem dopoldnevu so vsi trije popedenani.

Glede porabe pa sploh ne bi primerjali...naj mi eden okaže 1,5 tone težek bencinar, v katerega gre še nekaj robe, da porabi 1 do 2 litra manj od dizla...in ki ni nepremičnina na cesti....ga takoj kupim.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Tale passatek 1,9tDI (da ima D in I rdeč) je lahko polno naložen, pa bo še vedno vlekel ko
evil.gif
.

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Tole je kot kregarija pristašev VW/renault/alfa/honda
hysterical-1.gif

Kaj bomo tankali je naša odločitev. Sama imam bencinarja, moji imajo dizla, oba imata isto konjev in ker tut vozim oba, lahko rečem, da dizel 100x boljš potegne. Razlik v stroških ni, če potegneš črto. Res, da so servisi mal dražji, je pa zato nafta cenejša. Razmišljam o nakupu dizla in vem, da ne glede na to kaj bom vozila, da mi ne bo žal.