Kožni rak

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Morda kdo ve, kako se začne?

Mene nekje 14 dni eno znamenje nepravilne oblike "žgečka" (hrbet), nato me je začelo sosednje znamenje boleti nekje 2 uri na dan.

Imam jih kar nekaj. Pred leti smo izrezali dve, ampak ni bilo nič rakastega.

Mogoče kakšen nasvet - izukšnja?

Saj gre bolj za podmladek. Da ima očeta čez puberteto.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Mene so prvo vprašali, če sem kdaj bil opečen od sonca..tako orenk..da so bili mehurčki. To bi naj bilo najbolj nevarno početje.

Znamenja, sama po sebi, naj ne bi predstavljala večje možnosti za nastanek kožnega raka, bolj so geni tu, ga je imel kdo v familiji?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Načeloma imaš t.i. ABCDE pravila.

skin-cancer-abcde.jpg

Če te skrbi, potem si raje preventivno odstrani problematična znamenja.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Hvala za tabelo.
Mislim, da ustreza skoraj vsem na desni strani.
Bom dal stran.
smile-1.gif

Če ni prepozno.
evil.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Cimprej do dohtara potem, pa ne se sekirat, kozni rak ni pretirano nevaren, ce se ga hitro odkrije

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Od vseh rakov, pa tudi drugače je 90% možnost preživetja, kar bi jaz rekel, da je precik visoko za "raka". Pa še to je podatek ze UK iz leta 2011, bi ugibal da je drugače še par % več, no..pri nas mogoče ne, ko so ljudje premalo osveščeni, ali ipak ni to nek bavbav, kot recimo rak debelega črevesa, ipd.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Ko pride do metastaz, več ni poti nazaj. Melanom je lahko zelo zahrbten, saj lahko to povzroči že neka neopazna pika. Če pa se ga pravočasno odkrije, pa je možnost preživetja seveda kar precej velika.

Maš primer, ko so na jetrih odkrili zelo velike metastaze, pri čemer ni bilo nekega hujšanja in podobnih klasičnih simptomov - samo manjša bolečina v trebuhu. Na koncu se je izkazalo, da gre za metastaze melanoma, čeprav originalnega "znamenja" niso nikoli odkrili, pa je več različnih zdravnikov _zelo_ podrobno pregledalo celotno kožo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Bojda je najboljše pregledati kožo z "napravo", kakšno sicer ne vem, ampak recimo v rogaški tega nimajo, in pregledajo "ročno z lučko", kar pa ni tako gut. UKC MB in UKC CE vem za ziher, da imajo napravo, tako da bolje iti tja.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Citat:
Uporabnik Mont pravi:

Mene nekje 14 dni eno znamenje nepravilne oblike "žgečka" (hrbet), nato me je začelo sosednje znamenje boleti nekje 2 uri na dan.

Bodi pameten, in se v pon. namalaj k zdravniku
zmaga.gif

Če imaš še od prej kakšnega pametnega dermatologa, pa pejt dirketno SMP k njemu...

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik Mont pravi:

zmaga.gif

Če imaš še od prej kakšnega pametnega dermatologa, pa pejt dirketno SMP k njemu...

Pred 9 leti sem bil pri dr. Bartenjevu.

Verjetno bom njega poklical.

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
S "tisto"...dokler cakas na pregled...

Nazadnje uredil moderator:

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Aha, tisto - čakalno dobo.
Pred dvema mesecema sem podaljševal registracijo in mi je agent (dejansko prijatelj s katerim sodelujem že 15 let) rekel, da gre na podobno zadevo v Postojno. Ker v Lj. naj bi bili čakalni roki skoraj leto dni.

A namažem z arniko? Šala.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Slab humor, brez vsebine v resni temi. Bi te rad videl kako bo tebi takšna zadeva smešna, ko boš trepetal ali imaš raka ali ne
wink-1.gif

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Uh niti slučajno nisem za črn humor, ne smeš pa vsega napisat sem, a ne....

Neuromancer

Fizikalc
24. jul 2007
344
116
43
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik Mont pravi:

zmaga.gif

Pred 9 leti sem bil pri dr. Bartenjevu.

Verjetno bom njega poklical.

Pred par leti so sestrični diagnosticirali maligni melanom in smo se potem dali pregledat še bratranci in sestrične. Šel sem k Bartenjevu, ki je bil takrat pogosto po televiziji. Vzel si je kakih pet minut, me površno pregledal (brez lupe, lučk ali kamer), skasiral ceno polnega pregleda in napisal izvid v stilu "gospoda skrbi..." Sem bil pač še mlad in nepomembna stranka s statistično majhno verjetnostjo problemov.

Minejo 3-4 leta in sestrični spet nekaj najdejo, pa mi hudič ni dal miru, da se morda le ne bi bilo slabo dati natančneje pregledati. Tokrat sem se bolje pozanimal in šel k dr. Žgavcu na Leskoškovo. Pregled je trajal 45 minut: najprej je vsa znamenja (ki mi jih res ne manjka) pogledal z lupo, nato pa je sumljiva znamenja še posnel s kamero in jih shranil v bazo. Za eno znamenje mi je svetoval takojšnjo odstranitev in po biopsiji se je izkazalo, da je bil res melanom in situ.
Od takrat hodim v njegovo ordinacijo na preglede vsaj enkrat na leto, dobim natančen pregled in primerjavo stanja znamenj s starimi slikami iz baze. Svetovana mi je bila odstranitev še treh znamenj (zaradi večanja površine in sprememb ob robovih) in na srečo so vsa bila negativna (odstranjena so bila v sistemu javnega zdravstva, ne privat v njegovi ordinaciji).

Seveda nimam nobenih dokazov, da je bilo sicer za laika povsem nevpadljivo znamenje na mojem hrbtu maligno že ob prvem pregledu pri Bartenjevu, ampak on ga ni pogledal od blizu.

Iščite torej izključno natančne in vestne dermatologe, ker vam to lahko tudi reši življenje (disclaimer: pri Žgavcu sem izključno stranka, verjamem pa, da obstaja je še veliko drugih dobrih dermatologov).

Nazadnje urejeno: