Kostanj

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Matr učasih sem ga nabral po eno šajtrgo in ga doma spravljal v gajbce pa jedli, vsak dan, oz. vedno je bil kuhan na miz pa pečen. Kuhanga sem vedno tlaču v vse žepe in, ko sem šel ven, kaj delat sem ga sport jedu, danes pa ga ne pojem niti 1kg, včasih več 10 kg.
Mamo pa debelga tok, kot je divji kostanj.

Ga pa ni zaenkrat še skoraj nič

lp
 

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.350
306
83
39
Ljubljana
100% ?
smile-1.gif
 

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Pohorski kostanji so roba 1A kvalitete, mi vsako leto pečemo samo te. Zadnjič je šel stari po šihtu za foro pogledat, kakšna je scena pod Pohorjem, da bi enkrat potem šli brat, pa jih je baje v eni uri nabral toliko, da jih lahko pečemo do zime, če preživijo.

Greste s kolegi na izlet, pa je to to. Kostanji veliki kot slive, nekateri tudi večji. Prava roba.
wink-1.gif
 

guardy

Guru
3. avg 2007
8.495
1.080
113
Obišči stran
Fantje in dekleta. Kostanj v skrinjo, pa ga boste jedli še spomladi
wink-1.gif


Sam sem v skrinji odkril še lanskega, pa sem ga spekel za foro in je praktično isti kot frišen
smile-1.gif


PS: seveda ga pred zmrzovanjem narežite, spečt pa kr zmeznjenega pa je
smile-1.gif
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Fantje in dekleta. Kostanj v skrinjo, pa ga boste jedli še spomladi
wink-1.gif


Sam sem v skrinji odkril še lanskega, pa sem ga spekel za foro in je praktično isti kot frišen
smile-1.gif


PS: seveda ga pred zmrzovanjem narežite, spečt pa kr zmeznjenega pa je
smile-1.gif

Mi pa delamo takole:
sedaj jeseni spečemo kostanj, olupimo, damo v plastične vrečke in zamrznemo.
Odmrzne se lahko kadarkoli
cool-1.gif
in je čisto dober!
 

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Danes sem dobla en ful super recept za kostanjevo torto. Ta torta je takooo božanska, pa niti ne veš, da so kostanji not.
Vrhunsko!
 

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Upam, da bom dobla kake alte za ta post. No, pa četudi ne, saj ne vem kaj si naj začnem z njimi.


KOSTANJEVA TORTA


Za čokoladni biskvit:

Tortni model 24 cm.

3 jajca, 70 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 50 g jedilnega škroba, 40 g moke, 20 g kakava v prahu, 30 g masla,


Pečico segrejemo na 180 stopinj. Razpustimo 30 g masla. V kotličku nad soparo stepemo 3 jajca, 70 g sladkorja in vanilin, da se krema zgosti, nato prestavimo kotliček nad posodo z mrzlo vodo in stepamo, da se krema ohladi. Posebej pomešamo moko, jedilni škrob in kakav. Dodamo k jajčni kremi in prilijemo stopljeno in ohlajeno maslo. Premešamo. Testo damo v pripravljeni model. Pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah 25 do 30 minut. Dobimo ploščo testa, visoko 2 do 3 cm. Pustimo, da se ohladi.


Za čokoladno kremo:

80 g jedilne čokolade, 1 list želatine, 150 g sladke smetane, 10 g kakava, 2 beljaka, 30 g sladkorja, kanček vinjaka.


Čokolado nalomimo na koščke , segrevamo jo v skledi nad soparo, da se razpusti. Želatino namočimo v mrzli vodi, da se napne. Stepemo sladko smetano in ji primešamo kakav. Stepemo 2 beljaka v čvrst sneg. Vtepemo 30 g sladkorja. Segrejemo vinjak in v njem razpustimo namočeno in iztisnjeno želatino. Z metlico za stepanje primešamo želatino sladkemu snegu iz beljakov, nato primešamo stopljeno čokolado in stepeno sladko smetano.


Čokoladni biskvit enkrat vodoravno prerežemo. Eno plast damo na krožnik in okrog nje sklenemo obroč tortnega modela. Na biskvit naložimo čokoladno kremo tako, da je plast kreme ob robu obroča debelejša, v sredini pa tanjša.



Za kostanjevo kremo:

3 liste želatine, 160 g kostanjevega pireja, 40 g sladkorja, 1 vanilin, 330 g sladke smetane, 20 g ruma.


V mrzli vodi razmočimo 3 liste želatine. Kostanjev pire sladkamo s sladkorjem v prahu in z vanilinom. Stepemo s sladko smetano. Segrejemo rum in v njem razpustimo namočeno in iztisnjeno želatino. Na hitro primešamo kostanjevemu pireju. Nato primešamo stepeno sladko smetano. Kostanjevo kremo naložimo na čokoladni biskvit v tortnem obroču. Pokrijemo z drugo plastjo čokoladnega biskvita in postavimo za najmanj 6 ur na hladno.


Za okras:

200 g sladke smetane, 30 g mandljev, 100g kostanjevega pireja, vložene višnje


S svojo domišljijo…



Veliko užitkov!
 
Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik tinekr pravi:
Danes sem dobla en ful super recept za kostanjevo torto. Ta torta je takooo božanska, pa niti ne veš, da so kostanji not.
Vrhunsko!

Potem pa ne vidim fore "kostanjeve torte"...
confused-1.gif
 

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Jesos, gospa Kozarčeva ste zadnje čase tečni. Torta je pač ful dobra, to je vse. Maš zaj recept, pa akcija, da narediš vsaj neke pametnega jutri.
grin1.gif
 

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.599
4.533
113
50
Na sončni strani ALP
huh... po jadranju se je prilegel pečen kostan s sveže stisnjenim moštom...
cheer.gif


samo po nekaj dnevnem konzumiranju obeh substanc v enormnih količinah se mi zdi,
da ga imam počasi dovolj do naslednjega leta in ga nam nič pogrešal zmrznjenega pozimi...
grin1.gif