kopanje vodnjaka

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
kako je zdaj s tem? pred casom je bilo treba vse vodnjake popisati? zakaj ze? je zdaj drzava o tem samo obvescena ali lastniki le teh tudi placujejo kaksne pristojbine?

na dvoriscu je pred 30 leti stal vodnjak, ki smo ga zasuli. se zdaj se tam zemlja useda in jo je treba na vsake 2 leti dodati, da tam ni luknje. predvidevam da zato, ker je vodnjak se vedno ziv ...

zdaj pa me vedno bolj mika, da bi zadevo nanovo skopal in vodo od tam napeljal do wc kotlickov...

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Na koncu prideš do vprašanja denarja.

1. Kolikšna je pristojbina (ali karkoli že je) za vodnjak?

2. Koliko te bo stal izkop in ureditev vodnjaka?

3. Koliko boš privarčeval, če/ko boš uporabljal to vodo za sanitarije in zalivanje okoli hiše?

Sešteješ 1. in 2., potem pa vidiš, s koliko moraš množit točko 3, da dobiš ničlo. Če je to manj od predvidenih let do konca tvojga lajfa (pa vzemi za max. cifro 100, kaj dosti ne boš falil
wink-1.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.030
3.700
113
KSZ...

Pristojbina se ne plačuje, imaš pa vodno dovoljenje. Je pa s to vodno pravico tako, da če imaš možnost priklopa na javno omrežje vodne pravice ne boš dobil, razen, če boš z vodo napajal živino. Je še sicer nekaj drugih pogojev in členov ampak v osnovi je tako, da vode iz svojega vodnjaka zase ne smeš koristiti. Če pa jo imaš za hlev, bi pa komunala rada, da si namestiš kar posebej števec še za hlev, da bojo vedeli koliko si izlil v kanalizacijo, da te udarijo pri kanalščini le za hišo, za hlev se ne računa.

Je pa pri nas npr. tako, da ima naša domača voda precej boljši okus kot voda iz javnega vodovoda in da mene sedaj nekdo z zakonom sili, da moram piti javno vodo... Samo v slovenistanu... So si pa komunale zagotovile posel še za dolga leta.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
kako je zdaj s tem? pred casom je bilo treba vse vodnjake popisati? zakaj ze? je zdaj drzava o tem samo obvescena ali lastniki le teh tudi placujejo kaksne pristojbine?

na dvoriscu je pred 30 leti stal vodnjak, ki smo ga zasuli. se zdaj se tam zemlja useda in jo je treba na vsake 2 leti dodati, da tam ni luknje. predvidevam da zato, ker je vodnjak se vedno ziv ...

zdaj pa me vedno bolj mika, da bi zadevo nanovo skopal in vodo od tam napeljal do wc kotlickov...
Če boš imel vodnjak z vsemi papirji, te bo preveč bolela glava.
Ko smo se mi pred časom pozanimali o tem, je bilo rečeno nekako takole: vloga, plačilo, čakanje. Potem ko je prvo rešeno, naslednja vloga, plačilo, čakanje. Nato spet in spet.
V glavnem, na občini je sam uradnik rekel, da se ne splača delat vsega uradno, ker postopki trajajo vsaj dve leti, da ne govorim o raznoraznih nujno potrebnih analizah vode (ki jih moraš spet plačat), kontrolah in ne vem kakšnih zadevah še. Na koncu vidiš, da je ves papirni strošek prevelik.
Rečeno nam je bilo, da je najboljše, da se vodnjak kar naredi, če pa že slučajno kasneje pride kak inšpektor (najverjetnejši vzrok bo sosed), pa se mu naj pove, da je vodnjak tam že dolga leta. Potem pa se odda samo neka vloga in to je to.

Nam ga je izvrtalo podjetje Geodrill ( http://www.geodrill.si/ ), ves strošek pa je bil 780 € za 11m globoko vrtino skupaj s cevmi in dodatnimi drobnimi opravili (izčrpanje usedlin, ustvarjanje podtlaka za odprtje vodne žile ipd.) oz. 75€ na meter globine.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
jap. Za zalivanje vrta, rož.... pranje avta.... in takšne stvari je to čisto dovolj. Tudi sam sem tako naredil.... dobil dva tipa.... sta nekaj z "bajalicam" okol bajte hodila... in sta rekla kje je voda in kje zdaj hočem cev. Jim pokažem... zabijeta... (ob naši pomoči) voda prišla in je imam dovolj. Res pa da ni takšnega pritiska kot na javnem vodovodu... amak me ne moti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Pa imate letos kakšne probleme, na našem področju je namreč podtalnice manj za meter ali dva?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Ne. Sicer še nisem nekaj velik uporabljal, ampak laufa normalno.
Vse je odvisno tudi od terena. Očitno imam jaz dotok dober in strokturo zemlje tam doli na 8-9m . V cevi sem imel cca 1,5m vode, ko smo jo zabili. Sicer potem več nisem meril. Sem pa slišal že letos, da je enim zmankalo vode ampak te so imeli tudi zabito nekje na 4-7m. A jo je vam zmanjkalo??

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Ne. Sicer še nisem nekaj velik uporabljal, ampak laufa normalno.
Vse je odvisno tudi od terena. Očitno imam jaz dotok dober in strokturo zemlje tam doli na 8-9m . V cevi sem imel cca 1,5m vode, ko smo jo zabili. Sicer potem več nisem meril. Sem pa slišal že letos, da je enim zmankalo vode ampak te so imeli tudi zabito nekje na 4-7m. A jo je vam zmanjkalo??

kako pa si zabil cev do te globine?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ojoj... z t.i. norcem!. Pa še ti ki nabijajo morajo bit mal norci!! Minimalno pameti, pa maximalno moči.
No, sej ni tako zakomplicirano. Imajo fantje takšne stvari(priprave) narejene. Ni problem zabiti. Sam problem je kakšna skala pod zemljo. Takrat se po vsej verjetnosti vse skupaj ustavi. Če je manjša, se pa lahko tudi prebije. Ampak, tega nikol ne moreš vedeti kaj je tam doli.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Starsi so tudi se brez vodovoda. Ko bo 1x, na njega priklopim eno pipo in srecno. Sedaj placujejo precej veliko takso za obremenjevanje okolja. Ce bi toliko vode porabili, potem je gasilci sprot ne bi vozil. Tako pa se niso bili pri njih.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
eriks.... hvala za link. To je pa pravi podatek.
aplauz.gif
. Problem je samo še nadmorska višina na določenem mestu.

Nazadnje urejeno:

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
eriks.... hvala za link. To je pa pravi podatek.
aplauz.gif
. Problem je samo še nadmorska višina na določenem mestu.

saj ce gledas za leta nazaj vidis da vodostaj ne niha prav dosti ... tako za priblizno mero je ok...

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.558
1.157
113
Lahko razmisliš tudi o toplotni črpalki. Sosed je včasih imel vodnjak, vendar je imel preslab pretok da bi mu takrat (pred 20+ leti) funkcionirala črpalka...