Konkretna razlika med Euriborjem in Liborjem?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Malo mešamo zdaj hruške in jabolka. Če bo šel LIBOR dol, še ne pomeni, da bo šel tudi obrok dol. Ne delajo vse finančne ustanove indeksacije takoj, ko se za malenkost spremeni LIBOR (lahko navzdol ali navzgor).

V glavnem; pri financiranjih v CHF in referenčni obrestni meri LIBOR, obstajata dve vrsti tveganj. In sicer, eno je OBRESTNO TVEGANJE, to je kadar se spremeni LIBOR in banke prilagodijo obrok nekaj krat letno (običajno dvakrat), lizing hiše pa kadar sprememba LIBORJA preskoči določeno toleranco (ki je zapisana v lizing pogodbi).

Drugo tveganje pa je VALUTNO TVEGANJE. Tukaj se pa obrok spremeni VSAK mesec, ker tečaj CHF/EUR ni nikoli enak ampak niha. Če je to nihanje v mejah normale, je razlike v obroku nekaj deset centov. Problem nastane, če ta tečaj ne niha, ampak znori v eno smer. Če CHF pridobiva na vrednosti, imamo vsak mesec višje obroke, in če ful pridobiva se nam kar precej višajo tudi obroki. Seveda velja tudi obratno. Če tečaj CHF izgublja v primerjavi z EUR, se nam obroki nižajo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Obrok momentalno res ne bo šel dol ampak če se bo trend nadaljeval oz. bo trend ostal enak bo zagotovo šel obrok dol, to je 1x1. Če si že vse povedal, potem povej še to, da je to odvisno od tega, koliko mesečni LIBOR imaš ali je to 12 mesečni LIBOR ali je 6 mesečni LIBOR ali... Ostalo pa je bilo že vse povedano! Tako da ne vidim tukaj hrušk in jabolk
smile-1.gif

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
ksz.
Ob vsem povedanem se je potrdilo moje mišljenje oz. se ponovno sprašujem - zakaj bi sploh kdo vzel Euribor, če je očitno, da je LIBOR bistveno ugodnejši?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Na se razburjat, komentiral sem samo tale tvoj stavek:

"Ja če gre Libor dol pomeni to nižji obrok zate "

ta stavek ne drži popolnoma, zato sem na malo daljši način razložil. Da ne bo kdo od tistih, ki jim te stvari niso najbolj jasne mislil, da se ob vsaki spremembi LIBOR, spremeni tudi obrok. To ni res, in to sem razložil v mojem postu. Če si pa ti s tem tvojim stavkom mislil na daljši rok, se pa popolnoma strinjam s tabo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
ksz.
Ob vsem povedanem se je potrdilo moje mišljenje oz. se ponovno sprašujem - zakaj bi sploh kdo vzel Euribor, če je očitno, da je LIBOR bistveno ugodnejši?

Se strinjam... tudi jaz bi NAJBRŽ vzel LIBOR, prijatl je vzel tudi lani LIBOR za stanovanje ter se dogovoril na banki da v primeru če bi res šlo kaj zelo narobe oz. bi začel LIBOR proti EURIBORU rasti ali pa bi € začel posebej izgubljati na vrednosti proti Franku, da bi to posojilo predčasno odplačal ter bi spremenili v EURIBOR...

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Se strinjam... tudi jaz bi NAJBRŽ vzel LIBOR, prijatl je vzel tudi lani LIBOR za stanovanje ter se dogovoril na banki da v primeru če bi res šlo kaj zelo narobe oz. bi začel LIBOR proti EURIBORU rasti ali pa bi € začel posebej izgubljati na vrednosti proti Franku, da bi to posojilo predčasno odplačal ter bi spremenili v EURIBOR...

Spremembo valute ponujajo že skoraj vse banke, lepo se sliši, nobeden si pa ne preračuna koliko bo odštel za stroške predčasnega poplačila (če poplača CHF in gre na EUR, kredit), izdajo izbrisne pobotnice, nov notarski termin (aneksi na lepe oči ne veljajo več),plus nov predlog za vpis v ZK (prej je bila hipoteka v CHF-po novem bi bila EUR) tako da, nekaj stroško se še povleče s spreminjanjem valute, plus pri poplačilu z novim kreditom so spet tečajne razlike, vzameš nov kredit v EUR in poplačaš v CHF, banka ti po svoje prodajne tečaju proda CHF-je za poplačilo kredita in še tukaj nekaj zaslužijo tako da....se je treba v takšne primeru kar vsesti pa eno računico naresti,da vidiš kolk je ura.
zmaga.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Stroški so sigurno, čeprav so prijatlu obljubili da ne bo stroškov, pozna gospodično ki mu ureja kredit tako da zna to celo držat.... Sigurno pa so stroški ki se jim ne da izognit, če ne druga popravek vpisa v ZK, saj se v tem primeru spremeni znesek dolga ter vse ostalo...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Pri moji banki so rekli, da so stroški cca. 30-50 EUR. Trenutno se mi ne da it gledat pogodbe, ampak se mi zdi, da točno to piše noter. Hipoteke v ZK ni potrebno nič popravljat. Kako to naredijo pojma nimam, ker vem, da pri ostalih to moraš urediti.

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Pri predčasnem poplačilu je valutno tveganje še precej večje. Nekdo, ki je npr. pred letom in pol jemal kredit v švicarjih po ugodnem tečaju in bi ga v tem trenutku rad poplačal, bo padel v šok, ko bo videl, da bi kljub letu in pol odplačevanja kredita tega moral odplačati par tisoč evrov več, kot ga je lani najel. Ni glih fajn občutek, kljub temu, da je strošek vsega skupaj res samo par 100 EUR.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Res je. Ampak še vedno bi ga plačal bistveno manj, kot če bi v štartu vzel EURIBOR.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Mogoče nisem najbolj natančno specificiral. Kredit je potrebno gledati čez celo dobo kredita, in ne kar se dogaja v nekem krajšem obdobju. Pogledaš koliko ga preplačaš po eni in koliko po drugi varianti. Kdor je v zadnjih petih letih sklenil kredit v CHF, se zaradi spremembe tečaja še niti malo ni približal vsoti preplačila, ki bi ga moral plačati za kredit v EUR.

Tisti tvoj primer, ki si ga navedel lahko drži teoretično, ampak mislim, da se tečaj CHF še ni toliko spremenil, da bi to bilo v praksi res.
Daj gor konkretne številke, pa da malo preračunamo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Tudi jaz trdim enako, da kdor je v zadnjih letih vzel kredit v CHF se mu je lepo splačalo! Je kredit dost manj preplačal!

Lp

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Mogoče nisem najbolj natančno specificiral. Kredit je potrebno gledati čez celo dobo kredita, in ne kar se dogaja v nekem krajšem obdobju. Pogledaš koliko ga preplačaš po eni in koliko po drugi varianti. Kdor je v zadnjih petih letih sklenil kredit v CHF, se zaradi spremembe tečaja še niti malo ni približal vsoti preplačila, ki bi ga moral plačati za kredit v EUR.

Tisti tvoj primer, ki si ga navedel lahko drži teoretično, ampak mislim, da se tečaj CHF še ni toliko spremenil, da bi to bilo v praksi res.
Daj gor konkretne številke, pa da malo preračunamo.

Takole na hitro:

Maja lani je bil tečaj EUR - CHF 1,65 in je nekdo, ki je hotel 100.000 EUr kredita, za to dobil 165.000 CHF
Zdaj je tečaj 1.49 in za 100.000 EUR bi dobil 149.000 CHF (razlika - 16.000 CHF)

Pa recimo, da je ta nekdo v tem času plačeval povprečno 600 EUR anuitete, kar prek palca pomeni, da je dejansko odplačal 300 EUR glavnice vsak mesec - 17 mesecev x 300 = 5100 EUR oz. cca. 8.000 CHF.

Če bi bil tečaj konstanten, bi sedaj imel za odplačat še slabih 95.000 EUR, zaradi slabšega evra pa ima dejansko za odplačat cca. 105.000 EUR (sedanjih 157.000 CHF).

Izračun je iz glave in ne me za vsak cent držat, ampak v osnovi je to to. Hecno, ne?

Problem dejansko nastane samo v primeru, če se nekdo na vsak način odloči zdaj poplačevat kredit, če počaka, da se evro spet okrepi, bo vse skupaj zgledalo precej bolj rožnato. LAhko pa da se evro ne okrepi in bo zadeva samo še bolj črna
uf-1.gif

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Že, že, ampak to je precej hipotetičen primer. Zakaj bi nekdo, ki je pred dobrim letom vsel kredita za 100.000 EUR in se zapufal za naslednjih 20 let ali več, šel sedaj predčasno poplačevat kredit? Takih je en promil.

Pošteno bi bilo, da bi zraven napisal še, kakšno anuiteto bi pa plačeval, če bi v istem trenutku (maja lani) vzel kredit v EUR. Razlika bi bila precejšnja. Kot sem že povedal, je treba gledati vse skupaj skozi celotno obdobje kredita, in potem videti tisto absolutno vrednost, za koliko si kredit preplačal.

Drugače pa je seveda kredit v CHF špekulativna zadeva, in če se tečaj sesuje, imaš probleme. Tako kot tisti, ki so kupovali Krko po 120,00 tečaj je pa sedaj pod 70.
uf-1.gif

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Slučajno poznam enega takega. S tem, da ima on dodaten problem. Takrat je jemal kredit za stanovanje, ki ga bi zdaj zaradi selitve moral prodati. V to, koliko je takrat za stanovanje dal in koliko mu zdaj zanj ponujajo, se ne bom spuščal, ampak recimo, da je razlika še večja kot pri kreditu.

Drugač pa to niti ni tako osamljen primer. Presenečen bi bil, koliko ljudi prodaja stanovanje in kupuje novo, ker pa kupca za svojega še nimajo, pač najamejo kredit, ki ga bodo itak hitro poplačali. No, ravno takim je lahko pri najemu kredita v švicarjih precej slabo, ko pride do te situacije in ne, niti približno takih primerov ni za en promil.