Itak, da vsak kupi za to, da se mu to kasneje povrne
V sedanjem tempu, se bo nakup Leka Novartisu povrnil v 12-14 letih. Pri tem Lek investira, vlaga v razvoj - Novartis, kot edini lastnik, pa pobere dobiček - precej logično. pri tem je bistvena razlika, da Novartis Leka ne izčrpuje. Ni ustavil investici, ni ustavil razvoja, ni s hipotekami obremenil celotnega Lekovega premoženja in si pri tem pomagal s pretiranimi cenitvami. Zaradi Novartisovega prevzema Leka nobene banke ne boli glava. O Atlantic Grupi je še prekmalu za sodbo.
Za razliko od Novartisovega prevzema, je večina prevzemov (spet ne vsi!) kreditirana s kratkoročnimi krediti, za katere so banke že itak vedele, da jih bodo podaljševale in reprogramirale. Odobreni so bili krediti, ki so najmanj vprašljivi, Banka Slovenije nadzora nad portfeljem bank praktično ni opravljala (ko je bil direktor AVTP Neven Borak, je bil guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari - priročno, kajne).
Podjetja so se prodajala podmizno, političnim prijateljem (enako kot recimo Mercator, zaradi česar se še danes dviga prah, ker je bil podmizno prodan napačnim), ne pa javno, kot se je to dogajalo po Mercatorju.
Kratek čas sem bil zaposlen v takem podjetju, katerega tretjinski solastnik (kasneje ga je prodal) je danes predsednik uprave ene največjih slovenskih gospodarskih družb. Od blizu sem videl, kaj pomeni izčrpavanje podjetja, zato mi gre na bruhanje vsakič, ko se po prsih trkajo razni člani F21, YES in podobne kriminalne združbe
A misliš, da bi Pivovarna Union danes razvojno zaostajala, če bi jo kupil Interbrew?
Enačenje Novartisovega prevzema Leka s tovariškim lastninjenjem je enako pokvarjeno sprevrženo kot mencigarjevsko enačenje EU in SFRJ