kompakti-ostrina

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
s kompakti nikakor ne morem doseci ostrine kot jo lahko vidim na nekaterih slikah (verjetno posneti s SLR-ji)
sploh pa sliko ki pride s fotoaparata lahko/moram vedno v npr. Picasi malo izostrim
zato imam nekaj bolj teoretičnih vprasanj (prakticno tezko ugotovim kaj bi bilo boljse)

kaj je boljse:
bolj odprta zaslonka ali bolj zaprta, ce so pogoji taksni da lahko izbiram
ce sikam pri maximalni resoluciji ali je boljse ce zmanjsam, nakoncu slike itak pomanjsam na 1024x768
ce imam stopnjo kompresije fine ali normal

hvala

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
z nastavitvijo normal že tako zgubljaš na kvaliteti fotke, se pravi se izgublja detail, zato priporočam fine. kar se tiče zaslonke, problem kompaktov, vsaj tistih bolj nižje in srednjerazrednih je, da dejansko nimajo tiste prave zaslonke, je vse bolj elektronsko. načeloma z bolj zaprto zaslonko, oz. z višjim številom, slika postaja bolj ostra, vendar ne vem, če to velja za kompakte.

vem pa, da ima moja draga kompakt, star nekje 4 leta, Casio Exilim, al kako, 5 mpix, in dela nenormalno ostre fotke.

kar se tiče nižje resolucije: sam sem na svojem fotiču (sicer DSLR) opazil, da če fotkam recimo na sRAW, da so fotke dosti bolj ostre direktno s fotiča ... don't ask me why.

matj

Pripravnik
5. nov 2007
59
0
6
pomoje boš največjo ostrino dobil, če boš slikal s srednjimi zaslonkami, kvaliteta na max in potem na računalniku pametno obdelal skupaj s pomanjšanjem na 1024x768. na internetu poišči kak vodič za ostrenje. kolikor se spomnem, moraš malo ostriti pri polni resoluciji, potem pomanjšaš in še malo ostriš. imaš pa polno tehnik ostrenja v teh programih za obdelavo.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
kar se tiče post produkcije v Photoshopu, sam delam takole (je pa res, da delam v RAW-u in že v Lightroomu nekoliko doostrujem, ne pa dosti). odprem fotko, popravim auto-levels, smart sharpen (nastavitve 30, 0,3 pix in lens blur) in shranim. če gre za fotke, ki bodo tiskane v velikem formatu (nad A4), se poslužim še Noise-ninje, tam pa nastavim Noise removal na 6 ali 7, Smooth na 12, kontrast na 15, sharpening pa odvisno, vendar čez 200 ne grem (aja, pa pix na 0,5).

če fotko obdelujem direktno, kar verjetno boš tudi ti, pa odprem, pomanjšam preko ukaza Ctrl + Alt + I, nastavim na željene vrednost, potem izberem zadnjo možnost (neki best for reduction), autolevels in po potrebi še doostrim isto kot zgoraj, vendar bolj ne kot ja.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Jaz sem na starem kompaktu (Canon A520) enkrat testiral ostrino glede na zaslonko, pa se mi je zdelo da je bila slika najbolj ostra pri najbolj odprti zaslonki - torej F2.6.
Mogoče je tu tudi tako
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Pa tam je potem že problem same majhnosti odprtine - jo malo bolj zapreš in pride že do difrakcije.